FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 23. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 4.30 sati:
ZAGREB, 23. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4.30 sati:

NAJAF

Američki vojni zrakoplovi izveli su u ponedjeljak rano ujutro niz snažnih zračnih napada na položaje šijitskih pobunjenika u Najafu. Prema izjavama svjedoka koje prenosi agencija Reuters, napadnut je sjeverni dio područja oko džamije u kojoj se šijitski borci skrivaju. Na zrakoplov koji je nakon napada kružio nad Najafom ispaljeno je nekoliko topničkih granata. Američki vojni zrakoplov, naoružan strojnicama, haubicama i topovima, u akciju je krenuo nakon što su američki tenkovi napredovali na oko 800 metara od mauzoleja imama Alija, svetog mjesta za milijune šijitskih Muslimana širom svijeta.

DUBAI

Jedna islamistička skupina objavila je na internet stranici fotografije 12 muškaraca koje je predstavila kao Nepalce otete u Iraku, a koje ta skupina optužuje za suradnju s američkim snagama. "Pokazujemo fotografije kao primjer za one koji se bore protiv islama i muslimana i podržavaju i pomažu okupacijskim snagama u Iraku", navodi ta skupina. Vlada Nepala je objavila u subotu da istražuje otmice svojih 12 državljana koji rade u Iraku s američkim snagama.

BAGDAD

Oteti američki novinar Miceh Garen pušten je u nedjelju na slobodu, dok su se tijekom cijelog dana žestoki sukobi nastavili u Najafu oko mauzoleja imama Alija između američke vojske i milicija radikalnog šijitskog šefa Moqtada Sadra. Garen koji je radio za njujoršku medijsku kuću Foru Corners Meda otet je u Nasiriji prošlog tjedna. Osim Garena u Iraku su prošlog tjedna, u četvrtak i petak, nestala još trojica novinara, dva Francuza i jedan Talijan, za čiju sudbinu raste zabrinutost. Francuzi Christian Chesnot s Radio-Francea i Georges Malbrunot, specijalni dopisnik dnevnog lista Le Figaro trebali su zajedno u petak ujutro iz Bagdada otputovati u Najaf, kada su njihovi kolege izgubili kontakt s njima. Italija je i dalje bez informacija o novinaru Enzu Baldoniju, koji je nestao u četvrtak. Njegova redakcija i tjedni list za koji radi drže da je otet.

U svetom gradu Najafu sukobi su nedjelju nastavljeni, nakon što je američko zrakoplovstvo bombardiralo položaje milicija blizu mauzoleja imama Alija. Pobornici Sadra su napali minobacačima američke tenkove postavljene oko 300 metra od mauzoleja. Oni su uzvratili topovskom paljbom.

BAGDAD

Predstavnici prijelazne iračke vlade posjetili su u nedjelju velikog iračkog ajatolaha Alija Sistanija u Londonu gdje je bio hospitaliziran, prema službenom priopćenju. Visoko izaslanstvo se susrelo s visokim šijitskim dostojanstevnikom u nedjelju poslijepodne kako bi mu izrazili "veliko priznanje za njegovu ulogu u korist mira i sigurnosti u Iraku", prema priopćenju. Ali Sistani, (73), izašao je u četvrtak iz jedne londonske bolnice gdje u koju je bio primljen zbog slabosti srca. Nije poznato koliko će vremena još provesti u Velikoj Britaniji. Njegov nagli odlazak iz Najafa je koincidirao s početkom žestokih sukoba u tom svetom gradu između milicija radikalnog šefa Moqtada Sadra i iračkih snaga kojima podršku pruža američka vojska.

BAGDAD

Jedan američki vojnik poginuo je u nedjelju u eksploziji bombe u Mosulu, objavila je američka vojska u priopćenju. Eksplozija je odjeknula oko 17 sati po mjesnom vremenu pri prolasku vojnog konvoja u zapadnom dijelu grada, prema vojnom priopćenju. Ranije je američka vojska objavila da su tri marinca ubijena u subotu u sunitskoj pokrajini Al-Anbar. Namanje 708 američkih vojnika poginulo je u sukobima u Iraku od travnja 2003. prema podacima Pentagona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙