FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 16. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati
ZAGREB, 16. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

LONDON

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u intervjuu koji je u srijedu emitirala britanska radijska postaja BBC da je američka odluka da napadne Irak 2003. godine bila "nelegalna". "Ja sam jedan od onih koji vjeruju da je trebalo izglasati drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se dalo zeleno svjetlo za invaziju SAD-a koja je srušila režim Sadama Huseina", nastavio je Kofi Annan. "Ja sam tada kazao da to nije u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda", dodao je Annan. Kofi Annan između ostaloga procijenjuje da Irak "najvjerojatnije" neće biti u stanju organizirati izbore u siječnju 2005. godine, kao što je to bilo najavljeno, s obzirom na trenutačni val nasilja i nemira u Iraku. Annan je na kraju intervjua izrazio nadu "da se takav tip operacije kakva je bila u Iraku neće ponoviti još dugo vremena".

PEKING

Kineska Komunistička partija u četvrtak je u Pekingu započela svoje četverodnevno zasjedanje na kojem će se iza zatvorenih vrata odlučivati hoće li se nekadašnji kineski predsjednik Jiang Zemin povući i smjesta vrhovnog zapovjednika kineske vojske. Prema nepotvrđenim informacijama, Jiang (78) će položaj vrhovnog zapovjednika kineske vojske predati svom nasljedniku Hu Jintaou (61). Hu je zamijenio Jianga na čelu komunističke partije Kine 2002. godine, a godinu dana kasnije i na mjestu kineskog predsjednika. Rezultati plenuma vjerojatno neće biti poznati sve do nedjelje, čime će se održati desetljećima stara tajnovitost kineske Komunističke partije u vezi promjena na njezinom vrhu.

BAGDAD

Troje britanskih državljana oteto je u četvrtak ujutro iz njihove kuće u četvrti Mansur u Bagdadu, objavio je glasnogovornik iračkog ministarstva unutarnjih poslova. "Troje britanskih civila su jutros oteta iz njihove kuće u četvrti Mansur", na zapadu Bagdada, izjavio je brigadir Adnane Abdelrahman. Za sada nije mogao dati informacije o okolnostima otmice kao ni identitetu otetih. Britansko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će hitno provjeriti te informacije. Glasnogovornica britanskog veleposlanstva u Bagdadu izjavila je da se oko 1.500 britanskih civila nalazi u Iraku i naglasila je da brojni od njih registrirani u konzularnim službama.

PEKING

Diplomati iz osam zemalja krenuli su u četvrtak posjetiti mjesto prošlotjedne tajanstvene eksplozije na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, koju tamošnje vlasti pripisuju radovima na gradnji brane, doznaje se iz diplomatskog izvora u Pjongjangu. U skupini nalaze se veleposlanici iz Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Rusije, Švedske, Češke, Indije i Mongolije. Sjevernokorejski režim pripisuje eksploziju 10. rujna radovima u sklopu gradnje hidroelektrane i odbacuje nagađanja da se radilo o mogućem nuklearnom pokusu u izoliranom području u blizini kineske granice, u kojem se inače nalaze vojna postrojenja.

WASHINGTON

Snažni uragan Ivan kreće se u četvrtak prema obalnome gradu Mobile u američkoj saveznoj državi Alabami, a i prije glavnog udara na američko tlo njegovi orkanski vjetrovi doveli su do pogibije dvoje ljudi. Uragan četvrte snage po Safir-Simpsonovoj mjernoj ljestvici, s vjetrovima brzine gotovo 220 kilometara na sat, trebao bi se u zoru u četvrtak stići do obala Sjedinjenih Država, u blizinu luke Mobile u Alabami na obali Meksičkog zaljeva. Očekuju se valovi visine i do sedam metara i do 40 centimetara kiše po četvornome metru. Na obalnom području Floride, u blizini Panama Cityja, uragan je prouzročio smrt dvoje ljudi, a nekoliko ih je zatrpao u ruševine njihovih oštećenih kuća. Nekoliko ljudi je ozlijeđeno, a oštećeno je 70 domova. Promijenivši smjer uragan Ivan prestao je izravno prijetiti New Orleansu u Lousiani, ali bi njegove kiše mogle dovesti do poplava u tom gradu, čiji se neki dijelovi nalaze ispod razine mora. Njegovo djelovanje osjetit će se u obalnim područjima nekoliko američkih saveznih država - Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride iz kojih je već evakuirano oko dva milijuna ljudi.

NEW YORK

Tajvan nije uspio, po 12 puta zaredom, u svom pokušaju da postane članicom Ujedinjenih naroda, budući da je Opća skupština UN-a odbila razgovarati o tom pitanju. Opća skupština, čije je godišnje 59. zasjedanje počelo u utorak, odbila je pitanje Tajvan staviti na svoj dnevni red. Kina se, među ostalima, oštro usprotivila stavljanju te teme na dnevni red zasjedanja Opće skupštine. Kina Tajvan smatra jednom od svojih pokrajina. Vlada u Pekingu jedina je predstavnica Kine u UN-a otkako je tako izglasano na Općoj skupštini UN-a 1971. godine.

NEW YORK

Američka vlada mora u roku od 30 dana objaviti dokumente koji se odnose na ponašanje prema zatvorenicima u američkim zatvorima izvan SAD-a, uključujući i zatvore Abu Ghraib i Guantanamo, naredio je u srijedu sudac u New Yorku. Američka unija za civilne slobode (ACLU) i druge skupine zatražile su objavljivanje više o 17.000 stranica dokumenata, tvrdeći da američka vlada te dokumente mora objaviti prema zakonu o slobodi informacija. "Nitko nije izvan zakona, čak ni Kongres", kazao je savezni sudac na Manhattanu Alvin Hellerstein. "Ako su ti dokumenti više sramotni nego tajni, javnost mora znati kako se naša vlada ponaša prema osobama uhićenim i držanim u inozemstvu", dodao je. Administracija predsjednika Georgea W. Busha za sada nije komentirala ovu sudsku odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙