FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC NE ODUSTAJE OD PODIZANJA PROIZVODNJE 1. KOLOVOZA

OPEC-proizvodnjaOPEC NE ODUSTAJE OD PODIZANJA PROIZVODNJE 1. KOLOVOZASURABAYA,Indonezija, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacijazemalja izvoznica nafte (OPEC) provest će povećanje proizvodnje za500 tisuća barela nafte dnevno planirano za 1. kolovoza, kazao jedanas predsjednik tog kartela Purnomo Yusgiantoro.
SURABAYA,Indonezija, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) provest će povećanje proizvodnje za 500 tisuća barela nafte dnevno planirano za 1. kolovoza, kazao je danas predsjednik tog kartela Purnomo Yusgiantoro.

"Naša odluka i dalje stoji. Za sada je u planu ranije najavljeno povećanje od 500 tisuća barela dnevno od kolovoza. Ta odluka još uvijek vrijedi", kazao je Purnomo.

Radi smirivanja cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su bile dosegle 21-godišnju najvišu razinu od preko 42 dolara po barelu, OPEC je početkom lipnja odlučio povisiti gornju granicu svoje proizvodnje kroz dva povećanja - 2 milijuna barela dnevno u srpnju, te dodatnih 500 tisuća u kolovozu.

Time će proizvodnja tog kartela doseći ukupno 26 milijuna barela nafte dnevno, ne računajući iračku proizvodnju, procijenjenu na nekih 1,8 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik i OPEC-ova najutjecajnija članica, objavila je početkom ovoga tjedna da odluka o povećanju proizvodnje u kolovozu neće biti mijenjana na sastanku ministara za naftu tog kartela u Beču 21. srpnja.

Iako su se cijene nafte nešto spustile, zabrinutosti glede mogućih prekida opskrbe - osobito s promjenjivog Bliskog istoka - i rastuća potražnja, ponovno su povisili cijenu sirove nafte na američkom tržištu, na 40 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će svjetska potražnja u 2004. rasti po najbržoj stopi u 24 godine, za 2,3 milijuna barela dnevno, na nešto iznad 81 milijun barela dnevno.

Da bi srezao rast cijena nafte, OPEC - koji kontrolira polovinu svjetskog izvoza sirove nafte - ove godine proizvodi s gotovo punim kapacitetima. Procjenjuje se da je 10 zemalja članica tog kartela u lipnju proizvodila 27,2 milijuna barela nafte dnevno, 3,7 milijuna iznad tada gornje granice od 23,5 milijuna.

Purnomo je kazao da će ministri OPEC-a na svojem nadolazećem sastanku u sjedištu tog kartela u Beču raspravljati o eventualnom podizanju svojeg ciljanog raspona cijena od 22-28 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙