FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 4. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12.30sati:
ZAGREB, 4. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

BESLAN

Prema posljednjim podacima eksploziv i oružje što su ga koristili naoružani teoristi koji su zauzeli rusku školu u Beslanu, uneseni su u zgradu ranije, vjerojatno tijekom ljeta dok su ondje obavljani radovi, izvijestila je u subotu agencija Interfax pozivajući se na izjavu neimenovanog lokalnog pripadnika snaga sigurnosti. On je dodao da su oslobođeni taoci rekli kako su otmičari neposredno nakon početka zarobljavanja talaca otvorili spremište u koje je bilo sakriveno oružje.

Dosad je iz ruševina izneseno najmanje 210 tijela. Dužnosnici medicinskih službi nisu mogli dati točan podatak o broju ubijenih, ali pretpostavljaju da ih je više od 250, a većina ih je umrla u zgradi.

RIM

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u subotu je izjavio kako bi trebalo temeljito razmotriti uzroke terorizma umjesto njegovih posljedica te da se zauzima za pronalaženje "političkog rješenja" situacije u Čečeniji. "Mi Europljani mislimo da bi se problem terorizma trebao rješavati ne samo tako da se bavimo njegovim posljedicama, nego i razmatranjem uzroka zbog kojih do njega dolazi", rekao je Solana za Corriere della Sera dan nakon tragedije koja se dogodila u ruskoj školi u gradu Beslanu. "Stajalište EU-a je jasno. Za čečenski problem treba pronaći političko rješenje. Osim toga, ne smijemo obraćati pozornost samo na čečenski terorizam, već i na javne prosvjede čečenskog naroda kojemu ne odgovara ozračje u kojem su odavno prisiljeni živjeti. Danas Europa na žalost može reagirati samo tako da osudi ovu strašnu tragediju u Beslanu, izrazi žaljenje zbog takvog završetka te izrazi sućut obiteljima žrtava i solidarnost s ruskom vladom u ovom bolnom trenutku", rekao je Solana.

BASRA

U subotu su na jugu Iraka u napadima oštećena dva naftovoda, što će utjecati na proces izvoza i cijenu te sirovine, izjavio je direktor iračke Naftne tvrtke Jug (SOC) Jabar Ali al-Aibi. "Istodobno su oštećena dva naftovoda. Jednim se nafta dovodi do elektrane u Harirhahu, 10 km sjeverno od Basre, a drugim prema području Nahr Omar u Zubeiru, 20 km južno od Basre", izjavio je za France presse Al-Aibi, dodavši kako će to utjecati i na izvoznu cijenu sirovine. U Zubeiru se nalaze velika naftna polja i rezervoari iz kojih se nafta usmjerava prema terminalima za izvoz. S juga Iraka krajem kolovoza izvozilo se dnevno oko 1,8 milijuna barela sirove nafte, unatoč nizu napada na njih.

ANKARA

Obitelj vozača Faysala Demira iz pokrajine Hatay na jugoistoku Turske, kojega su irački pobunjenici ubili 18. lipnja, pokrenut će sudski postupak protiv SAD. Otac ubijenog vozača Mehmet Demir tvrdi da je njegov sin ubijen kod mjesta Ramadi, zapadno od Bagdada, tijekom borbi između američkih snaga i iračkih snaga otpora. Prva sudska instanca kojoj će obitelj Demir podnijeti tužbu protiv SAD-a, bit će Europski sud za ljudska prava. Ne isključuje se i mogućnost traženja pravde za poginulog Faysala i u drugim europskim i svjetskim pravosudnim institucijama.

DOHA

Islamska vojska Iraka, čiji pripadnici u zatočeništvu drže dvojicu francuskih novinara, u subotu je putem video-snimke koju je objavila televizija Al-Jazeera preuzela odgovornost za atentat na konvoj predsjednika Iračkog nacionalnog kongresa Ahmada Chalabija počinjen u srijedu. Sunitska islamistička skupina također je objavila kako su uspjeli zatočiti jednog Chalabijeva tjelohranitelja. Al-Jazeera je objavila i dio snimke u kojoj spomenuti tjelohranitelj izjavljuje kako su trojica njegovih kolega poginula u napadu, a u istoj snimci Islamska vojska Iraka tvrdi kako je "talac, koji je ozlijeđen u pokušaju napada na Chalabija, podlegao zadobivenim ozljedama".

RAMALLAH

Palestinci se nadaju da će se opći palestinski izbori održati u proljeće 2005., rekao je u subotu tajnik Središnjeg izbornog povjerenstva Ali Jarbawi. "Nadamo se da će se opći izbori (predsjednički, parlamentarni i regionalni) održati idućeg proljeća", rekao je Jarbawi novinarima, najavljujući u prisutnosti predsjednika Jasera Arafata početak evidencije birača koja bi trebala biti završena za približno mjesec dana. Dodao je kako će za organizaciju izbora biti potrebna tri mjeseca. U subotu je na području Zapadne obale i u pojasu Gaze u sklopu početka evidencije birača otvoreno nekoliko tisuća ureda. Palestinski predsjednik Jaser Arafat je upisavši svoje ime na birački popis izjavio kako je "ponosan na palestinsku demokraciju" te da je za njega čast što se može upisati u registar. "Dosad nas je u održavanju izbora koje podupiru svi Palestinci, sprječavala izraelska okupacija", rekao je Arafat pozvavši međunarodnu zajednicu da pomogne u organizaciji izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙