FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEVIZNA TRŽIŠTA USREDOTOČENA NA FED

LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na euro u uvjetimatržišta hipnotiziranog izgledima rasta kamatnih stopa u SjedinjenimDržavama u idućem tjednu, no jen je blago ojačao zbog sve više glasinao revalorizaciji kineskog juana.
LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na euro u uvjetima tržišta hipnotiziranog izgledima rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama u idućem tjednu, no jen je blago ojačao zbog sve više glasina o revalorizaciji kineskog juana.

U takvim okolnostima dolar trenutno iznosi 1,2251 dolar za euro, dok je prema jenu oslabio oko 0,4 posto i trenutno stoji 109,4 jena.

Većina analitičara očekuje da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto, no ono najvažnije ulagačima je što će kazati Fed u svojem priopćenju radi dobivanja smjernica glede daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Nakon što je jučerašnji podatak pokazao rekordni manjak na tekućem računu američke platne bilance, ulagači će svoju pažnju sada usmjeriti očekivanom rastu industrijske proizvodnje, što će poduprijeti porast kamatnih stopa u rujnu.

"Jučerašnji podatak o rekordnom manjak loš je za dolar na duže razdoblje", kazao je Mitsuru Sahara iz UFJ Bank u Tokiju. "No, stvarnost je takva da je teško prodavati dolare pred najvjerojatnije povećanje kamatnih stopa u idućem tjednu".

Postoji sve više nagađanja oko moguće revalorizacije juana, što je pomoglo današnjem jačanju jena. Potičući takve glasine, američki je ministar financija John Snow obećao obnoviti pokušaje kako bi se zemlje poput Kine potaknule da usvoje fleksibilan valutni tečaj. Kina bi u svojstvu gosta trebala prisustvovati sastanku G7, koji će se održati početkom idućeg mjeseca.

Jen je danas osim prema dolaru dobio i nekih 0,5 posto na vrijednosti prema euru, koji trenutno iznosi 134,02 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙