FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PORASLE ZBOG NAZNAKA DA BI OPEC MOGAO ODGODITI POVEĆANJE PROIZVODNJE

LONDON, 5. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Cijene sirove nafte danas su nameđunarodnom tržištu u Londonu porasle uslijed sve više naznaka da biOrganizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla odgoditi planiranopovećanje proizvodnje u kolovozu.
LONDON, 5. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Cijene sirove nafte danas su na međunarodnom tržištu u Londonu porasle uslijed sve više naznaka da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla odgoditi planirano povećanje proizvodnje u kolovozu.

Cijena barela nafte Brent na londonskom tržištu porasla je za 41 cent, na 36,33 dolara. Tržište u New Yorku danas nije radilo zbog produljenog vikenda nakon jučerašnjeg državnog praznika.

Cijene nafte danas su porasle nakon što je iranski ministar nafte Bijan Namdar Zanganeh tijekom vikenda izjavio da su trenutačne cijene nafte "dobre" i da bi OPEC mogao razmisliti o odgađanju planiranog povećanja proizvodnje kada se ovoga mjeseca sastane u Beču.

"Mislim da su u ovome trenutku cijene nafte dobre. Mnogi su zadovoljni njihovom sadašnjom razinom", kazao je Zanganeh. "Ako krajem mjeseca budemo smatrali da nema potreba za dodatnim količinama nafte, možemo odgoditi odluku o povećanju proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno. To ovisi o situaciji na tržištu i cijenama", kazao je on.

Suočen s rekordno visokim cijenama nafte na svjetskom tržištu, OPEC je 3. lipnja najavio povećanje proizvodnje za dva milijuna barela nafte dnevno od 1. srpnja, te za dodatnih 500 tisuća barela dnevno od 1. kolovoza.

Komentari iranskog ministra nafte uslijedili su nakon prošlotjednih izjava njegovog saudijskog kolege Ali al-Naimija, koji je kazao da su sadašnje cijene "poštene", te kako "nema razloga za poduzimanje mjera smanjenja ili povećanja proizvodnje" kada se OPEC sastane 21. srpnja u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙