FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ISTANBUL

Čelnici NATO-a poslali su u ponedjeljak s istanbulskog summita poruku ohrabrenja Hrvatskoj da nastavi s reformama, ali nisu precizirali datum pristupanja Hrvatske Sjeveroatlanskom savezu. "Potvrđujemo da su vrata NATO-a otvorena novim članicama i ohrabrujemo Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju da nastave s reformama potrebnim za približavanje punopravnom članstvu u NATO-u", stoji u deklaraciji 26 šefova država i vlada Sjeveroatlanskog saveza, koji sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a u Istanbulu. Nastavak politike "otvorenih vrata" prema članicama Jadranske povelje potvrdio je i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Sheffer, koji je rekao da su odgovori tih zemalja na reformske zahtjeve "vrlo pozitivni".

ISTANBUL

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak u Istanbulu da Sjedinjene Države nisu Hrvatskoj uvjetovale ulazak u NATO uhićenjem generala Ante Gotovine. "Nisam vidio takav formalan zahtjev", rekao je Mesić koji sudjeluje na 17. summitu Sjeveroatlanskog saveza. Podsjetio je, međutim, kako otprije postoji zahtjev Hrvatskoj da učini sve kako bi se osumnjičeni za ratne zločine priveli Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Na pitanje hoće li Hrvatska udovoljiti mogućim zahtjevima Saveza da sudjeluje u NATO-ovim vojnim misijama, Mesić je odgovorio da će to učiniti tek kad postane članicom Saveza. Predsjednik Mesić se u ponedjeljak sastao s predsjednicima Albanije Alfredom Moisiuem, Makedonije Brankom Crvenkovskim i Bugarske Georgiem Parvanovom, te s domaćinom summita, predsjednikom Turske Ahmetom Necdetom Sezerom.

BEČ

U bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je počela prva konferencija država stranaka UN-ove konvencije protiv međunarodnog transnacionalnog organiziranog kriminala i pripadajućih protokola, na kojoj hrvatsko izaslanstvo vodi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Borba protiv transnacionalnog organiziranog kriminala globalni je problem, potrebni su veći međunarodni napori i čvršća suradnja kako bi se učinkovitije suzbijali svi oblici organiziranoga međunarodnog kriminala, istaknuto je prigodom otvaranja toga međunarodnog skupa. Zadaća prvog zasjedanja je prihvatiti pravila procedure Konferencije, razmotriti mehanizme za ispunjenje zadanih ciljeva iz Konvencije, kao i njezinu praktičnu provedbu, te poticati pridruživanje drugih država. Konferencija će utvrditi načine godišnjeg podnošenja izvještaja o provedbi Konvencije, kako bi se sagledalo što države konkretno rade u provođenju toga međunarodnog dokumenta, poznatoga pod imenom Palermo konvencija.

ZAGREB

Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i švedska ministrica za međunarodnu razvojnu suradnju Carin Jaemtin u ponedjeljak su potpisale sporazum o bilateralnoj razvojnoj suradnji. Riječ je o sporazumu koji, kako je poslije u izjavi za novinare rekla hrvatska ministrica, postavlja temeljne administrativne i tehničke postavke, a sama suradnja odvijat će se temeljem uvida u međusobne interese. Hrvatska je na sastanku predstavila i nacrt srednjoročnog programa za usmjeravanje donatorske pomoći koji bi vlada trebala prihvatiti na sjednici idućeg tjedna, rekla je Grabar-Kitarović. Švedska pomoć sad će se usmjeriti na jačanje i razvitak raznih institucija u različitim sektorima hrvatskog društva, a među prioritetima bit će sektori povezani s demokracijom i dobrim upravljanjem, korištenjem održivih resursa, zaštitom okoliša ili gospodarskog rasta, rekla je švedska ministrica pri Ministarstvu vanjskih poslova.

"Sve to činimo zato što želimo dati najveću moguću potporu Hrvatskoj u naporima da u ne tako dalekoj budućnosti postane članicom EU", rekla je švedska ministrica.

PULA

Na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, u ponedjeljak je u Puli održan susret predstavnika Jadranskih regija na kojemu se okupilo tridesetak sudionika, odnosno predstavnika regija iz Italije, Albanije, Crne gore i Hrvatske. Obraćajući se skupu, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi kazao je kako je cilj ovog skupa dogovor o platformi jadranskih regija na kojoj će se već ove godine definirati buduća suradnja i razvoj projekata. "Projekt bi već iduće godine trebao zaživjeti kao trajna organizacija u okviru ujedinjene i jake Europe", naglasio je Di Stasi dodajući kako je izgradnja ujedinjene Europe zadaća svih građana, a ne samo državnog političkog vrha. Inicijativu je prije godinu i pol dana pokrenuo hrvatski predstavnik u parlamentarnoj Skupštini Vijeća Europe Miljenko Dorić kada je, kako je rekao, postalo jasno da će i Srbija i Crna Gora postati članica Vijeća Europe, a time i sve regije na Jadranu.

ISTANBUL

Čelnici NATO-a odlučili su u ponedjeljak zaključiti misiju Stabilizacijskih snaga u Bosni (SFOR) i izrazili su zadovoljstvo odlukom Europske unije da preuzme tu operaciju potkraj godine, ističe se u zajedničkoj deklaraciji prihvaćenoj na summitu u Istanbulu. "Zadovoljni smo odlukom EU o pokretanju nove operacije u Bosni" u suradnji s NATO-om, precizira se u deklaraciji. NATO od završetka sukoba 1995. uspješno vodi mirovne operacije u Bosni, dok SFOR još nije uhitio bivše čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koje Međunarodni kazneni sud ICTY optužuje za genocid. NATO je od 1995. stalno smanjivao broj postrojba u Bosni, koji se sa 60.000 ljudi smanjio na sadašnjih 7.000.

PRIŠTINA

Politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su u ponedjeljak izbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije, dok je glasnogovornica vlade izjavila da su do sada oba predsjednička kandidata i pobjednik, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić i njegov protukandidat radikal Tomislav Nikolić, zastupali ista stajališta o Kosovu, neprihvatljiva za albansku većinu. Član Predsjedništva Skupštine Kosova i jedan od utjecajnih srpskih političara na Kosovu Oliver Ivanović izjavio je u ponedjeljak beogradskoj agenciji Beta da je Tadićev izbor važan za Srbe na Kosovu, jer sada Europa i svijet nemaju izgovor da o najvažnijim kosovskim pitanjima ne mogu razgovarati sa službenim Beogradom. Albanski politički čelnici za sada se nisu oglasili u povodu izbora Tadića za predsjednika Srbije, a albanska većina bila je protiv održavanja ovih izbora na Kosovu.

BEOGRAD

Vojni sud je u ponedjeljak, ponovno, na neodređeno vrijeme, odgodio suđenje generalu bivše JNA Momčilu Perišiću i dvojici suoptuženih, bivšim pripadnicima Vojske Jugoslavije Vladanu Vlajkoviću i Miodragu Sekuliću koje optužnica tereti za špijunažu i odavanje vojne tajne, jer se pred sudom nije pojavio odvjetnik trećeoptuženog Milorad Panjević.

ZAGREB

Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso trebao bi u utorak navečer na izvanrednom summitu EU-a u Bruxellesu biti imenovan za novog predsjednika Europske komisije. U brojnim telefonskim konzultacijama posljednjih nekoliko dana između irskog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Bertiea Aherna i ostalih čelnika europskih zemalja, postignut je konsenzus oko imena 48-godišnjeg portugalskog premijera i predsjednika Socijaldemokratske stranke (desni centar), koja je najjača u vladajućoj koaliciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙