FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 1. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 1. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB

Hrvatski general Mirko Norac 8. srpnja u Haagu će se izjasniti pred Haškim sudom (ICTY) o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene u akciji Medački džep, objavio je u četvrtak Haški sud. Generala Norca Haški je sud u svibnju ove godine optužio za zločine počinjene 1993. u Medačkom džepu, a prošlog tjedna predsjednik Haškog suda predmet "Norac" dodijelio je istom sudskom vijeću zaduženom za generala Rahima Ademija, protiv kojega je optužnica za zločine u Medačkom džepu podignuta u 2001. godini. To bi sudsko vijeće, koje vodi kineski sudac Liu Daqun, trebalo odlučiti i o zahtjevu haškog tužiteljstva za objedinjavanjem optužnica protiv Norca i Ademija, a potom i o prijedlogu glavne haške tužiteljice o prebacivanju objedinjenog predmeta na suđenje hrvatskom pravosuđu. U odluci sudskog vijeća o datumu Norčeva izjašnjavanja o krivnji od Hrvatske se traži da osigura da se optuženi general prebaci 8. srpnja u Nizozemsku i preda nizozemskim vlastima. Norac je trenutačno u riječkom pritvoru nakon što je pravomoćno osuđen za zločine počinjene nad civilima uglavnom srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991. godine.

DEN HAAG/ZAGREB

Umro je britanski sudac Richard May (65) koji je prve dvije godine predsjedao suđenjem bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, objavio je u četvrtak Haški sud. Mayovo povlačenje iz sudskog procesa Miloševiću na kraju tužiteljskog dijela postupka početkom ove godine, objašnjeno je zdravstvenim problemima a u priopćenju se ne navodi uzrok smrti. Sudac May koji je na Haškom sudu radio više od šest godina predsjedao je ili je bio član sudskog vijeća, među ostalim, i na suđenjima u predmetima "Kupreškić i ostali", "Kordić i Čerkez", "Furundžija", "Plavšić". Britanski sudac postao je poznat po oštrim intervencijama kojima je prekidao Miloševićeve političke monologe tijekom protuispitivanja svjedoka, koje je vodio bivši jugoslavenski predsjednik, i prisiljavao ga da se pridržava propisane procedure.

BANJA LUKA

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je banjalučkim Nezavisnim novinama od četvrtka da se odlučio sankcionirati dužnosnike aktualne vlasti i Srpske demokratske stranke (SDS) u Republici Srpskoj kako bi otvorio prostor za rad onima koji žele reforme kako bi se BiH mogla pridružiti EU-i i NATO-u, dodajući kako vjeruje da smjena dužnosnika neće dovesti do krize vlasti. Ako to ne bude funkcioniralo, kazao je Visoki predstavnik, "razmislit ću što ću sljedeće uraditi". Visoki predstavnik međunarodne zajednice u srijedu je donio odluku o smjeni 60 dužnosnika RS zbog opstrukcija u suradnji s Haaškim tribunalom. Visoki predstavnik nije isključio mogućnost sankcioniranja i drugih političara u Bosni i Hercegovini koji opstruiraju provođenje reformi nužnih za priključenje EU i kao primjer za to naveo financijsko kažnjavanje HDZ-a zbog neusklađivanja zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. On također ne isključuje i mogućnost predlaganja ukidanja entitetskih MUP-ova s obzirom na potrebu jačanja policije na državnoj razini.

AL-FACHER, Sudan

Glavni tajnik UN-a Koffi Annan pozvao je u četvrtak sudansku vladu da drži pod kontrolom pripadnike provladine milicije optužene za masovna pogubljenja stanovnika sudanske pokrajine Darfur. Annan, koji je zbog humanitarne krize u četvrtak doputovao u sudansku regiju Darfur, to je kazao na sastanku sa sudanskim ministrom vanjskih poslova Abdelom Rahimom Mohammadom Huseinom i guvernerom sjevernog Darfura Mohammadom Osamonom Kibirom. Darfur je, prema ocjeni UN-a poprište najgore humanitarne krize na svijetu. Ondje je u sukobu lokalnih pobunjenika i pripadnika provladine milicije poginulo 10.000 osoba, a više od milijun ih je bilo prisiljeno pobjeći pred sukobima.

HONG KONG

Više od 250.000 osoba, prema informacijama organizatora, prosvjedovalo je u četvrtak u Hong Kongu tražeći od Pekinga uspostavu demokracije u toj bivšoj britanskoj koloniji. Prosvjede je organizirala Građanska fronta za ljudska prava u Hong Kongu zbog odluke Pekinga donesene u svibnju prema kojoj se isključuje organizacija općih izbora u Hong Kongu u predstojeće četiri godine.

BAGDAD

Visoki dužnosnik iračkog ministarstva financija podlegao je u četvrtak ozljedama zadobivenim u atentatu u kojemu su ubijeni vozač i tjelesni čuvar, doznaje se iz bolničkog izvora. Smrt direktora službe financijske kontrole u ministarstvu financija Ihsana Karima potvrdio je liječnik iz bolničkog kompleksa u Bagdadu. Eksplozija, koju je izazvala podmetnuta bomba, dogodila se oko 8 sati po mjesnom vremenu u četvrti Al Yarmouk, u zapadnom dijelu grada.

BAGDAD

Zapovjednik međunarodnih snaga u Iraku general Ricardo Sanchez predao je dužnost svojem nasljedniku generalu Georgeu Caseyu. Predaja dužnosti obavljena je u glavnoj američkoj bazi u Bagdadu, vojnoj bazi Victory. General Casey,(55), bio je drugi čovjek američke kopnene vojske. General Sanchez vraća se na svoje staro mjesto zapovjednika američkih oružanih snaga u Njemačkoj. Dužnosnici u Pentagonu inzistirali su na tome da je smjena general Sancheza obična rotacija te da nije povezana sa skandalom zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abou Ghraib.

PRAG

Češki predsjednik Vaclav Klaus u četvrtak je službeno prihvatio ostavku vlade lijevog centra koju vodi socijaldemokrat Vladimir Špidla. Vaclav Klaus je u isto vrijeme tražio od vlade u ostavci da brzo obavi tekuće poslove do imenovanja nove vlade. Vladimir Špidla je u subotu odlučio podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Socijaldemokratske stranke (CSSD) i premijera zbog nedostatne podrške u vlastitoj stranci nakon poraza na europskim izborima. Njegova je ostavka automatski izazvala pad vlade osnovane u ljeto 2002. nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila CSSD. Osim socijaldemokrata u koaliciji se nalaze i demokršćani (KDU-CSL), liberali (US-DEU). Ta koalicija ima vrlo krhku većinu, 101 od 200 mjesta u donjem domu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙