FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STABILNE CIJENE NAFTE

LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suneznatno promijenjene na svjetskim tržištima kako je sve više prisutanpritisak na njihovo snižavanje uslijed rastućih svjetskih zalihanafte.
LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su neznatno promijenjene na svjetskim tržištima kako je sve više prisutan pritisak na njihovo snižavanje uslijed rastućih svjetskih zaliha nafte.

Barel nafte na tržištu u New Yorku pojeftinio je za jedan cent, na 42,76 dolara, dok je cijena nafte marke Brent na londonskom tržištu porasla za devet centi, na 40,48 dolara.

"Vidim u srednjem roku spuštanje cijene na američkom tržištu na 40 dolara za barel dijelom zbog nekih viškova u ponudi", kazao je Tony Nunan, menadžer u Mitsubishi Corp. u Tokiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) danas je objavila da će zalihe nafte u industrijaliziranom svijetu rasti u nadolazećim mjesecima ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ne smanji povećanu proizvodnje iz koje se popunjavaju svjetske zalihe.

"Ono što je zasad jasno jest da ponuda premašuje potražnju i da se zalihe popunjavaju", stoji u danas objavljenom izvješću IEA. "Dok potražnja raste, isto se događa i s globalnom ponudom".

Visoki iranski naftni dužnosnik danas je izjavio da je OPEC složan glede potrebe za podizanjem ciljane razine cijena toga kartela na u prosjeku 30 dolara po barelu, no da se tek moraju složiti oko vremena za njihovu primjenu.

"Unutar OPEC-a postoji konsenzus za potrebom revizije naviše cjenovnog raspona na prosječno 30 dolara", kazao je Kazempour Ardebili."No članovi kartela imaju različita gledišta oko tajminga za primjenu".

Pritisak na slabljenje cijena zbog rastućih svjetskih zaliha nafte anulirao je zabrinutosti tržišta da bi tornado Ivan mogao pogoditi američku naftnu proizvodnju u području Meksičkog zaljeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙