FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati: Austrija će se u subotu, u nazočnosti mnogobrojnih državnika,oprostiti od preminulog austrijskog predsjednika Thomasa Klestiladržavnim pogrebom na koji je 36 stranih izaslanstava najavilo dolazakmeđu kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. U pucnjavi izraelske vojske u subotu ubijena je 16-godišnjaPalestinka u pojasu Gaze, doznaje se od medicinskog izvora. Ruski zastupnik Viktor Čerepkov, kandidat zagradonačelnika Vladivostoka, teško je ranjen u noći između petka isubote u eksploziji granate postavljene na vrata njegovog poljskogstožera, rekao je jedan od njegovih pomoćnika. U subotu ujutro je u gruzijskoj separatističkoj pokrajiniJužnoj Osetiji zabilježena pucnjava između sela s osetskimstanovništvom i sela naseljenog Gruzijcima, izvijestila je ruskatv-mreža NTV. Tajland je u subotu objavio da su pronađena dva nova žarištaptičje gripe, pošasti koja se ponovno pojavila ovog tjedna u zemljigdje je virus ubio osam osoba osoba od početka godine i desetkovaouzgoj peradi.
ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BEČ

Austrija će se u subotu, u nazočnosti mnogobrojnih državnika, oprostiti od preminulog austrijskog predsjednika Thomasa Klestila državnim pogrebom na koji je 36 stranih izaslanstava najavilo dolazak među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U 9 sati lijes s posmrtnim ostacima Thomasa Klestila ispraćen je iz kapele dvorca Hofburga u katedralu sv. Stjepana u nazočnosti mnoštva Austrijanaca. U 11 sati počet će misa zadušnica koju će predvoditi bečki kardinal mons. Christoph Schoenborn, a nakon toga predviđen je pogrebni ispraćaj na središnjem bečkom groblju gdje će poslijepodne Klestilovi posmrtni ostaci uz državničke i vojne počasti biti položeni u predsjedničku grobnicu. Više od 20 šefova država i vlada bit će nazočno pogrebu među kojima svi predsjednici austriji susjednih i zemalja jugoistočne Europe.

GAZA

U pucnjavi izraelske vojske u subotu ubijena je 16-godišnja Palestinka u pojasu Gaze, doznaje se od medicinskog izvora.

Palestinska djevojka smrtno je ranjena u glavu kada su izraelski vojnici otvorili vatru u Rafahu, dok se nalazila pred kućom, prema tom izvoru.

Vojska nije komentirala incident.

S ovom najnovijom broj žrtava poginulih od početka Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4.172, od kojih je 3.176 Palestinaca i 925 Izraelaca.

VLADIVOSTOK

Ruski zastupnik Viktor Čerepkov, kandidat za gradonačelnika Vladivostoka, teško je ranjen u noći između petka i subote u eksploziji granate postavljene na vrata njegovog poljskog stožera, rekao je jedan od njegovih pomoćnika.

U eksploziji su ranjena i dva tjelesna čuvara zastupnika.

Čerepkov je bio prvi gradonačelnik velike ruske luke na dalekom istoku od 1992. sve do 1996. kada ga je smijenio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin, a 1999. i 2003. je izabran za zastupnika područja Vladivostoka. Čerepkov ponovno priželjkuje mjesto gradonačelnika. Bio je drugi u prvom krugu 4. srpnja s više do 26 posto glasova. Stručnjaci drže da ima izgleda biti izabran.

MOSKVA

U subotu ujutro je u gruzijskoj separatističkoj pokrajini Južnoj Osetiji zabilježena pucnjava između sela s osetskim stanovništvom i sela naseljenog Gruzijcima, izvijestila je ruska tv-mreža NTV.

Radilo se razmjeni vatre iz automatskog oružja i minobacača između mjesta Pris i Eredvi, prema istom izvoru.

Taj se incident zbio nakon što su separatističke vlasti objavile da su članovi njihovih snaga reda ranjeni u petak naveče blizu mjesta Pris u pucnjavi gruzijske neidentificirane oružane skupine.

Južna Osetija se našla na rubi nove pobune nakon što je u četvrtak separatistička milicija uhitila četrdesetak gruzijskih vojnika, koji su oslobođeni u petak.

BANGKOK

Tajland je u subotu objavio da su pronađena dva nova žarišta ptičje gripe, pošasti koja se ponovno pojavila ovog tjedna u zemlji gdje je virus ubio osam osoba osoba od početka godine i desetkovao uzgoj peradi.

Ministar poljoprivrede Somsak Thepsuthin je izjavio da je 1.200 komada peradi uništeno u pokrajinama Sukhotai i Uttaradit i da su laboratorijska analize potvrdile da se radi o virusu H5N1M, potencijalno smrtonosnom za čovjeka.

"Laboratorijski rezultati su stigli u petak i potvrdili su da se radi o ptičjoj gripi u Sukhotaiu i Uttaraditu", rekao je ministar.

Bangkok je pokušao minimalizirati ponovnu pojavu virusa. Ali ukupno četiri žarišta ptičje gripe potvrđena su u raznim pokrajinama Tajlanda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙