FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do4.30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

FALLUJA - Američke snage u subotu su u zračnom napadu na "sigurnu kuću" koju povezuju s operativcem mreže al Qaede Abuom Musabom al-Zarqawijem u iračkome gradu Falluji ubile 22 osobe. Američki vojni dužnosnici kažu da nema nikakvih znakova da je Zarqawi, čija je glava ucijenjena na deset miljuna dolara", bio u zgradi kad je napadnuta. Bijesni Iračani izjavili su da je među poginulima bilo žena i djece.

GAZA - Dva izraelska helikoptera ispalila su u subotu navečer tri rakete na ljevaonicu u palestinskom izbjegličkom logoru Maghazi u pojasu Gaze, doznaje se od svjedoka i pripadnika sigurnosne službe. Ljevaonica je uništena, a medicinsko osoblje izvijestilo je da su tri osobe lakše ranjene. Napad na ljevaonicu u kojoj su palestinski militanti, kako tvrde Izraelci, proizvodili streljivo, uslijedio je nakon što su sa sjevera pojasa Gaze ispaljene rakete na židovska naselja.

RYADH - Al Qaeda u Saudijskoj Arabiji potvrdila je u subotu da su njezina čelnika Abdulaziza al-Muqrina i još tri militanta ubile u Ryadhu saudijske snage sigurnosti, objavljeno je na internet stranicama te terorističke organizacije. "U petak, naš je vođa Abdulaziz al-Muqurin ubijen s još trojicom suboraca u zasjedi koju su postavili vojnici despota", potvrdila je al Qaeda. "Mudžahedini nastavljaju džihad na kojega su se obvezali Bogu, a ubojstvo naše braće neće nas oslabiti, nego samo ojačati našu predanost i snagu", stoji na internet stranici al Qaede.

LONDON - Francuska policija upozorila je britanske kolege da su spremnici sa smrtonosnim otrovom ricinom, koje su proizveli islamistički militanti, možda uneseni u Veliku Britaniju, objavio je u nedjelju list Observer. Francuski istražitelji pokušavali su ući u trag nekoliko manjih spremnika ricina, za koje se sumnja da ih je u laboratoriju u Lyonu proizveo Menad Benchellali, kojega je policija uhitila prije 18 mjeseci. Utvrdili su da nedostaje nekoliko spremnika i pronašli uzorke ricina iz tog laboratorija u Britaniji, piše list.

LONDON - Šefovi britanskih sigurnosnih službi izrađuju planove o blokadi velikog dijela središta Londona kako bi spriječili terorističke napade, objavio je u nedjelju list Observer. Strahujući da bi se vladine zgrade i turističke znamenitosti mogle naći pod udarom terorista, ključne prometnice oko ministarstava bit će blokirane, a posebnim mjerama bit će zaštićena zgrada parlamenta, piše list. Neimenovani izvor rekao je da će te mjere biti puno dramatičnije i vidljivije od onih uvedenih u londonskoj financijskoj četvrti na vrhuncu bombaške kampanje Irske republikanske armije.

BUENOS AIRES - Broj poginulih u požaru u argentinskom rudniku porastao je u subotu na 12, nakon što je iz zgarišta izvađeno još pet tijela, objavili su lokalni dužnosnici. Još se dva rudara smatraju nestalima, no šanse da su živi su minimalne, izvjestile su vlasti u provinciji santa Cruz. Požar je izbio u ponedjeljak navečer u rudniku ugljena kod Rio Turbioa u Patagoniji. Nesreću su izbjegla 43 rudara, koja su na vrijeme uspjela izaći na površinu.

BAGDAD - Irački premijer Iyad Allawi upozorio je na mogućnost novih sabotaža naftovoda koje su paralizirale izvoz nafte. Allawi je obećao da će nastojati nadvladati teškoće koje su prekinule izvoz prije gotovo tjedan dana. Allawi je osudio "sile zla" odgovorne za nekoliko sabotaža koje su uzrokovale štetu od milijardu dolara. Nakon sabotaža dvaju naftovoda u ponedjeljak i utorak, prekinut je izvoz nafte, koji će možda biti nastavljen u nedjelju.

SITGES - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u subotu da bi mu bilo teško odbiti mjesto predsjednika Europske komisije kad bi se čelnici EU-a suglasili da je on prava osoba za taj položaj. Čelnici EU-a nisu se u petak uspjeli dogovoriti tko će biti novi predsjednik Komisije pa su odluku, nakon žestoke svađe oko potencijalnih kandidata, odgodili na nekoliko dana. Solana je izjavio da nije kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije, ali je dodao da bi mu bilo teško odbiti tu dužnost kad bi ga itko zamolio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙