FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE DIONICA NA EUROPSKIM BURZAMA NAJVIŠE U ZADNJA TRI TJEDNA

LONDON, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena danas naeuropskim tržištima dionica na najvišu razinu u protekla tri tjednapotaknulo je spuštanje cijena nafte s rekordno visoke razine, što jedalo poticaja ulagačima, koji su bili zabrinuti zbog njihova negativnautjecaja na gospodarski oporavak.
LONDON, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena danas na europskim tržištima dionica na najvišu razinu u protekla tri tjedna potaknulo je spuštanje cijena nafte s rekordno visoke razine, što je dalo poticaja ulagačima, koji su bili zabrinuti zbog njihova negativna utjecaja na gospodarski oporavak.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks porastao 0,4 posto, na 4.429 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je oko jedan posto, na 3.825 bodova.

Cijena barela nafte na američkom tržištu u jednom je trenutku pala ispod 43 dolara, po prvi puta ud početka mjeseca. To je dalo poticaja ulaganju u dionice zrakoplovnih kompanija, koje su bile pod pritiskom zbog visokih troškova goriva, što je zaprijetilo njihovim zaradama. Dionice svih velikih kompanija u Europi, poput Lufthanse, British Airwaysa i Ryanaira, ojačale su za oko tri posto.

"Proteklih tjedana na tržištima su se uvelike prodavale dionice zbog poskupljenja nafte, što se nije moglo opravdati samo temeljnim odnosima", rekao je Mark Tinker, strateg u brokerskoj tvrtci Execution. "No, temeljni odnosi u gospodarstvu su dobri, i smjer kretanja cijena dionica trebao bi biti prije pozitivan nego negativan", kazao je, no istaknuo i oprez uoči konvencije Republikanske stranke, koja će se odvijati od 30. kolovoza do 2. rujna u New Yorku, jer raste nervoza zbog približavanja godišnjice terorističkih napada na SAD.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas se blago spustio, na 11.129 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙