FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAKON SNAŽNOG RASTA CIJENE NAFTE BLAGO OSLABILE

LONDON, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima blago spustile, nakon što su u dva danaojačale za gotovo tri dolara uslijed ponovnog rasta zabrinutosti glededostatnosti naftnih isporuka na svjetsko tržište.
LONDON, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima blago spustile, nakon što su u dva dana ojačale za gotovo tri dolara uslijed ponovnog rasta zabrinutosti glede dostatnosti naftnih isporuka na svjetsko tržište.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte spustila se za 19 centi, na 38,55 dolara, nakon što je jučer skočila za 1,69 dolara. Cijena barela nafte Brent na londonskom tržištu pala je za 15 centi, na 35,92 dolara, nakon što je dan ranije porasla za 1,57 dolara.

Tržište su zabrinula najnovija zbivanja u Rusiji vezana uz Jukos. Izvoz nafte iz Rusije, drugog po veličini svjetskog izvoznika sirove nafte, mogao bi biti pogođen nakon što je tamošnji naftni div Jukos objavio da će možda morati zaustaviti svoje operacije nakon što je sud u Moskvi naredio zamrzavanje njegovih bankovnih računa.

Istodobno, iz Saudijske Arabije i Nigerije dali su nagovijestiti da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) možda neće ponovno podići proizvodnju.

"Dvije stvari pomogle su jačanju cijena. Prvo, potencijalni teroristički napadi i dalje brinu tržišta, posebice pred produljeni vikend u SAD-u zbog proslave Dana nezavisnosti", kazao je analitičar naftnih tržišta David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

"Drugo, Jukos je objavio da će možda morati prekinuti proizvodnju budući su porezne vlasti zamrznule njegove bankovne račune".

Jukos je pogođen s novim golemim poreznim potraživanjem za 2001., i to također u visini 3,4 milijarde dolara, nakon što je upozorio da bi mogao otići u stečaj ako mora isplatiti porezni dug od 3,4 milijarde dolara za 2000. godinu, za koji mu je već dan rok do početka idućeg tjedna.

Ta ruska kompanija zaslužna je za gotovo svaki peti barel nafte koji je proizveden u toj zemlji, čija je ukupna proizvodnja u lipnju iznosila 9,26 milijuna barela nafte dnevno. Prema podacima tamošnjeg ministarstva energetike, Jukosova je proizvodnja u lipnju, kao i u prethodna dva mjeseca, bila u visini oko 1,72 milijuna barela nafte dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙