FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 7. rujna 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih događaja u svijetudo 09.30 sati:
ZAGREB, 7. rujna 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih događaja u svijetu do 09.30 sati:

MOSKVA/LONDON

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je javnu istragu beslanske talačke krize u kojoj je poginulo više od 300 osoba, izvijestio je Guardian. U razgovoru za Guardian u ponedjeljak navečer u Moskvi Putin je rekao kako će umjesto javne zatražiti internu istragu tragedije kako bi se otkrilo "tko je odgovoran i tko bi mogao biti kažnjen". Ruski predsjednik rekao je da neće protiviti bude li parlament želio povesti neovisnu istragu najtežega terorističkog napada u Rusiji. Međutim, upozorio je da bi se to moglo pretvoriti u "političku predstavu", dodajući kako takva istraga ne bi bila "produktivna".

SARAJEVO

Saudijac Yassin A. A. Kadi koji je na popisu osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom al-Qaida, jedan je od suvlasnika Vakufske banke iz Sarajeva, o čijem poslovanju financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine trenutačno provodi istragu. Kako u utorak prenose banjalučke Nezavisne novine, Kadi je vlasnik 20 posto dionica Vakufske banke, a zamjenik njezina direktora Edis Kusturica tvrdi kako je riječ o potpuno zakonitom poslu. Yasin Kadi je u BiH najprije osnovao Depozitnu banku, koja je prije tri godine pripojena Vakufskoj. Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za bankarstvo Federacije BiH, stanoviti Šefik Ajdani, koji je Kadiju bio partner u osnivanju Depozitne banke, kasnije se povukao iz tog posla. Slična iskustva Kadi ima i sa svojim poslovnim aktivnostima u SAD, Velikoj Britaniji i Albaniji, gdje mu je također privremeno zabranjeno raspolaganje imovinom. Američke vlasti drže kako bi upravo humanitarne organizacije mogle biti paravan za Kadijevo sudjelovanje u financiranju aktivnosti al-Qaide.

BAGDAD

Američko zrakoplovstvo izvelo je u noći s ponedjeljka na utorak napad u blizini Falluje, nakon napada na sjeveru tog pobunjeničkog grada u kojemu su smrtno stradala sedmorica američkih vojnika i trojica pripadnika iračkih snaga, dok je još jedan američki vojnik ubijen blizu Bagdada. Istodobno je irački ministar vanjskih poslova kazao da je njegova vlada spremna pomoći Francuskoj u oslobađanju dvojice francuskih novinara koje u Iraku kao taoce drži islamistička skupina već 18 dana. U ponedjeljak su u napadu automobilom-bombom ubijena sedmorica američkih vojnika i tri pripadnika iračkih snaga. Jedna islamistička Internet stranica pripisala je u utorak skupini Abu Mussaba al-Zarqawija, Jordanca navodno povezanog s Al-Qaedom, dva priopćenja čijeg je autora nemoguće otkriti, od kojih se čini da jedan preuzima odgovornost za taj napad.

JERUZALEM

Skupina izraelskih rabina na Zapadnoj obali potpisala je peticiju opravdavajući napade izraelske vojske u kojima bi moglo biti žrtava među palestinskim civilnim stanovništvom, objavljeno je u utorak na državnom radiju. U tekstu upućenom ministarstvu obrane rabini tvrde da izraelska vojska ne treba odustati od operacija pod izgovorom da bi mogle ugroziti palestinsko civilno stanovništvo. "Ne trebaju nam lekcije iz kršćanskog morala prema kojemu bismo trebali okrenuti i drugi obraz, od onih koji radije spašavaju život naših neprijatelja nego naš vlastiti", objavili su rabini.

NOORDWIJK

Europska komisija mogla bi dopustiti prodaju prvoga genetski modificiranog sjemena na području cijele EU unatoč raširenom otporu javnosti prema GMO. Dosad još nije dopuštena prodaja nijednoga biotehnološkog sjemena na razini EU, ali u nekim zemljama poput Francuske i Španjolske postoji takvo dopuštenje na nacionalnoj razini. To znači da samo proizvođači u tim zemljama mogu kupovati i sijati dopušteno sjeme. Na sastanku koji će se održati u srijedu, dužnosnici EU raspravljat će o uključivanju 17 različitih sojeva Monsanto kukuruza u takozvani zajednički katalog koji uključuje sve nacionalne kataloge, a na dnevnom redu mogao naći i zakon o količini GMO sadržaja koja se ne mora deklarirati u serijama konvencionalnog sjemena. Najnovija verzija zakona određuje prag od 0,3 posto GMO sadržaja za kukuruz i repicu, jedine dvije kulture za koje je dopuštena uporaba biotehnološkog sjemena. GMO sadržaj ispod te razine ne mora se deklarirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙