FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVE REKORDNE CIJENE NAFTE OD 47,55 DOLARA

LONDON, 19. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom tržištu danas su dosegnule nove rekordne razine od 47,55dolara po barelu, budući novi dokazi rasta potražnje iz Kine i Indijenaglašavaju kako rastući apetit za naftom pritišće ponudu nafte nasvjetskom tržištu.
LONDON, 19. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom tržištu danas su dosegnule nove rekordne razine od 47,55 dolara po barelu, budući novi dokazi rasta potražnje iz Kine i Indije naglašavaju kako rastući apetit za naftom pritišće ponudu nafte na svjetskom tržištu.

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 28 centi, na 47,55 dolara, nove rekordne razine u 21-godišnjoj povijesti tog naftnog tržišta. Barel nafte marke Brent na londonskom tržištu poskupio je 30 centi, dosegnuvši 43,33 dolara.

Rastuća potražnja u Kini i Indiji uzdrmala je naftno tržište ove godine, intenzivirajući konkurenciju s divovskim potrošačima kao što u Sjedinjene Države.

Cijene sirove nafte sada su preko 50 posto više u odnosu na godinu ranije i uvećane su za gotovo 30 posto u posljednjih šest tjedana. Skok cijena izazvao je strahovanja da bi psihološki značajna granica od 50 dolara po barelu mogla biti probijena.

"Cijena od 50 dolara nije više tako daleko", kazao je analitičar u konzultantskoj tvrtki Pervin&Gertz, Victor Shum. "Na strani potražnje Kina će izgleda ići snažno.Unatoč nastojanjima za smirivanjem aktivnosti u svom gospodarstvu, nije učinila bitne promjene na strani potražnje za naftom". Dodao je da je isto na stvari i u Sjedinjenim Državama, čije gospodarstvo je i dalje robusno i stabilno.

Novo jačanje cijena izazvano je i najnovijim tjednim podatkom američke vlade o zalihama, koje je očekivano pokazalo pad komercijalnih zaliha sirove nafte u tom najvećem svjetskom potrošaču za 1,3 milijuna barela, na 293 milijuna.

Rastuća potražnja ostavila je malo prostora za rješavanje problema izazvanih prekidima u isporukama, poput onih u Iraku gdje su ovih dana militanti zaprijetili novim napadima na naftnu infrastrukturu ako američke snage ne napuste sveti grad Najaf.

Analitičare i trgovce brine i daljnji razvoj situacije i mogući prekidi isporuka iz Rusije i Venezuele, koji su među najznačajnijim svjetskim izvoznicima nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙