FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROIZVOĐAČI ČIPOVA I NAFTE PREDVODILI DOBICIMA NA EUROPSKIM BURZAMA

LONDON, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica blagosu danas porasle, predvođene skokom cijena dionica proizvođača čipovai naftnih kompanija.
LONDON, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica blago su danas porasle, predvođene skokom cijena dionica proizvođača čipova i naftnih kompanija.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao 0,4 posto, dosegnuvši 4.556 bodova. Toliko je na vrijednosti dobio i frankfurtski DAX, te iznosi 3.867 bodova.

Finska Nokia, vodeći svjetski proizvođač mobitela, podigla je svoje procjene poslovanja za treće tromjesečje, navodeći kao razlog snažniju potražnju za svojim proizvodima. Time je inspirirala optimizam da će kupovati više komponenti za svoje proizvode, poput čipova.

Dionice čipova ojačale su i potpomognute viješću američkog proizvođača National Semiconductora o tromjesečnoj zaradi iznad očekivanja tržišta. Europskim proizvođačima čipova dionice su ojačale u rasponu od 2,8 do 3,8 posto.

Cijene nafte na američkom tržištu, pak, ponovno su snažno porasle budući su zalihe goriva u SAD-u pale na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci. Naftnim kompanijama to je podiglo potencijale zarade, što je ojačalo njihove dionice. Među dobitnicama ističe se dionica British Petroleuma, koja je poskupjela 0,9 posto.

Europska tržišta proteklih su mjesec dana ostvarila rast cijena dionica u prosjeku za šest posto, a neki stratezi ukazuju da su novi dobici na horizontu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 0,8 posto, na 11.083 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙