FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30

ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30.
ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Bakota održao je jučer u Zagrebu radni sastanak s glavnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Slobodanom Vukčevićem, a tema razgovora bila je suradnja ministarstava vanjskih poslova dviju država, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Bakota i Vukčević izrazili su obostrani interes za nastavkom pregovora o sukcesiji, odnosno razgovora o onom dijelu Ugovora koji se odnosi na raspodjelu diplomatske i konzularne imovine (Aneks B). Na sastanku je dogovoreno da se ubrzo nastavi sa sastancima Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine na kojem sudjeluju sve pravne sljednice bivše države, dodaje se u priopćenju.

WASHINGTON - Zamjenik direktora Središnje američke obavještajne agencije priznao je jučer da je CIA učinila "propuste" u ispitivanju stanja u Iraku prije rata, ali je zanijekao postojanje općeg problema u agenciji. Zamjenik direktora CIA-e John McLaughlin je pred novinarima komentirao strogo izvješće koje je nekoliko sati prije toga objavilo povjerenstvo američkog Senata o uspješnosti CIA-inih analiza o prijetnji iračkog oružja za masovno uništenje prije rata pokrenutog u ožujku 2003. "Pogrešno je davati preveliko značenje propustima i naglo izvoditi zaključke da poteškoće u pogledu obavijesti o oružju u Iraku prije rata predstavljaju znak općeg problema koji zahvaća sve aktivnosti objavještajne agencije", rekao je McLaughlin.

WASHINGTON - Sjedinjene Države jučer su odbacile odluku Međunarodnog suda pravde koji je izraelski zid proglasio nezakonitim naglašavajući kako Sud nije odgovarajuće mjesto gdje bi bi se to pitanje trebalo rješavati. "Ne vjerujemo da je to odgovarajući forum za rješavanje političkog pitanja", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan novinarima. "To se pitanje mora riješiti kroz proces koji je uspostavljen, konkretno, mirovni plan" za Bliski istok, rekao je McClellan. Međunarodni sud pravde (ICJ) jučer je pravno neobvezujućom odlukom proglasio nezakonitim zid koji Izrael podiže na Zapadnoj obali i pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Opću skupštinu da zaustave njegovu gradnju. Suci petnaestočlanog ICJ-a bili su gotovo jedinstveni, a samo američki sudac nije podržao odluku.

KAIRO - Egipatska vlada jučer je podnijela kolektivnu ostavku, omogućivši tako predsjedniku Hosniju Mubaraku imenovanje novih ministara s naglaskom na poticanje gospodarstva, rekli su dužnosnici. Ministar za planiranje Osman Mohamed Osman rekao je kako je ostavka bila svrha održavanja izvanredne sjednice vlade u petak navečer. "Sastanak je organiziran kako bi vlada mogla podnijeti ostavku i to se dogodilo", rekao je Osman. Egipatski predsjednik Mubarak sinoć je službeno zadužio dosadašnjeg ministra komunikacija Ahmada Nazifa za sastavljanje nove vlade, objavila je televizija.

MOSTAR - Pripadnici SFOR-a jučer su u naselju Nova Bila u Srednjoj Bosni upali u kuću dopredsjednika HDZ BiH i zastupnika u Domu naroda Parlamenta Ante Spajića, potvrdio je Spajić u izjavi koju je prenio Radio Herceg Bosne. "Izvršili su pretres kuće od podruma do tavana", rekao je Spajić, dodavši kako mu nisu poznati razlozi intervencije pripadnika Stabilizacijskih snaga. Predsjedništvo HDZ BiH najoštrije je osudilo današnji upad pripadnika SFOR-a u kuću stranačkog dopredsjednika, navodi se u priopćenju HDZ BiH. "To je nerazuman potez predstavnika Međunarodne zajednice", izjavio je glasnogovornik HDZ BiH Pero Pavlović.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN jučer je produžilo mandat međunarodnim snagama u BiH pod vodstvom NATO-a za posljednjih šest mjeseci, očekujući da njihovu misiju prije kraja godine preuzme Europska unija. Rezolucija, koju je jednoglasno usvojilo svih 15 zemalja članica vijeća, omogućuje SFOR-u nastavak djelovanja na čuvanju stabilnosti i sigurnosti u BiH do kraja prosinca ove godine i istodobno "pozdravlja namjeru EU za pokretanjem svoje misije u Bosni" do tog trenutka.

KABUL - Dugo odgađani afganistanski predsjednički izbori, prvi u povijesti te zemlje, održat će se 9. listopada, ali parlamentarni izbori, koji su trebali uslijediti, odgođeni su do proljeća. "Predsjednički izbori održat će se 9. listopada, a izbori za donji dom u proljeće 2005.", rekao je jučer Zakim Shah, predsjednik afganistanskog Izbornog povjerenstva koje je pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Predsjednički izbori zakazani za lipanj 2004. najprije su odgođeni za rujan, no zbog sporih priprema i nesigurnosti koju unose talibani, došlo je do nove odgode. Prema Ustavu usvojenom u siječnju "mora se sve poduzeti" da predsjednički i parlamentarni izbori budu organizarani istodobno. Međutim, afganistansko je predsjedništvo u utorak objavilo da se izbori ne mogu istodobno organizirati. Izborno povjerenstvo ocijenilo je da su istodobni izbori "neizvedivi" pa je preporučilo razmak od šest mjeseci.

WASHINGTON - Sjedinjene Države podržale su jučer odluku zajedničkog tijela Afganistana i Ujedinjenih naroda za izbore da se predsjednički izbori u Afganistanu održe u listopadu, a parlamentarni u proljeće 2005. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher rekao je u priopćenju kako SAD podržavaju odluku Izbornog tijela te da će pružiti pomoć "tim povijesnim izborima". "Ovi izbori predstavljat će još jedan važan događaj u tranziciji Afganistana u ustavnu, predstavničku vlast", rekao je Boucher. Odluku je pozdravio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i u priopćenju koje je objavio njegov glasnogovornik rekao kako je uvjeren da će afganistanski izbori, prvi u dugom razdoblju, biti provedeni uspješno. Annan je rekao kako će dodatno vrijeme omogućiti stvaranje boljih uvjeta za održavanje slobodnih i poštenih parlamentarnih izbora.

LISABON - Portugalski predsjednik Jorge Sampaio odlučio je jučer pozvati parlamentarnu većinu desnog centra na sastavljanje nove vlade, nakon ostavke premijera Josea Barrosa i njegova imenovanja novim predsjednikom Europske komisije. Time je odlučio ne raspuštati parlament, pa se neće organizirati ni prijevremeni parlamentarni izbori, koje je priželjkivala oporba, a osobito Socijalistička stranka. "Odlučio sam dati priliku sadašnjoj parlamentarnoj većini za sastavljanje nove vlade i u tom ću smjeru uputiti poziv predsjedniku Socijaldemokratske stranke", lisabonskom gradonačelniku Pedru Santani Lopesu, nedavno imenovanom na čelo najveće stranke u vladajućoj koaliciji, izjavio je Sampaio u govoru koji je prenosila televizija.

LISABON - Glavni tajnik portugalske Socijalističke stranke Eduardo Ferro Rodrigues sinoć je objavio kako daje ostavku na svoj položaj jer se "apsolutno protivi" odluci predsjednika države Jorgea Sampaioa da pozove parlamentarnu većinu desnog centra na sastavljanje nove vlade. "Ne mogu prihvatiti odluku koja rezultira političkim rješenjem... koje smatram lošim i pogrešnim", izjavio je čelnik portugalskih socijalista. Ocijenio je kako odluka predsjednika Sampaija, koji je također socijalist i s kojim je Rodrigues dugogodišnji prijatelj, za njega znači "osobni i politički poraz". "Preuzimam punu odgovornost. Postoje političke posljedice", dodao je Rodrigues, najavivši kako će zastupnički mandat zadržati i ubuduće.

MOSKVA - Glavni urednik ruskog izdanja časopisa Forbes ubijen je sinoć hicima iz pištolja u jednoj moskovskoj ulici, objavila je policija. Paul Hlebnikov ubijen je oko 22 sata po mjesnom vremenu u trenutku dok je izlazio iz zgrade uredništva časopisa u sjeverozapadnom dijelu Moskve, objavili su isti izvori koje je prenio radio Ekho-Moskvy. Dvije osobe, koje su Hlebnikova čekale u automobilu tamne boje, u njegovom su pravcu ispalile desetak hitaca, nakon čega su pobjegle. Teško ranjen sa četiri metka, umro je u vozilu Hitne pomoći na putu do bolnice. Paul Hlebnikov (41) bio je američki državljanin. Rođen je u New Yorku u obitelji ruskih emigranata i za poznati američki poslovni časopis Forbes je radio već gotovo 15 godina, tijekom kojih je objavio nekoliko istraživačkih članaka o ruskim poslovnim ljudima.

BOGOTA - Kubanske vlasti uhitile su jednog od najtraženijih kolumbijskih trgovaca drogom i vođu moćnog kartela Norte del Valle Luisa Gomeza Bustamantea, rekao je jučer policijski načelnik Jorge Castro. Bustamante, kojeg traže u SAD, uhićen je na Kubi 2. srpnja, nakon što je u tu zemlju ušao 19. lipnja, koristeći se lažnom venecuelanskom putovnicom, rekao je Castro pozivajući se na tvrdnje kubanskih vlasti. Načelnik policije najavio je da će Kolumbija uskoro započeti postupak izručenja, kako bi Bustamantea vratila na svoj teritorij. Gomeza Bustamantea sumnjiči se da je odgovoran za 30 do 50 posto pošiljaka kokaina u SAD, a njegova je skupina radila zajedno s desničarskim paravojnim postrojbama na sjeveru Kolumbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙