FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 6. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SKOPJE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader sa izaslanstvom u kome se nalaze ministri vanjskih poslova i gospodarstva Miomir Žužul i Branko Vukelić, danas počinje dvodnevni službeni posjet Republici Makedoniji.

Tijekom boravka u Makedoniji hrvatski premijer razgovarat će sa predsjednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim, predsjednikom parlamenta Ljupčom Jordanovskim i predsjednikom makedonske Vlade Harijem Kostovim. U Vladi Makedonije u nazočnosti oba premijera ministri vanjskih poslova dviju država Ilinka Mitreva i Miomir Žužul potpisat će Ugovor o suradnji između Republike Makedonije i Republike Hrvatske u okviru približavanja i pristupanja u EU. Ministar gospodarstva Branko Vukelić u Privrednoj komori Makedonije razgovarat će s makedonskim kolegom Stevčom Jakimovskim o povećanju gospodarske suradnje između dvije zemlje. Danas poslijepodne hrvatski premijer će položiti vijenac na grob Goce Delčeva, a susrest će se i sa predstavnicima zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

SARAJEVO

Dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u četvrtak će otputovati u Den Haag kako bi glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carli del Ponte uručili do sada prikupljenu ratnu dokumentaciju Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, potvrdio je hrvatski časnik pri uredu BiH za vezu sa Haaškim tribunalom Goran Mihaljević.

U izjavi koju su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine" Mihaljević je kazao kako će Del Ponte dobiti "dio dokumenata" koje je ranije zatražio njen ured. Mihaljević nije želio pojasniti o kojim je dokumentima riječ niti gdje su se oni nalazili pa je potraga za njima trajala više od mjesec dana.

Nezadovoljna sporim reagiranjem na njen zahtjev iz srpnja za dostavljanjem dokumentacije Herceg-Bosne Carla de Ponte je, kako u ponedjeljak tvrdi sarajevski "Dnevni avaz", 31. kolovoza ponovo poslala pismo najvišim dužnosnicima BiH. U tom pismu ona je postavila 30. rujna kao krajnji rok za dostavu sve raspoložive ratne dokumentacije Herceg-Bosne.

BESLAN

Rusija je u ponedjeljak, prvog dana dvodnevne državne žalosti, spustila zastave na pola koplja za žrtvama otmice u Beslanu, gdje je u akciji oslobađanja poginulo najmanje 335 osoba.

U Beslanu bi se u ponedjeljak trebala odvijati većina pokopa, nakon što je u nedjelju pokopano 18 osoba. Ekipa pirotehničara ruske vojske pretražila je u ponedjeljak ujutro groblje tražeći moguće mine.

Na ruskoj televiziji ponavlja se poziv stanovništvu na veliku "manifestaciju solidarnosti protiv terorizma" u utorak poslije podne u Moskvi.

LJUBLJANA

Većina objavljenih anketa pred ovogodišnje parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju 3. listopada prednost za dobivanje relativne većine u 90-članskom parlamentu daju liberalnim demokratima sadašnjeg premijera Antona Ropa.

Prema istraživanju javnog mišljenja koje je u ponedjeljak objavio vodeći slovenski list "Delo", liberalni demokrati (LDS) osvojili bi 25,4 posto glasova, njihovi glavni konkurenti - Demokratska stranka (SDS) Janeza Janše 14,4 posto, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) 7,3 posto, Nova Slovenija (demokršćani) 8,5 posto a Slovenska nacionalna stranka (SNS) 4,5 posto.

Prema istraživanju javnog mišljenja agencije Gral-Iteo koju je u nedjelju navečer objavila slovenska nacionalna televizija, liberalni demokrati osvojili bi 21,2 posto glasova, Demokratska stranka (SDS) 13 posto, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) 7,3 posto, a Nova Slovenija (N.Si) 5,7 posto.

MOSKVA

Ruski helikopter s tri člana posade nestao je na letu iz Čečenije u Ingušetiju, javila je u ponedjeljak agencija Interfax pozivajući se na vojne izvore.

Helikopter Mi-8 ruskog ministarstva unutarnjih poslova nestao je u nedjelju navečer nakon polijetanja iz vojne baze Kankala pokraj Groznoga. Ekipe za spašavanje na terenu zasad nisu pronašle nikakve tragove letjelice i članova posade.

Ruski helikopteri česta su meta napada gerilaca u Čečeniji ali zabilježen je i velik broj helikopterskih nesreća zbog dotrajalosti i lošeg održavanja letjelica.

STUART

U uraganu Frances u nedjelju su u gradu Gainsville na Floridi poginule dvije osobe, navele su u ponedjeljak nadležne službe.

Jedan muškarac je poginuo kada je izgubio kontrolu nad automobilom i udario je u drvo, a nešto kasnije jedna je žena poginula kada je stablo palo na njezin auto.

I u četvrtak i petak, kada je ciklon harao Bahamima, poginule su dvije osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙