FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 12. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetudo 4,30 sati.
ZAGREB, 12. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

ZAGREB

Povjerenik Europske komisije (EK) za vanjske poslove Chris Patten izjavio je u petak u Zagrebu da se Hrvatska može nadati pozitivnom mišljenju Europskog vijeća o kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji (EU).

"Da sam Hrvat, bio bih optimist", rekao je Patten u emisiji HTV-a "Dnevnik Plus" na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

"Po mišljenju EK-a, Hrvatska ispunjava sve uvjete za početak pregovora, a Vijeće treba idućega tjedna prosuditi slaže li se s nama", dodao je Patten.

Patten je rekao da je odluka Hrvatskog sabora o odgodi primjene ribolovno-ekološke zone za članice EU-a "pomogla", jer je za Hrvatsku bilo dobro ukloniti moguće zapreke pozitivnoj odluci Vijeća.

Dodao je da i po mišljenju EK-a Hrvatska potpuno surađuje sa sudom u Haagu, što je potvrdila i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, te da bi njezin primjer trebale slijediti i druge zemlje u regiji.

Patten je na kraju poručio da će Hrvatska sigurno biti članicom EU-a, no kada to ovisi o njoj samoj. "Zagreb i Dubrovnik su jednako važni europski gradovi kao Pariz, London ili Venecija", rekao je Patten i dodao da je oduševljen brzim napretkom kojega je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina ostvarila na putu prema članstvu u EU-u.

WASHINGTON

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul uputio je u petak povodom smrti bivšeg predsjednika Ronalda Reagana izraze sućuti američkom državnom tajniku Colinu Powellu te obitelji pokojnog predsjednika.

Žužul je u pismu Powellu rekao kako je Reagan, najprije kao guverner Kalifornije, a potom čelnik američkog naroda "časno služio svojoj domovini i međunarodnoj zajednici".

"Predsjednik Reagan bit će zauvijek zapamćen zbog svog vizionarstva i predanosti slobodi i napretku", stoji u pismu hrvatskog ministra.

"Neka Vam simpatije koje osjećaju svi koji su poznavali i divili se predsjedniku Reaganu budu utjeha u Vašoj žalosti", rekao je Žužul u pismu Reaganovoj udovici Nancy.

WASHINGTON

Većina američkih birača sada smatra da nije vrijedilo ići u rat u Iraku, ali ne žele da se Sjedinjene Države povuku iz te zemlje, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mišljenja lista "Los Angeles Times".

U istraživanju provedenom od subote do utorka 53 posto ispitanih birača reklo je da nije bilo vrijedno ići u rat u Iraku, dok 43 posto smatra da jeste.

"LA Times" piše da istraživanje po prvi put pokazuje da većina američkih birača dovodi u pitanje da li stanje u Iraku opravdava pokretanje rata.

Istraživanje je pokazalo da 35 američkih birača misli da SAD dobro napreduju u Iraku, dok 61 posto kaže da SAD sve više 'zaglibljuje' u toj zemlji.

Unatoč tomu manje od 20 posto ispitanika kaže da SAD treba povući svoje snage iz Iraka u roku od nekoliko tjedana, a 25 posto da treba odrediti rok za povlačenje. Sedamdeset tri posto misli da SAD ne treba postaviti određeni rok za povlačenje iz Iraka jer bi to rezultiralo neredima i građanskim ratom.

ATENA

Grčki ministar unutarnjih poslova Prokopis Pavlopoulos u petak je uputio posljednji poziv grčkim biračima da se u nedjelju masovno odazovu na europske izbore.

"Svi trebaju glasati, to je obavezno, ali prije svega izbori će odrediti budućnost Europe i u tome težina Grčke treba biti značajna", rekao je ministar.

Zahvaljujući ustavnoj odredbi po kojoj je glasovanje obavezno, na izbore 1999. izašlo je 75 posto birača, čime se Grčka smjestila iza Belgije i Luksemburga gdje je glasovanje također obavezno.

LONDON

Ken Livingstone izabran je u petak drugi put zaredom za gradonačelnika Londona, čime je Laburistička stranka premijera Tonya Blaira dobila barem neku zadovoljštinu nakon poražavajućih rezultata na lokalnim izborima diljem Engleske i Walesa.

Livingstone se natjecao kao kandidat Laburističke stranke, dok je prije četiri godine za gradonačelnika bio izabran kao nezavisni kandidat.

"Oduševljen sam što sam laburistima donio pobjedu ovdje, u ovome gradu", rekao je Livingstone nakon proglašenja rezultata.

LISABON

Predsjednik Europskog parlamenta na odlasku Pat Cox, u razgovoru koji je u petak objavio portugalski dnevni list Publico, pozvao je portugalske birače da se odazovu izborima za Europski parlament.

"Pozivam glasače da sudjeluju na izborima" koji će se održati dan nakon otvaranja europskog prvenstva u nogometu koje se održava u subotu na stadionu Dragon u Portu, rekao je Cox. On se trenutno nalazi u Portugalu kako bi bio nazočan utakmici između Portugala i Grčke koja će otvoriti prvenstvo.

DUBAI

Televizijski kanal Al Arabiya je u petak navečer objavio tonski zapis s glasom koji se pripisuje 'drugom čovjeku' terorističke mreže al Qaede Aymanu al Zawahiriju i na kojem on kritizira američki projekt za "Inicijativu Velikog Bliskog istoka".

"Amerika nema ništa s reformama. Zapravo, ono što ona tražio je zamjena sadašnjih režima s novim režimima. Navodne američke reforme ne mogu nam dopustiti da ostvarimo svoju neovisnost i ponos", kaže glas koji se pripisuje Zawahiriju.

"Prava čovjeka koja propovjedaju Amerikanci su prava kriminalca koji će poniziti muslimane", dodaje isti glas na snimci.

Al Arabiya, televizijski kanal sa sjedištem u Dubaiju nije naveo datum kada je snimka napravljena, i njezina autentičnost ne može biti provjerena.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a produljilo je u petak za još šest mjeseci mandat plavih kaciga na Cipru, u okviru rasprave o tom podijeljenom otoku na kojem su 24. travnja ciparski Grci odbili plan UN-a o ujedinjenju.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, nakon što je plan o ujedinjenju Cipra odbijen, zatražio je širu raspravu o misiji UN-a na otoku, naglašavajući da je nazočnost snaga UN-a "i dalje potrebna za očuvanje prekida vatre".

NAIROBI

Tisuće Kongoanaca napustile su u petak svoje domove na istoku zemlje u strahu od etničkih sukoba koji bi mogli uslijediti nakon borbi vladinih snaga i pobunjenih vojnika u gradu Bukavu.

Nakon što je u glavnom gradu Kinšasi propao pokušaj državnog udara, nemiri na istoku zemlje upućuju na moguću izbjegličku krizu.

TUNCELI

Trojica pripadnika turskih snaga sigurnosti poginula su u petak na jugoistoku Turske u sukobima s kurdskim separatistima koji su krajem svibnja prekinuli jednostrano primirje.

Gotovo 10.000 turskih vojnika uz potporu helikoptera sudjeluje u akciji u zabačenoj pokrajini Tunceli pokrenutoj nakon što su gerilci Radničke stranke Kurdistana (PKK) raketama napali vojne transportere, ubivši jednog vojnika i ozlijedivši još dvojicu, doznaje se iz vojnih izvora. Vojnike je napalo oko 600 gerilaca, a sukobi i dalje traju.

U drugom incidentu u blizini grada Batmana ubijen je jedan turski policajac i stražar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙