FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PALE NAKON ŠTO JE SAUDIJSKA ARABIJA OBEĆALA PLANIRANO POVEĆANJE

LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima pale nakon što je vodeći svjetski izvozniknafte Saudijska Arabija izjavila da će Organizacija zemalja izvoznicanafte (OPEC) nastaviti s planom podizanja proizvodnje.
LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima pale nakon što je vodeći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija izjavila da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastaviti s planom podizanja proizvodnje.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu pala je za 53 centi, na 39,12 dolara, nakon skoka u ranijem trgovanju za više od dolara, približivši se razini od 40 dolara, najvišoj u zadnjih pet tjedana. Barel nafte Brent na londonskom tržištu pojeftinio je 53 centi, na 36,65 dolara, nakon skoka dan ranije za oko jedan dolar.

Padu cijena nafte pridonijele su vijesti da je Irak popravio naftovod pogođen nedavnim napadima i povećao izvoz sirove nafte na gotovo uobičajene razine. Izvoz iračke nafte sada se, po dovršetku popravaka na naftovodu prema terminalima u Basri i Khor al-Amayi, kreće oko 1,7 milijuna barela nafte dnevno. Nakon sabotaži protekloga vikenda izvoz je bio srezan na oko milijun barela nafte dnevno.

Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi izjavio je danas da će OPEC nastaviti s provedbom planiranog povećanja proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela nafte dnevno od 1. kolovoza.

"Kratkoročno smo podmireni tako da se sada povlačimo. Osim toga, situacija se u Iraku čini se popravlja", kazao je Edward Meir iz tvrtke GNI-Man.

No trgovci i dalje strahuju da bi moglo doći do prekida izvoza nafte ruskog Jukosa, koji je zaslužan za petinu ukupne ruske proizvodnje nafte, obzirom da mu ostaje manje od dana za postizanje sporazuma oko poreznog duga u visini 3,4 milijarde dolara i izbjegavanje potencijalne rasprodaje imovine.

Kako je kazao Meir, zabrinutosti glede prosvjeda sindikata radnika u Nigeriji, koja proizvodi oko 2,5 milijuna barela nafte dnevno, neće pružiti previše poticaja cijenama nafte na svjetskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙