FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati
ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

VILNIUS

Peti Gospodarski forum sjevera i juga Europe, uz sudjelovanje tridesetak zemalja među kojima je i Hrvatska, otvoren je u ponedjeljak prije podne u Vilniusu, prijestolnici Litve. Hrvatsku na Forumu predstavlja ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji će se navečer govorom obratiti sudionicima skupa. Forum je otvorio litavski premijer Algirdas Brazauskas ocjenom da sudionici "imaju priliku, možda i prvi puta u povijesti, razne kulture i civilizacije približiti na način koji će biti koristan državama, regijama i cijeloj Europi". "To je jako dobar razlog da budemo zainteresirani za blisku suradnju između zapadne i istočne, sjeverne i južne Europe" kazao je Brazauskas. Osim gospodarskih problema europskih regija i pitanja financiranja proširenja EU, dvodnevni Gospodarski forum bavit će se i članstvom Turske u Uniji. Organizatori Gospodarskog foruma su Neovisni institut za europske poslove (INEA) i tursko vijeće za vanjske gospodarske odnose (DEIK), neprofitna udruga koja se bavi promicanje gospodarskih odnosa Turske kroz bilateralna poslovna vijeća. Na Forumu, osim Hrvatske, sudjeluju Albanija, Austrija, Cipar, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Latvija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska, Češka, Turska i Velika Britanija, BiH, SCG i predstavnici Kosova.

KABUL

Američki vojnici ubili su 22 talibana u sukobu u afganistanskoj provinciji Zabol, objavio je glasnogovornik američkih snaga Scott Nelson. Okršaj američkih snaga i talibana počeo je u subotu u okrugu Shinkay u navedenoj provinciji i trajao je sve do ponedjeljka ujutro. Među američkim snagama nije bilo žrtava, a pored 22 ubijena, još su trojica talibana uhićena.

BAGDAD

Najmanje je 15 Iračana poginulo u ponedjeljak u zračnom napadu američkih snaga na Falluju, objavili su liječnici u tamošnjoj bolnici. U napadu na nekoliko ciljeva u Falluji, glavnoj bazi iračkih sunitskih gerilaca, Amerikanci su usmrtili 15, a ranili 20 ljudi. Među njima je nekoliko u teškom stanju. Očevici su priopćili da se gusti stupovi dima uzdižu nad gradom, a nekoliko stotina obitelji počelo je napuštati svoje domove. Amerikanci su u centru Falluje postavili zvučnike preko kojih stanovnike pozivaju na suradnju i "protjerivanje terorista iz grada". U jučerašnjem nasilju diljem Iraka, u Bagdadu, Ramadi, Mosulu i Hilli ubijeno je ukupno 77, a ranjeno više od 200 ljudi. Odgovornost za te napade preuzela je skupina koju vodi Abu Musab al-Zarqawi, za kojeg se vjeruje da je povezan s al-Qaidom.

PNOM PEN

Kambodžanski princ Norodom Ranariddh pozvao je u ponedjeljak, otvarajući zasjedanje Opće skupštine Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), sve zemlje regije na jaču suradnju u borbi protiv terorizma. "Jednim jedinim udarom teroristički napad može paralizirati mir, sigurnost i razvoj regije", rekao je princ Ranariddh. "Moramo biti u stalnom stanju stanju pripravnosti i uspostaviti regionalnu razmjenu sigurnosnih informacija te poduzeti zajedničke napore očuvanja mira, stabilnosti i jedinstva našeg područja", rekao je Ranariddh. Zasjedanje Opće skupštine ASEAN-a počelo je samo nekoliko dana nakon terorističkog napada pred australskim veleposlanstvom u Džakarti u kojem je živote izgubilo 10 ljudi. Pored osam zemalja članica (Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam) na skupu kao promatrači sudjeluju predstavnici Australije, Kine, Europske unije, Rusije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda.

MOSKVA

Ruski helikopter koji se srušio u nedjelju na teritoriju Čečenije, pri čemu su poginula dvojica članova posade, oborili su čečenski pobunjenici, izvijestio je u ponedjeljak Interfax, pozivajući se na informacije vojnih istražitelja koji rade na slučaju. "Helikopter MI-24 pogođen je raketnim bacačem na visini od oko 15 metara. Na helikopter je pucano i iz strojnica", rekao je za Interfax glasnogovornik ministarstva obrane. U nedjelju su agencije objavile informaciju o nesreći helikoptera no nisu bili poznati njezini uzroci.

PEKING

Kineska vlada ocijenila je u ponedjeljak da su parlamentarni izbori održani dan ranije u Hong Kongu bili "najdemokratskiji u povijesti" te bivše britanske kolonije, no nije komentirala rezultate izbora na kojima su demokrati ostvarili nešto bolji rezultat nego na izborima prije četiri godine. "Izbori su bili najdemokratskiji u povijesti Hong Konga... što je dokaz da su stanovnici Hong Konga svoji gospodari", objavio je Ured za pitanja Hong Konga pri kineskoj vladi. To je prva službena reakcija Pekinga na nedjeljne izbore. Izravni izbori u Hong Kongu uvedeni su 1991., no samo za 18 od 60 zastupnika lokalnog parlamenta. Ta je brojka 1995. povećana na 20, a 2000. na 24. Na upravo održanim izborima izravno se biralo 30 zastupnika. Prodemokratski tabor osvojio je na neposrednim izborima 18 mandata, jedan više nego na prošlim izborima, dok je preostalih 12 pripalo strankama s potporom Pekinga. Preostalih 30 zastupnika imenovalo je oko 200.000 pripadnika poslovnih grupacija koje predstavljaju ekonomski sektor Hong Konga. Prokineski kandidati tim su načinom osvojili još 22 mandata, demokratima je pripalo sedam, a jedan zastupnik dolazi iz redova nezavisnih. Tako su prokineske stranke s ukupno 34 zastupnika zadržale većinu u hongkoškom predstavničkom tijelu.

BEČ

Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) nije utvrdila krajnji rok za obustavu istrage o iranskom nuklearnom programu, kazao je u ponedjeljak u Beču, na početku sjednice guvernera IAEA, glavni tajnik agencije Mohamed ElBaradei. IAEA je u svome sjedištu počela raspravu o tekstu rezolucije koji su izradile tri velike države Europske unije - Francuska, Britanija i Njemačka, a tiče se nuklearnog programa Islamske Republike Iran koju Sjedinjene Države optužuju za tajno razvijanje nukleranog oružja. "To je otvoren proces. S Iranom ćemo završiti kada završimo", kazao je na otvaranju sastanka ElBaradei, a prenijela agencija France presse. No, prijedlogu europske rezolucije nedostaje prijetnja kojoj se SAD nadao, nekoj vrsti "automatskog okidača" kojim bi se Teheranu zaprijetilo mogućim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a u slučaju nepoštivanja odredaba. Poneki zapadni diplomati iz 35 zemalja članica IAEA-e ističu da SAD ne uživa veliku potporu za poduzimanje akcija protiv Irana, prenosi agencija Reuters. Tekstom se poziva naftom bogati Iran da odagna sumnje u razvoj nukleranog oružja do studenoga kada će guverneri "vjerojatno" razmatrati treba li poduzeti dalje korake.

HELSINKI

Štrajk konduktera u gradskim autobusima, tramvajima i podzemnoj željeznici paralizirao je u ponedjeljak finsku prijestolnicu. Oko 1.400 zaposlenika odlučilo je prekinuti rad prosvjedujući protiv fuzije državne i gradske kompanije za javni prijevoz. Sindikat njihovih radnika strahuje da bi spajanje tvrtki moglo biti uvod u njihovu privatizaciju. Štrajk je počeo u ponedjeljak rano ujutro i izazvao je velike zastoje u prometu jer je puno više ljudi nego obično krenulo vlastitim automobilima na posao. Štrajkaši će u ponedjeljak navečer odlučiti hoće li nastaviti štrajk i u sljedećim danima.

RIM

Dvije su osobe poginule, a tridesetak ih je ozlijeđeno u željezničkoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak ujutro u blizini mjesta Madonna dell'Olmo na sjeveru Italije, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa. Prema prvim informacijama riječ je lokalnom vlaku koji je prevozio putnike iz Torina prema Cuneu. Vlak je iskočio iz tračnica iz još neutvrđenih razloga u blizini mjesta Madonna dell'Olmo, pokidavši pritom električne kablove. U vlaku se u trenutku nesreće nalazilo četrdesetak putnika. Poginuli su jedna putnica i vlakovođa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙