FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 30. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DUBAI

Organizacija za obranu novinarskih sloboda Reporteri bez granica (RSF) pozvala je otmičare dvojice francuskih novinara da poslušaju brojne pozive muslimanskih institucija iz cijelog svijeta na oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota.

U priopćenju te organizacije se ističe da su oteti novinari "dobri poznavatelji Bliskog istoka, štovatelji islama, koji su uvijek odbacivali senzacionalizam".

Otmicu novinara osudile su i zatražile njihovo puštanje na slobodu razne muslimanske organizacije u svijetu, među ostalima Francusko vijeće muslimanskog kulta, Savez islamskih organizacija Francuske, Odbor muslimanskih vjerskih uglednika ulema iz Iraka ili Muslimanska braća iz Egipta. Otmičari, koji se nazivaju pripadnicima "Islamske vojske u Iraku", u zamjenu za oslobađanje talaca zatražili su da Francuska u roku od 48 sati ukine zabranu nošenja muslimanskog vela u školama.

LJUBLJANA

Mjesec dana pred redovite parlamentarne izbore u Sloveniji, četvrte od stjecanja samostalnosti, blok stranaka koje predvodi sadašnji premijer Anton Rop ima prednost u odnosu na blok stranaka koje vodi oporbeni čelnik Janez Janša, rezultat je ankete koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Ropovi liberalni demokrati (LDS) imaju potporu 17,2 posto birača, a Janšini Demokrati (SDS) 9,7 posto, a kad se uzmu u obzir potencijalni koalicijski partneri dviju najvećih stranaka "lijevo-liberalnog" Ropovog i "desno-konzervativnog" Janšinog bloka, onda ljevica ima 47.4 postotnu, a desnica 41.9 postotnu potporu.

KABUL

Broj smrtno stradalih u nedjeljnom atentatu u Kabulu porastao je sa sedam na 12, prema podacima zapadnih sigurnosnih službi i afganistanskih dužnosnika.

Pripadnici svrgnutog talibanskog režima preuzeli su odgovornost za eksploziju ispred ureda DynCorpa, tvrtke koja provodi obuku afganistanskih policajaca i tjelohranitelja afganistanskih dužnosnika.

Prva izvješća govorila su o sedam poginulih u tom napadu. Prema podacima iz zapadnih i afganistanskih izvora, u istoj eksploziji ranjeno je najmanje 25 osoba.

Talibani su pojačali napade na zapadne snage i njihove suradnike u Afganistanu uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 9. listopada.

KABUL

Suđenje trojici Amerikanaca i četvorici Afganistanaca, optuženih za vođenje ilegalnog zatvora u Kabulu, u ponedjeljak je ponovno odgođeno za deset dana nakon dolaska američkih odvjetnika dvojice optuženih koji su zatražili odgodu, doznaje se u ponedjeljak u uredu tužitelja.

Odvjetnici Jonathana Ideme, kojega se smatra vođom grupe, i Brenta Bennetta zatražili su novu odgodu kako bi pripremili obranu, rekao je tužitelj Mohammad Naim Dawari.

Optuženima se sudi pred posebnim sudom u Kabulu zbog "otmice i zlostavljanja" najmanje osam ljudi u jednoj kući u Kabulu pretvorenoj u improvizirani zatvor.

Idema, uhićen 5. srpnja, tvrdi da je vodio "antiteroristike" operacije u dosluhu s američkim minitarstvom obrane i afganistanskim vlastima, što su i jedna i druga strana zanijekale.

DŽAKARTA

Odluka Australije da nabavi najmodernije krstareće rakete ne predstavlja prijetnju Indoneziji, izjavio je u ponedjeljak načelnik glavnog stožera indonezijske vojske general Endriartorno Sutarto.

"Suvereno je pravo Australije razvijati vlastiti obrambeni sustav na temelju svojih procjena. Indonezija ne gleda na to kao na prijetnju", izjavio je on.

Endriartorno Sutarto je rekao da Indonezija treba razvijati dobre veze s Australijom kako bi se uklonili svi mogući nesporazumi i povećalo razumijevanje između dviju država.

Australija je prošlog tjedna objavila da će potrošiti 319 milijuna dolara kako bi svoje zrakoplove F/A-18 Hornet i AP-3C Orion naoružala projektilima koji mogu pogađati ciljeve do 400 kilometara udaljenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙