FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30

ZAGREB, 26. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajobjavljenih do 15.30
ZAGREB, 26. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaj objavljenih do 15.30

ZAGREB

Hrvatska Jordanu nudi ulaz na tržište srednje, no također istočne i zapadne Europe kroz luku Rijeka, a postoji i inicijativa da luke Rijeka i Akaba potpišu sporazum o suradnji, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare hrvatskog i jordanskog premijera u Zagrebu. To je jedan od niza mogućih projekata u interesu obiju zemalja kojima bi se produbila i poboljšala gospodarska suradnja, a koji će dobiti punu potporu i poticaj vlade RH, rekao je premijer Ivo Sanader na zajedničkoj konferenciji s jordanskim kolegom Faisalom al Fayezom. Prošlogodišnja robna razmjena kretala se oko milijardu i dvjesto milijuna dolara. Sanader i al Fayez su suglasni da bi hrvatske i jordanske tvrtke mogle zajedno nastupati i na trećim tržištima, a i u izgradnji Iraka. Osim prijedloga za veći angažmanom INA-e na istraživanju nalazišta nafte u Jordanu, ta je zemlja zainteresirana za uvoz vode koja bi se plasirala u samoj zemlji ali i u toj regiji. U sklopu posjeta jordanskog premijera, vlada RH i vlada Hašemitske Kraljevine Jordan potpisale su u četvrtak u Zagrebu Ugovor o suradnji na području znanosti i tehnologije nakon razgovora dvojice premijera.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak predsjednika vlade Hašemitske Kraljevine Jordan Faisala al-Fayeza stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora. Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su izvrsnima, bez otvorenih pitanja, a dodatno su intenzivirani zadnjih mjeseci uzajamnim posjetima dužnosnika na najvišoj razini. Uz odlične političke odnose, posebno je istaknuta potreba za razvojem gospodarskih veza i u tom kontekstu Šeks je pozdravio predviđeno osnivanje Zajedničkog mješovitog odbora za gospodarsku i trgovinsku suradnju. Jordanskoj strani je upućena zamolba za potporu kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u sezoni 2008. do 2009.

Obje strane su iskazale zadovoljstvo i predviđenim intenziviranjem parlamentarne suradnje između dviju zemalja, što bi se trebalo konkretizirati službenim posjetom predsjednika Šeksa Jordanu na već primljeni poziv predsjednika Zastupničkog doma Jordana.

ZAGREB/SKOPLJE

Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović završila je u četvrtak službeni posjet Makedoniji, gdje je s najvišim makedonskim dužnosnicima razgovarala o suradnji dviju zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji i razgovore je ocijenila "sadržajno bogatima i za obje države vrlo korisnima" u telefonskom razgovoru za Hinu. Ministrica je u Skoplju razgovarala s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim, predsjednikom vlade Harijem Kostovim, potpredsjednicom vlade zaduženom za eurointegracije Radmilom Šećerinskom i ministricom vanjskih poslova Ilinkom Mitrevom, a izaslanstvo hrvatskog MEI-a u Ohridu je održalo redovite konzultacije sa Sektorom za europske integracije makedonske vlade. U Ohridu je hrvatska strana podrobno izvijestila predstavnike makedonske vlade o procesu odgovora na upitnik Europske komisije. Skoplje očekuje upitnik Europske komisije polovicom idućeg mjeseca i stoga je iznimno zainteresirano znati kako je Hrvatska obavila taj vrlo složeni posao.

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul uputio je izraze najdublje sućuti ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu povodom pada dvaju putničkih zrakoplova u predjelu gradova Tule i Rostova, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva vanjskih poslova. "Poštovani gospodine Ministre, s iskrenim žaljenjem primio sam tužnu vijest o tragičnoj pogibiji devedesetero ruskih građana prilikom eksplozije dva putnička zrakoplova. Duboko suosjećam s obiteljima nedužno stradalih putnika", stoji u priopćenju minsitra Žužula koji je sućut izrazio u osobno ime te u ime MVP-a.

BEOGRAD

Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu opovrgnuo je neslužbena izvješća o tome da se umirovljeni general bivše JNA Blagoje Adžić nalazi na listi haških optuženika, prenose u četvrtak beogradski mediji. Vijest, koju je dan prije prenio dio elektronskih medija, da će se na haškoj optužnici naći jedan od bivših načelnika Glavnog stožera bivše JNA, demantirana je iz ureda tribunala u Beogradu. Beogradska tv postaja Studio B prva je, u svim svojim informativnim emisijama, objavila da je neslužbeno doznala kako je sud u Haagu podigao optužnicu protiv Adžića.

NAJAF

Predstavnici velikog ajatolaha Alija al-Sistanija i radikalnog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra počeli su u četvrtak razgovore kojih je svrha "izbjeći uništenje svetoga grada Najafa", izjavio je Sistanijev glasnogovornik Hamed Khaffaf. Sistani je, nakon trotjednog boravka u Londonu iz zdravstvenih razloga, u Najaf stigao samo dan poslije povratka kako bi pokušao okončati krvave sukobe i vratiti mir. Koliko je to nužno, pokazuju i najnoviji podaci o žrtvama napada u obližnjoj Kufi i sukoba na prilazima Najafu. Iračko ministarstvo zdravstva objavilo je da su u minobacačkim napadima na džamiju u Kufi i u krvavim sukobima na rubovima Najafa dosad poginule 74 osobe, a 376 ih je ranjeno.

BAGDAD

Skupina od 57 časnika NATO-a počela je obuku iračkih snaga sigurnosti, a svoju bi misiju mogla i proširiti ako tamošnjoj vladi bude potrebna veća pomoć, izjavio je četvrtak zapovjednik NATO-ovih snaga za obuku general Karel Hilderink. Članice NATO-a prošlog su se mjeseca suglasile da pomognu iračkoj vladi u ponovnoj izgradnji oružanih i policijskh snaga prije izbora predviđenih za siječanj iduće godine.

BASRA

Osam cijevi naftovoda oštećeno je u eksploziji u srijedu navečer na jugu Iraka, što bi moglo utjecati na izvoz, izjavili su u četvrtak za AFP dvojica čelnika Južne naftne tvrtke (SOC) i ministarstva za naftu. Dužnosnik ministarstva nafte rekao je pak da se eksplozija dogodila u al-Barjassiji, kuda prolazi 20 cijevi naftovoda od čega je osam oštećeno. Pristaše radikalnog šijitskog vođe Moqtade al Sadra koji se u svetom gradu Najafu sukobljuju s iračkim snagama i s američkom vojskom zaprijetili su nedavno da će napasti naftnu infrastrukturu na jugu zemlje.

BUDIMPEŠTA

Budući mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, 43-godišnji milijarder kojeg je socijalistička stranka u srijedu navečer izabrala za mandatara, počeo je u četvrtak konzultacije za sastav nove vlade koja bi trebala nastaviti dosadašnju gospodarsku politiku. Ferenc Gyurcsany sastao se s Tiborom Draskovicsem, dosadašnjim ministrom financija. Tijekom dana trebao bi se sastati s predstavnicima liberalne stranke (SZDSZ), partnerom socijalista (MSZP) u vladajućoj koaliciji, radi formalnog dogovora o svojoj nominaciji. Dosadašnji mađarski premijer Peter Medgyessy, koji je ostavku podnio u srijedu, ubrzao je svoj pad smjenom liberalnog ministra gospodarstva Isvana Cillera te prošlotjednim sukobom sa SZDSZ-om.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi ocijenio je da sporazum o imigrantima, koji je u srijedu navečer postigao s libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem u Libiji, može poslužiti kao primjer u odnosima s drugim afričkim zemljama, kao i za Europsku uniju kada je riječ o problemu ilegalne imigracije, prenosi u četvrtak list "Corriere della Sera" koji posvećuje veliki prostor jučerašnjem posjetu talijanskog premijera Libiji. List piše kako je Gadafi u pustinji kod grada Sirta primio talijanskog premijera, s kojim je usuglašen plan zajedničke borbe protiv ilegalne imigracije. Italija i Libija će zajednički patrolirati Sredozemnim morem radi njezina suzbijanja, te će se u roku dva mjeseca u Libiji izgraditi prihvatni centri za migrante koji iz drugih afričkih zemalja dolaze do libijskih obala u nadi da će prijeći plovilima do Italije i Europe. Talijansku blagajnu svaki ilegalni imigrant stoji od 2.300 do 3.000 eura

MOSKVA

Spasilačke ekipe pronašle su 85 od 89 tijela žrtava dviju zrakoplovnih nesreća koje su u utorak navečer dogodile u Rusiji, objavile su u četvrtak ruske vlasti dodajući da se istraga o uzrocima nesreća nastavlja. Nesreće su se dogodile gotovo istodobno u regiji Tula, 180 kilometara južno od Moskve, i u blizini Rostova na Donu, na jugozapadu zemlje.

Ruske vlasti objavile su da su pronađena tijela svih 43 putnika zrakoplova koji je pao u Tuli. Zasad je identificirao samo 11 tijela. Među putnicima tog zrakoplova bilo je i dvoje izraelskih državljana. Drugi zrakoplov prevozio je 46 putnika, a dosad su pronađena 42 tijela, objavile su vlasti, dodajući da se istraga o uzrocima nesreća nastavlja.

ABUJA

Pobunjenici iz sudanske regije Darfur odbacili su u četvrtak pozive da se razoružaju ili povuku prije nego se dogovori i provede političko rješenje krize. Na mirovnim pregovorima koji se održavaju u nigerijskom glavnom gradu Abuji, sudanska je vlada pristala na povećanje mirovnih snaga Afričke unije (AU) u Darfuru kako bi se pobunjenici brže povukli, a sudanske oružane snage razoružale arapske milicije. Sudan je pristao na slanje gotovo 300 vojnika AU-a u Darfur koji će štititi više od 100 promatrača krhkog prekida vatre dogovorenog u travnju. Pobunjenici su, međutim, objavili da će se razoružati tek nakon što se dogovori i provede političko rješenje krize, koje će uključivati preraspodjelu ovlasti i bogatstva zemlje.

NEW DELHI

Najmanje šestero ljudi poginulo je, a više od 70 je ozlijeđeno u dva koordinirana bombaška napada u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam. Eksplozije su se dogodile u dvama autobusima, a odgovornom se smatra separatističku skupinu Ujedinjena fronta za oslobođenje Assama, prenosi indijska agencija UNI. U jednome autobusu putovali su indijski graničari, a u drugome civili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙