FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKUPLJA NAFTA POTIČE ULAGANJA U DIONICE NAFTNIH KOMPANIJA

LONDON, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nada da će najnoviji porastcijena nafte ubrzati rast profita naftnih kompanija poput BP-a iShella potaknula je kupovinu njihovih dionica, što je danasrezultiralo blagim porastom vrijednosti europskih burzovnih indeksa.
LONDON, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nada da će najnoviji porast cijena nafte ubrzati rast profita naftnih kompanija poput BP-a i Shella potaknula je kupovinu njihovih dionica, što je danas rezultiralo blagim porastom vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao 0,3 posto, na 4.514 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, pa iznosi 3.824 boda.

"Zarade u naftnom sektoru vjerojatno neće dosegnuti svoj vrhunac prije veljače 2005", ocijenili su u brokerskoj tvrtki CSFB. Njezini stratezi povećali su rejting dionicama naftnog sektora za fond menadžere nakon što su povisili izglede za rast cijena nafte. Dionica britanskog BP-a ojačala je 0,8 posto, nizozemskog Royal Dutcha za jedan posto, a Shella za 1,2 posto.

Analitičari tvrde da oštre oscilacije cijena nafte nastavljaju dominirati financijskim tržištima te predstavljaju rizik na širem tržištu. "Očito je da je to neugodan faktor koji će imati značajan utjecaj na profitabilnost korporacija. U kratkom roku povećat će troškove goriva, a u dugom roku smanjiti potrošnju i rast", izjavio je Peter Dixon, ekonomist Commerzbanke. "Izgledi za ulaganje u dionice u idućih šest do 12 mjeseci izgledaju manje povoljni nego smo se nadali".

Od većih današnjih oscilacija cijena valja spomenuti i pojeftinjenje dionice britanskog proizvođača bezalkoholnih pića Diaegoa, i to za čak 3,5 posto, jer je izvijestio o svega jedan posto višoj godišnjoj zaradi uslijed teških uvjeta na europskom tržištu i slabog dolara.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,23 posto, na 11.152 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙