FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE EUROPSKIH DIONICA NA NAJVIŠOJ RAZINI U 10 TJEDANA

LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica danassu dosegle novu najvišu razinu u 10 tjedana, nakon pozitivnog izvješćao kineskoj potražnji čelika koje je izazvalo rast cijena dionicarudarskih kompanija poput Anglo-Americana.
LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica danas su dosegle novu najvišu razinu u 10 tjedana, nakon pozitivnog izvješća o kineskoj potražnji čelika koje je izazvalo rast cijena dionica rudarskih kompanija poput Anglo-Americana.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,78 posto, na 4.592 boda, dok je frankfurtski DAX istodobno ojačao 0,48 posto, dosegavši 3.982 boda.

Neki analitičari procjenjuju da europske dionice imaju još prostora za rast cijena, dok kompanije raspolažu golemim količinama gotovine. "Prisutna je svijest da nakon dvije godine prilično obimne reorganizacije korporativni sektor sada sjedi na ogromnim količinama gotovine - možda najboljim razinama u posljednjih 20 godina - te da su izgledi za dividende prilično ohrabrujući", kazao je Edward Menashy, ekonomist brokerske tvrtke Charles Stanley.

Najveće je dobitke danas bilježio rudarski sektor, nakon objave izvješća ulagačke banke Goldman Sachs u kojemu se navodi da će kineska potražnja za čelikom najvjerojatnije ostati snažna. Dionice Anglo-Americana ojačale su 2,5 posto, dok su Rio Tinto i BHP Billiton zabilježili rast cijena dionica za više od 2 posto.

Među dobitnicima se našla i francuska tvrtka Veolia, čije su dionice ojačale 2 posto nakon što je izvijestila o snažnoj operativnoj dobiti u prvoj polovici godine.

S malo korporativnih vijesti u ponudi, indeks povjerenja potrošača Sveučilišta u Michiganu, za koji se očekuje da će pokazati rast u rujnu, našao se u središtu pažnje tržišnih sudionika.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je službeni Nikkei indeks danas oslabio 0,5 posto, spustivši se na zaključnih 11.082 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙