FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOBITONOSNE PRODAJE BLAGO SPUSTILE CIJENE NAFTE

LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima spustile uslijed dobitonosnih prodaja nakoje su se trgovci odlučili nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijenaizazvanog podatkom o smanjenju američkih zaliha sirove nafte tesignaliziranjem Saudijske Arabije da su cijene pale dovoljno.
LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima spustile uslijed dobitonosnih prodaja na koje su se trgovci odlučili nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena izazvanog podatkom o smanjenju američkih zaliha sirove nafte te signaliziranjem Saudijske Arabije da su cijene pale dovoljno.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte spustila se za 20 centi, na 36,85 dolara, nakon što je jučer skočila za gotovo četiri posto. Cijena barela nafte Brent na londonskom tržištu pala je za 13 centi, na 34,36 dolara.

Jučerašnji skok prekinuo je mjesec dana dugo spuštanje cijena uslijed kojeg su cijene sirove nafte nakon najviših razina u zadnjih 21 godinu zabilježenih početkom lipnja oslabile za nekih šest dolara ili 15 posto.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, podigao je svoju proizvodnju na 9,1 milijun barela dnevno u lipnju u cilju smirivanja visokih cijena nafte. Ministar nafte te zemlje jučer je izjavio da su cijene nafte sada poštene te da ne vidi razloga za promjenu sadašnje razine proizvodnje.

"Situacija u Iraku i Saudijskoj Arabiji je zasad stabilna, no novi napad je moguć u svakom trenutku", kazao je Tony Nunan, menadžer odjela za međunarodno naftno poslovanje pri Mitsubishi Corp u Tokiju. Izvoz sirove nafte iz Iraka oporavio se nakon prekida izazvanih sabotažama na ključne naftovode prošloga mjeseca, te doseže gotovo dva milijuna barela nafte dnevno.

Povećanje OPEC-ove proizvodnje pomoglo je smirivanju visokih cijena nafte kroz povećanje isporuka na svjetska tržišta, no neočekivani pad američkih zaliha vjerojatno će trgovce držati na oprezu. Najnovije izvješće američke vlade pokazalo je, naime, pad zaliha sirove nafte za 500 tisuća barela, iznenadivši tržišta koja su očekivala njihov porast za dva milijuna barela. Promjena, međutim, nije bilo na strani zaliha benzina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙