FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET 9,30 SATI

ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati
ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

GEORGE TOWN

Stanovnici Kajmanskog otočja penju se na krovove kuća kako bi izbjegli plimni val koji je izazvao uragan Ivan, koji se u međuvremenu uputio prema Kubi, izvješćuje Reuters. Olujni vjetar brzine oko 240 kilometara na sat nosi krovove kuća i stvara velike valove koji su potopili pistu zračne luke Grand Caymana, najvećeg od triju otoka i offshore financijskog centra. Stanovnici panično pokušavaju pronaći zaklon kako bi izbjegli da budu zbrisani, a neki kažu da snažan vjetar "zvuči kao lokomotiva". Nema podataka o žrtvama na Kajmanskim otocima, ali uragan Ivan odnio je dosad više od 40 života na Karibima.

FALLUJA

Najmanje je sedmero Iračana poginulo u ponedjeljak u zračnom napadu američkih snaga na Falluju, objavili su liječnici u tamošnjoj bolnici. U napadu na nekoliko ciljeva u Falluji, glavnoj bazi iračkih gerilaca u zemlji, Amerikanci su usmrtili sedmero, a ranili desetero ljudi. Očevici su priopćili da se gusti stupovi dima uzdižu nad gradom, a nekoliko stotina obitelji počelo je napuštati svoje domove. Amerikanci su u centru Falluje postavili zvučnike preko kojih stanovnike pozivaju na suradnju i "protjerivanje terorista iz grada".

HONG KONG

Demokratska stranka, iako je ostvarila određen napredak, nije uspjela osvojiti većinu mandata u lokalnom parlamentu Hong Konga i ona će ostati u rukama prokineskih stranaka, pokazuju službeni rezultati lokalnih izbora objavljeni u ponedjeljak. Hongkoški parlament ima 60 zastupnika, od kojih se polovina bira neposrednim izborima, a drugi dio imenuje oko 200.000 pripadnika poslovnih grupacija koje predstavljaju ekonomsku grupaciju Hong Konga. Na neposrednim izborima, na kojima je u nedjelju sudjelovalo 55.6 posto od 3,2 milijuna stanovnika s pravom glasa, prodemokratski tabor osvojio je 18 mandata, dok je preostalih 12 pripalo strankama s potporom Pekinga. Na posrednim izborima prokineske stranke su osvojile 22 mandata, demokratima je pripalo sedam, a jedan zastupnik dolazi iz redova nezavisnih. Iako su osvojili ukupno 25 mandata, tri više nego na prošlim izborima, demokrati su nezadovoljni jer su se nadali i očekivali puno veće dobitke. "Razočaran sam. Ovo samo pokazuje koliko je ovaj izborni sustav neprihvatljiv", rekao je bivši predsjednik lokalne Demokratske stranke Martin Lee. Iako je morao priznati i neočekivano dobre rezultate prokineskih kandidata koji su na neposrednim izborima osvojili čak pet mandata više nego na prošlima.

SEUL

Sjeverna Koreja je objavila u ponedjeljak da je do prošlotjedne tajanstvene eksplozije, koja je potresla izolirano područje zemlje, došlo tijekom priprema za gradnju hidroelektrične brane, javlja BBC. Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Pael Nam-Sun je britanskom državnom tajniku Billu Rammellu, koji boravi u posjetu Sjevernoj Koreji, rekao da je za potrebe gradnje brane eksplozivom srušena manja planina, izvijestio je BBC na svojoj internet stranici. U međuvremenu, sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Il sastao se u ponedjeljak rano ujutro s predsjednikom donjeg doma ruskog parlamenta Sergejom Mironovom, posebnim izaslanikom Vladimira Putina, koji boravi u Pjongjangu u sklopu diplomatskih pokušaja da ta zemlja nastavi multilateralne pregovore o spornom programu nuklearnog naoružanja, izvijestila je agencija Itar-Tass.

BANJA LUKA

Poduzeće za poštanski promet Republike Srpske službeno je potvrdilo da je u tri posljednja dana proteklog tjedna izvršeno sedam kriminalnih napada na njihova vozila i urede kojom prilikom je opljačkano oko 115 tisuća KM. Prema pisanju banjalučkih "Nezavisnih novina" od ponedjeljka, serija napada započela je pljačkom službenog 'kombija' poduzeća 'Srpske pošte', koja se dogodila prošle srijede u Bijeljini, kada su nepoznati kriminalci odnijeli 112 tisuća KM, a okončana vjerojatno sinkroniziranim napadom na čak četiri poštanska ureda u Banjoj Luci, što se dogodilo u noći s petka na subotu. Poduzeće 'Srpske pošte' u posljednjih je 30 mjeseci bilo čak 74 puta na meti naoružanih kriminalaca koji su opljačkali oko 700 tisuća KM, ali MUP RS do danas nije ušao u trag napadačima. Prema riječima službenih predstavnika, ovo poduzeće nema novaca za osiguranje policijske pratnje svojih vozila. Policija oružanu pratnju naplaćuje po cijeni od 5 KM po jednom kilometru, a vozila 'Srpskih pošta' dnevno ukupno prelaze po pet tisuća kilometara, što bi preračunato predstavljalo dnevni izdatak od 25 tisuća KM.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙