FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 14. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 15.30 sati:
ZAGREB, 14. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

VILNIUS;

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i šef litavske diplomacije Antanas Valionis razgovarali su u utorak, na marginama Gospodarskoga foruma sjevera i juga Europe, o načinima na koji Litva svojim iskustvom može pomoći Hrvatskoj u pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u.

Ministar Žužul je rekao da je Litva ponudila konkretnu pomoć i da će u Zagreb će poslati svoje stručne ekipe. Ministar Valionis je ponovio da Hrvatska ima podršku Litve u nastojanju da uđe u EU i NATO. Dodao je da se s Hrvatskom dobro upoznao još u Vilniuskoj skupini (V-10).

Između Hrvatske i Litve nema otvorenih političkih pitanja, no treba osnažiti gospodarsku suradnju. Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2003. godine 11 milijuna američkih dolara. Trgovinski višak je na hrvatskoj strani, s izvozom od 7,1 milijun dolara i uvozom u iznosu 3,9 milijuna dolara. Ključni sporazumi na području gospodarstva su potpisani, a spreman je na potpisivanje i Sporazum o zračnom prijevozu.

LJUBLJANA

Slovenija ne pristaje na crtu sredine u Piranskom zaljevu i nikada nije pristala na to stajalište, navela je glasnogovornica slovenskog MUP-a Tadeja Kuhar, reagirajući u utorak na izjavu glasnogovornika hrvatskog MUP-a Zlatka Mehuna, koju je dan ranije prenijelo ljubljansko "Delo".

"Javnosti želimo pojasniti da između slovenske i hrvatske policije nikad nije došlo do dogovora ili potpisivanja sporazuma iz kojega bi proizlazilo da je sredina Piranskog zaljeva crta razgraničenja", navodi u priopćenju za javnost slovenska glasnogovornica, reagirajući na Mehunovu izjavu da će hrvatska policija u zaljevu, dok se ne postigne politički konsenzus i dogovor na razini država, "djelovati u skladu s dogovorima i sporazumima koji su postignuti i potpisani sa slovenskom policijom".

BEOGRAD

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u utorak u Beogradu, nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom, da su obveze prema Haškom sudu zapreka na europskom putu državne zajednice Srbije i Crne Gore, te će se, kad ta zapreka bude uklonjena, moći lakše i brže ispunjavati drugi uvjeti za priključenje Europskoj uniji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Vajgl u utorak će u Beogradu o situaciji u državnoj zajednici, odnosima Srbije i Crne Gore te problemu Kosova i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, razgovarati i s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, predsjednikom Skupštine Srbije i Crne Gore Zoranom Šamijem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom.

Vajglov posjet Beogradu, kako je rečeno, potvrđuje dobre odnose dviju država i obostrani interes za daljnje produbljavanje svestrane suradnje.

SARAJEVO

Pripreme za prijenos zapovjednih ovlasti nad sadašnjim stabilizacijskim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) s NATO-a na Europsku uniju odvijaju se dobro i očekuje se kako će novi ustroj mirovne misije u toj zemlji profunkcionirati tijekom prosinca, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Mark Hope.

Posebna konferencija o planiranju nove misije EUFOR-a te uspostavi posebnog stožera NATO-a za BiH upravo je održana u Neumu, a nazočio joj je i britanski general David Leakey, koji je već određen za prvog zapovjednika oružanih snaga EU u BiH.

General-bojnik Leakey preuzet će zapovjedništvo nad oko sedam i pol tisuća vojnika iz zemalja-članica EU, dok će istodobno u Sarajevu biti uspostavljen posebni stožer NATO-a, na čijem će čelu biti američki general.

Pripadnici EUFOR-a imat će zadaću brinuti o općoj sigurnosti u zemlji, dok će stožer NATO-a pomagati vlastima BiH u provođenju refomi obrambenog sustava.

Glasnogovornik Hope kazao je kako se još uvijek čeka suglasnost vrha NATO-a i EU na prijedlog konačnog ustroja i organizacije dvije nove misije koje trebaju naslijediti SFOR.

PODGORICA

Hrvatska kulturna udruga "Napredak", u suradnji s Hrvatskim građanskim društvom iz Kotora i hrvatskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta organizira ovih dana u Tivtu prvu neformalnu školu hrvatskog jezika, kulture, povijesti i zemljopisa za djecu Hrvata u Boki Kotorskoj, priopćio je čelnik te nevladine organizacije Silvio Marković.

Formirana su po dva razreda sa po 20 učenika, u Tivtu i Kotoru, a škola će raditi po dva sata tjedno kako se djeci ne bi remetila nastava u redovnim obrazovnim institucijama u Crnoj Gori.

Za nastavu, koja će se izvoditi u prostorijama tih udruga, angažirana je profesorica razredne nastave Maja Širola, iz Rijeke.

"

BAGDAD

Najmanje 60 osoba je ubijeno, a 120 je ranjeno u utorak u eksploziji automobila-bombe u pred policijskim stožerom u središtu Bagdada, objavilo je iračko ministarstvo zdravstva.

Ranije je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova brigadir Adnan Abdelrahman rekao da je ubijeno 39 i ranjeno 96 ljudi, uglavnom civila.

U eksploziji su uništeni prilazi stožeru u kojem se nalazi centar za regrutiranje i policijska postaja. Svjedoci su rekli da su deseci mladih Iračana, koji su se željeli zaposliti u policiji, stajali pred stožerom u trenutku eksplozije.

BAGDAD

Američki vojnik je ubijen i pet ih je ranjeno u sukobu s američkim vojnicima u Mosulu, objavila je američka vojska u priopćenju.

Vojnik je ubijen, a petorica su ranjena kada je američka ophodnja napadnuta lakim oružjem, dodaje se u priopćenju.

U međuvremenu je još jedna eksplozija odjeknula u utorak popodne u središtu Bagdada, samo nekoliko sati nakon smrtonosnog atentata automobilom-bombom u kojem je ubijeno 60 ljudi. Zasad nema informacija o žrtvama, osim da je poginuo bombaš samoubojica.

BRUXELLES

Europska komisija potvrdila je u utorak da "pozorno" prati stanje u Rusiji nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će radikalno ojačati središnju vlast u Moskvi na štetu regija.

"Mi to pozorno pratimo. Očito je da je riječ o unutarnjoj stvari Rusije, ali rekla bih da svi mi koji se suočavamo s izazovom borbe protiv terorizma, moramo u isto vrijeme poštovati demokraciju i ljudska prava", izjavila je u utorak u Bruxellesu Emma Udwin, glasnogovornica povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena.

"To je izazov svugdje i vjerujemo da će predsjednik Putin imati to na umu i u promjenama koje provodi", dodala je.

Putin je u ponedjeljak najavio da će "radikalno" ojačati ovlasti središnje vlasti u Moskvi kako bi osigurao jedinstvo zemlje suočene s terorističkim prijetnjama.

MOSKVA

Borba protiv terorizma bit će prioritet ruskog državnog proračuna za 2005., izjavio je u utorak ministar financija Aleksej Kudrin, ističući da prijedlog federalnog proračuna predviđa jasni porast izdvajanja za sigurnost.

Terorizam je dostigao "novu razinu", ne samo zbog motiva, nego i tehničke opremljenosti, i zbog toga se moraju pronaći novi načini protuterorističke borbe, izjavio je Kudrin. "Odobrit ćemo sredstva nužna za jačanje protuterorističke borbe", dodao je.

Posebno je naznačio da će se za četiri najvažnije institucije - ministarstvo unutarnjih poslova, federalnu službu sigurnosti, pograničnu službu i vanjsku obavještajnu službu - ukupno izdvojiti oko 50 milijardi rubalja (oko 10 milijardi kuna) više nego prošle godine.

JERUZALEM

Izraelski sigurnosni kabinet odobrio je u utorak proračun od 550 do 670 milijuna dolara za uklanjanje židovskih naselja s pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale, javlja agencija Reuters pozivajući se na službene izraelske izvore.

Taj će proračun osigurati premijeru Arielu Sharonu sredstva za odštetu za više od 8.000 židovskih naseljenika koji se moraju evakuirati s tog prostora i premjestiti se do kraja 2005. godine u Izrael.

"Onaj tko se ne iseli prije isteka tog roka, automatski će izgubiti pravo na kompenzaciju", rekao je neimenovani izvor u izraelskoj vladi.

Taj će proračun biti iznesen na glasovanje u parlamentu do 3. studenoga. Prijedlog zakona usvojen je s devet glasova prema jednom. Protiv je bio ministar za socijalna pitanja Zvulon Orlev.

JERUZALEM

Dvojica izraelskih vojnika ranjena su u utorak ujutro na sjeveru Zapadne obale u palestinskom samoubilačkom atentatu, za koji su odgovornost preuzele Brigade mučenika Al-Aqse.

Atentat je počinjen u neposrednoj blizini grada Kalkiliye na prometnici koja taj grad povezuje sa susjednim selom Hable. Bombaš samoubojica koji se vozio na biciklu aktivirao je eksplozivnu napravu koju je nosio na sebi u blizini izraelskog vojnog džipa.

Brigade mučenika Al-Aqse preuzele su odgovornost za taj napad.

BEČ

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel je u utorak izjavio da njegov ministar financija nije govorio u ime austrijske vlade kada se prošli tjedan izjasnio protiv mogućeg otvaranja pregovora o članstvu u EU s Turskom.

"Izjava ministra Karla Heinza Grassera protiv početka pregovora s Turskom nije službeno stajalište austrijske vlade", rekao je Schuessel na konferenciji za novinare.

On je ponovio da njegova vlada želi pričekati izvješće Europske komisije 6. listopada prije nego što donese odluku treba li EU početi pregovore o članstvu s Ankarom.

STRASBOURG/ZAGREB

Novi predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell najavio je u utorak u Strasbourgu da će i ta institucija dati svoje mišljenje o mogućnosti otpočinjanja pregovora o članstvu s Turskom.

Europski parlament će objaviti svoje neobvezujuće mišljenje o Turskoj nakon što Komisija objavi svoje izvješće 6. listopada. Na temelju mišljenja Komisije, čelnici EU-a trebali bi na summitu u prosincu donijeti odluku o tome hoće li se otvoriti pristupni pregovori s Turskom.

Borrell je na početku sjednice pozvao zastupnike na minutu šutnje za žrtve talačke drame u Beslanu u Sjevernoj Osetiji.

BEČ

Nije jasno je li iranski nuklearni program isključivo mirnodopski, ali nema ni čvrstih dokaza za tvrdnje da Teheran tajno razvija atomsko oružje kako to tvrdi Washington, kazao je u utorak u Beču glavni direktor UN-ove agencije za nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei.

Međutim, Agencija s ništa većom sigurnošću ne može tvrditi ni da Iran sve radi u civilne svrhe, istaknuo je nadalje ElBaradei. "Očito još nismo na tom stupnju", rekao je o dvogodišnjoj istrazi koju IAEA provodi o iranskom atomskom programu.

Iako su inspektori otkrili u Iranu brojne aktivnosti koje bi potencijalno mogle voditi razvoju nuklearnog oružja nisu uspjeli pronaći i neoboriv dokaz za američku tvrdnju o iranskoj atomskoj bombi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙