FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAFTNI SEKTOR PODIŽE EUROPSKE BURZOVNE INDEKSE

LONDON, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte dale sudanas poticaja dionicama naftnih kompanija, podigavši vrijednostieuropskih burzovnih indeksa pred današnju odluku američke središnjebanke Fed o kamatnim stopama.
LONDON, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte dale su danas poticaja dionicama naftnih kompanija, podigavši vrijednosti europskih burzovnih indeksa pred današnju odluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama.

Ftse, indeks londonske burze, do podneva je ojačao 0,40 posto, dosegavši 4.598 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno se popeo na 3.990 bodova, ojačavši 0,33 posto.

Snažnim rastom u Europi tijekom proteklih šest tjedana predvodile su dionice najizloženije gospodarskom ciklusu, no neki stratezi vjeruju da bi razdoblje dobre izvedbe uskoro moglo biti privedeno kraju.

"Globalni rast usporava. Možda će se zaustaviti na dobroj razini, no i dalje prelazi s rasta na usporavanje", kaže Karen Olney, strateg europskih dionica ulagačke banke Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Sektor nafte i plina bilježio je danas najsnažniju izvedbu u Europi, budući su se cijene sirove nafte držale iznad 46 dolara za barel, nakon što su u ponedjeljak dosegle četverotjednu najvišu razinu. BP je zabilježio rast cijena dionica od 1,9 posto, talijanski Eni 1,7 posto, a Shell 1,5.

Ojačale su i dionice proizvođača čipova, nakon prekonoćnog jačanja dionica toga sektora u Sjedinjenim Državama i Aziji. Dionice Infineona ojačale su 2,1 posto, STMicroelectronicsa 1,5, a Philipsa 1,1 posto.

Ulagači čekaju današnju objavu odluke o kamatnim stopama američkog Fed-a, zajedno s procjenom stanja američkog gospodarstva. Očekuje se da će Fed po treći puta u ovoj godini za četvrtinu postotnog boda podići ključnu kamatnu stopu u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U središtu njihove pažnje naći će se i izvješća s Wall Streeta vodećih ulagačkih banaka Goldman Sachs i Lehman Brothers.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je oslabio neznatnih 0,01 posto, na 11.080 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙