FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 23. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih zbivanjado 12,30 sati
ZAGREB, 23. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih zbivanja do 12,30 sati

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je za slovenski tisak da nema iluzija o brzom rješenju pitanja granice na moru s Hrvatskom i da je za Sloveniju tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan još uvijek aktualan.

"To je dokument koji ima i imat će svoju težinu i govori da je na razini država došlo do političkog konsenzusa, a ponašati se suprotno znači gurati glavu u pijesak", izjavio je Vajgl u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" od ponedjeljka.

Vajgl je rekao da je protiv "hiperprodukcije diplomatskih nota" u komunikaciji s Hrvatskom iako se one, kako je pojasnio, upućuju kako bi se osnažila vlastita pozicija. Slovenski ministar vanjskih poslova dodao je da ga je zadnja hrvatska nota zabrinula "jer se u njoj govori o teritorijalnim pretenzijama Slovenije". To su ozbiljne riječi i o toj temi bih želio govoriti sa svojim hrvatskim kolegom kad se prvi put sretnemo, rekao je Vajgl.

BEOGRAD

Predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore za suradnju a haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je za beogradski list "Blic" od ponedjeljka da nije postavljen rok do kojega bi četvorica generala vojske i policije SCG trebala biti izručena sudu u Haagu, istaknuvši istodobno da SCG suradnju sa sudom mora unaprijediti.

"Ne postoji datum do kojega bi četiri generala trebala biti izručena, ali SCG, ukoliko želi izbjeći jak pritisak iz svijeta, mora unaprijediti suradnju s tim sudom", rekao je u izjavi za list Ljajić.

DUBAI

Dosad nepoznata skupina koja se naziva Jammat Ansar al-Jihad al-Islamiya objavila je u ponedjeljak na internetskim stranicama da je u nedjelju postavila požar u židovskom društvenom centru u Parizu.

"Skupina mladih mudžahedina koji se redovito mole u džamiji postavila je požar u židovskom hramu u Parizu", stoji na stranici čija autentičnost još nije potvrđena.

"Bio je to odgovor na oskvrnuće muslimanskih grobova i ujedno 35 obljetnica požara u kojem je uništena džamija al-Aqsa u Jeruzalemu", dodaje se u priopćenju.

Napadači su rano u nedjelju podmetnuli požar u židovskom centru i na zgradi iscrtali nacističke znakove.

PARIZ

Francuski ministar pravosuđa Dominique Perben izjavio je u ponedjeljak da je vlada u "ratu" protiv svakog oblika rasizma nakon požara podmetnutog u židovskom društvenom centru u Parizu.

"Ono što želim istaknuti je da je vlada, prema odlučnim instrukcijama predsjednika Republike, proglasila rat rasizmu, svim oblicima rasizma", kazao je Perben u razgovoru za privatnu radio postaju RMC.

BAGDAD

Izaslanstvo Iračke nacionalne konferencije, koje se prošli tjedan pokušalo sastati s radikalnim klerikom Maqtadom al Sadrom, očekuje njegovo pismeno obećanje o razoružanju njegovih postrojbi i povlačenje iz džamije imama Alije.

"Uputili smo mu poziv prošli tjedan tražeći pismeno obećanje s njegovim potpisom i izjašnjavanje o tri točke Iračke nacionalne konferencije - povlačenju iz džamije imama Alije, razoružanju njegovih paravojnih postrojbi i transformaciji postrojbi u političku stranku", kazao je šeik Mohammad Mohammad Ali.

"Očekujemo njegovo odgovor i kada ga primimo ponovno ćemo otići u Najaf", dodao je Ali.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mohammad Khatami kategorički je u ponedjeljak odbacio sve tvrdnje da Iran podupire čelnika pobunjenih šijita Moqtadu al-Sadra, objavila je novinska agencija IRNA.

"Nikada nismo podupirali bilo koju skupinu u Iraku niti smo se miješali u unutarnje stvari te zemlje", rekao je Khatami.

On je je također odbacio bilo kakve "posebne kontakte" između Irana i Sjedinjenih Država vezane za aktualnu krizu na jugu Iraka. Naglasio je da je Iran uvijek pokušavao doprinijeti uspostavi mira u Iraku, dodavši da to neće biti moguće bez povlačenja koalicijskih snaga iz te zemlje.

ABUJA/NAIROBI

U glavnom gradu Nigerije Abuji počeli su u ponedjeljak pregovori sudanske vlade i dvije pobunjeničke skupine iz Darfura.

Pregovori se odvijaju tjedan dana uoči izvješća Ujedinjenih naroda o humanitarnom stanju u Darfuru i napretku što ga je sudanska vlada postigla u razoružavanju arapske milicije Janjaweed, koju se drži odgovornom za nasilje u toj regiji na zapadu Sudana.

Prethodni krug pregovora propao je u lipnju nakon što su pobunjenici napustili pregovarački stol, tvrdeći da vlada nije ispunila njihove zahtjeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙