FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 3. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo značajnije događaje iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 3. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo značajnije događaje iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON/NEW YORK

Džem od smokava tvrtke SMS iz Splita dobio je zlatnu medalju na međunarodnom sajmu hrane u New Yorku učinivši tako novi uspješan korak u proboju na američko tržište.

Zlatnu medalju za najbolji džem u 2004. dobio je SMS-ov džem od smokava s okusom naranče pobijedivši u jakoj međunarodnoj konkurenciji na International Fancy Food Showu.

SMS-ov džem je već tri godine prisutan na američkom tržištu preko tvrtke Dalmatia Import iz Miamia koja ima eksluzivno pravo za uvoz i distribuciju SMS-ovih proizvoda u SAD-u i Kanadi.

KHARTOUM

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zahtijevao je u petak od vlasti u Khartoumu da prekinu nasilje u Darfouru i rekao da mu je sudanski predsjednik Omar al-Bechir obećao da će odgovorni za nasilje u toj regiji biti osuđeni.

"Nasilje mora prestati", rekao je Annan na konferenciji za novinare nakon razgovora s Bechirom o humanitarnoj krizi u području Darfoura, gdje od veljače 2003. bijesni građanski rat.

"Janjawide se mora razoružati", dodao je on govoreći o provladinoj miliciji optuženoj za masakre u Darfouru.

Annan je izjavio kako mu je sudanski predsjednik obećao da će eliminirati niz birokratskih prepreka za upućivanje humanitarne pomoći raseljenima i za jamčenje sigurnosti civilnom stanovništvu te regije.

Bechir je također obećao da će sudanske vlasti uhititi i osuditi osobe upletene u masakre u Darfouru, rekao je Annan.

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom razgovarao je u petak sa savjetnicom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, Condoleezzom Rice o preporuci koju bi Međunarodni sud pravde (ICJ) trebao dati o sigurnosnom zidu izgrađeno, na Zapadnoj obali.

"Pitanje zida i preporuka Međunarodnoga suda pravde u Den Haagu sljedećeg petka bili su u središtu razgovora", izjavio je Shalom u obraćanju iz Washingtona za drugi program izraelske televizije.

Generalna skupština UN-a zatražila je od glavnoga pravnog tijela UN-a preporuku o "pravnim posljedicama" onoga što Izraelci nazivaju "antiterorističkim zidom", a Palestinci "zidom apartheida".

NEW YORK

Ujedinjeni narodi žale zbog odluke SAD-a da povuku neke pripadnike mirovnih snaga iz UN-ovih misija na Kosovu i na granici Eritreje i Etiopije.

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric u petak je rekao kako je "UN sa žaljenjem primio američku odluku o povlačenju dijela osoblja".

Američka je vlada odlučila povući osoblje iz UN-ovih misija bojeći se da bi mogli pasti pod jurisdikciju Međunarodnoga kaznenog suda koji SAD odbijaju poduprijeti.

SAD je prije imao zajamčen imunitet za svoje pripadnike mirovnih snaga, no Vijeće sigurnosti početkom mjeseca jasno je pokazalo da će se usprotiviti obnovi imuniteta.

BAGDAD

Analiza je pokazala da desetak topničkih granata koje su pronašli poljski vojnici u Iraku nisu sadržavale bojne otrove iperit i ciklosarin, objavile su u petak Međunarodne snage.

Poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski izjavio je u četvrtak navečer da su poljski vojnici u Iraku pronašli "više od deset" granata koje sadržavaju ciklosarin.

Međutim, analize tih 122-milimetarskih granata, pronađenih krajem lipnja, nisu otkrile postojanje smrtonosnih kemijskih agensa, prema priopćenju međunarodnih snaga.

WASHINGTON

Pentagon je u petak naredio evakuaciju dijela američkog osoblja i njihovih obitelji iz Bahraina zbog zabrinutosti za moguće napade ekstremista na američke i zapadnjačke mete u toj državi.

U Bahrainu je baza američke Pete flote.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je odobrio ovo "privremeno premještanje" u trajanju od 30 dana, nakon što je State Department objavio informacije o mogućim napadima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙