FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA NAFTE POTAKNUO KUPOVINE EUROPSKIH DIONICA

LONDON, 24. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Snižavanje cijena nafte tenedostatak novih poslovnih izvješća iz europskih korporacija danas suna europskim burzama potaknuli blagi rast cijena dionica.
LONDON, 24. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Snižavanje cijena nafte te nedostatak novih poslovnih izvješća iz europskih korporacija danas su na europskim burzama potaknuli blagi rast cijena dionica.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,2 posto, na 4.412 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, dosegnuvši 3.789 bodova.

Ulagači su se smirili nakon što je cijena nafte nastavila kliziti, te je sada na američkom tržištu ispod 46 dolara po barelu, iako se poneki pitaju koliko dugo će se taj pravac kretanja zadržati.

"Kapital se značajno povlači u proteklih 24 sata iz sigurnijih obveznica i zlata, što je jasan signal da jača povjerenje na tržištu. Ipak, prisutan je i određeni oprez u pogledu cijena nafte u srednjem roku", ocijenio je raspoloženje na tržištu Matthew Buckland, trgovac pri CMC Group-u.

Upravo brige oko gospodarskog usporavanja zbog spiralnog rasta cijena nafte narušavali su ulagački optimizam proteklih nekoliko tjedana te su spustili vrijednosti europskih burzovnih indeksa na najniže razine od početka godine.

Najviše su se danas kupovale dionice zrakoplovnih kompanija poput Iberije, te proizvođača dijelova za vozila Valeo.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,22 posto, te iznosi 10.985 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙