FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE NA NAJNIŽOJ RAZINI U ZADNJA DVA MJESECA

LONDON, 29. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima spustile na najniže razine u posljednja višeod dva mjeseca, budući je raniji prijenos suverenosti na iračkuprijelaznu vladu potaknuo nade u stabilniji izvoz i smanjenjeterorističkih napada na naftnu infrastrukturu.
LONDON, 29. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima spustile na najniže razine u posljednja više od dva mjeseca, budući je raniji prijenos suverenosti na iračku prijelaznu vladu potaknuo nade u stabilniji izvoz i smanjenje terorističkih napada na naftnu infrastrukturu.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte iznosila je 35,80 dolara, oslabivši za 44 centi, nakon što se nakratko spustila na najnižu razinu od 21. travnja, u visini 35,65 dolara. Jučer su na tom tržištu cijene potonule za 1,31 dolar. Cijena barela nafte Brent na londonskom tržištu pala je za 38 centi, na 33,32 dolara.

Trgovci kažu da su vijesti o nastavku proizvodnje u Norveškoj, rastu iračkog izvoza sirove nafte i neočekivani raniji prijenos suverenosti na iračku prijelaznu vladu potaknuli prodaje nafte.

"Raniji od očekivanog prijenos vlasti u Iraku smanjuje strahove od prekida u isporukama nafte izazvanim terorističkim akcijama - strahovi koji su pridodali cijenama nafte barem nekoliko dolara", kazao je David Thurtell, analitičar naftnih tržišta u Commonwealth Bank of Australia.

Cijene nafte spustile su se za više od 6,5 dolara s najviših razina zabilježenih početkom lipnja, u visini 42,45 dolara, uslijed porasta američkih zaliha nakon povećane proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Iz sjedišta OPEC-a danas je objavljeno da su cijene sirove nafte članica kartela jučer oslabile u odnosu na prošli petak za 88 centi, na 33,07 dolara po barelu.

Direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA), Claude Mandil kasno sinoć izrazio je uvjerenje da manje snažan gospodarski rast u Kini slabi cijene na tržištu, te kazao da OPEC-ova odluka o podizanju proizvodnih kvota te povećanje koje je uslijedilo u stvarnoj proizvodnji pokazuje da se na kartel može računati da će pomoći stabilizaciji cijena.

"Tržište sada shvaća da se na njih može osloniti. Cijene padaju, no i dalje su vrlo, vrlo visoke", kazao je Mandil, dodavši kako su i dalje prisutni rizici od prekida zbog sabotaži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙