FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Pregled događaja do 09.30 sati:
ZAGREB, 21. lipnja 2004.(Hina) - Pregled događaja do 09.30 sati:

SEUL

Militanti u Iraku osim južnokorejskoga taoca drže još desetak stranaca, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik tvrtke u kojoj je Južnokoreanac zaposlen. Zaposlenik tvrtke koji je poslan u Fallujah radi pregovora s otmičarima vidio je desetak stranaca uključujući najmanje jednoga europskog novinara i nekoliko inženjera, rekao je predsjednik tvrtke Gana General Trading. Te su osobe zarobljene nakon posjeta američkoj vojnoj bazi u blizini Fallujaha. Militanti su zaprijetili da će smaknuti Kim Sun-ila, južnokorejskoga prevoditelja s arapskog, ne razmotri li Seul ponovno svoju odluku o slanju 3000 vojnika u Irak. Seul je u međuvremenu u ponedjeljak potvrdio da neće odustati od slanja vojnika u Irak.

BAGDAD

Američki vojni sud u Bagdadu započeo je u ponedjeljak preliminarno saslušanje trojice američkih vojnika optuženih za sudjelovanje u zlostavljanju iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Trojica vojnih policajaca optuženi su za seksualno zlostavljanje iračkih zarobljenika u Abu Ghraibu potkraj prošle godine, a na saslušanju će vjerojatno biti određen datum početka suđenja. Dvojica vojnika optuženi su za zlostavljanje koje je otkriveno u travnju kad su objavljene fotografije. Američka je vojska optužila sedmoricu pripadnika vojne policije koji su bili u Abu Ghraibu. Na prvom suđenju u svibnju Jeremy Sivits osuđen je na godinu dana zatvora i otpušten je iz vojske. Sivits, koji je priznao krivnju, surađuje s vojskom i svjedočit će protiv bivših kolega.

TEHERAN

Iranska vlada objavila je kako Europska unija mora "puno naučiti" od Irana u području ljudskih prava, reagirajući na europsko priopćenje koje je iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak ocijenilo kao "nerealno". Priopćenje, koje je u nedjelju objavilo irsko predsjedništvo EU-a nakon četvrtog niza rasprava između Iranaca i Europljana o ljudskim pravima, "nerealno je i ni u kakvom odnosu sa sadržajem tih razgovora", kazao je glasnogovornik vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, prema službenoj agenciji Irna. "Ono pokazuje nesposobnost Europske unije da pristane na iskrene i transparentne rasprave", dodao je on. "Europska unija mogla bi puno naučiti iz razgovora s islamskom zemljom tako bogate civilizacije i kulturne povijesti" kao što je Iran, kazao je on. EU je u prosincu 2002. počeo s Iranom politički dijalog kako bi postigao iranski angažman u osjetljivim područjima širenja nuklearnog naoružanja, terorizma, mirovnog procesa na Bliskom istoku i ljudskih prava. Četvrti niz susreta o ljudskim pravima održan je u Teheranu 14. i 15. lipnja.

QINGDAO, Kina

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khurshid Mahmud Kasuri izrazio je u ponedjeljak optimizam u pogledu odnosa svoje zemlje s novom indijskom vladom, uoči sastanka šefova diplomacije 22 azijske zemlje u Qingdau. "Općenito sam optimističan", kazao je Kasuri prije prvog susreta s novim indijskim kolegom Natwarom Singhom. Nakon više od pet desetljeća ratova, nesuglasica i napetosti, dvije su zemlje jako motivirane da poboljšaju svoje odnose, kazao je. "Na pitanje o Kašmiru, ni Pakistan ni Indija nisu u stanju nametnuti svoju volju drugoj strani vojnim putem. Koja nam još opcija preostaje?", izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova. U nedjelju su New Delhi i Islamabad odlučili uvesti crveni telefon kako bi uklonili opasnost od sukoba između dviju nuklearnih sila Južne Azije.

MOJAVE

Zrakoplov SpaceShipOne, s kojim će se pokušati izvesti prvi privatni svemirski let u povijesti u ponedjeljak ujutro bio je spreman za svoj let u kalifornijskoj pustinji Mojave. "To je jedna etapa koja bi mogla dovesti do novog svemirskog doba", rekao je u nedjelju Bunt Rutan, autor zrakoplova i vlasnik poduzeća Scaled Composites koje je izradilo i testiralo zrakoplov u pustinji, 160 km sjeverno do Los Angelesa. Zrakoplovom će upravljati Amerikanac južnoafričkog porijekla Mike Melvill (62), pokusni pilot i zamjenik predsjednika poduzeća Scaled Composites, rekao je Rutan na konferenciji na novinare. SpaceShipOne izgrađen je zahvaljujući financiranju "od više od 20 milijuna dolara" američkog milijardera Paula Allena, rekao je Melvill. Allen je suosnivač Microsofta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙