FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE NA AMERIČKOM TRŽIŠTU RASTU PREMA 40 DOLARA

LONDON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na američkom tržištu približile razini od 40 dolara po bareluuslijed rasta zabrinutosti glede oskudnih zaliha goriva i strahova odnovih prekida isporuka na svjetska naftna tržišta.
LONDON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na američkom tržištu približile razini od 40 dolara po barelu uslijed rasta zabrinutosti glede oskudnih zaliha goriva i strahova od novih prekida isporuka na svjetska naftna tržišta.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu porasla je za 47 centi, na 39,55 dolara, dok je barel nafte Brent na londonskom tržištu poskupio 46 centi, na 37,07 dolara.

Tržišta čekaju najnovije podatke američke vlade o zalihama nafte, za koje se očekuje da će pokazati rast ukupnih zaliha sirove nafte za 1,5 milijuna barela u prošlome tjednu. No, zalihe naftnih proizvoda, uključujući lož ulje, trebale bi pokazati rast za svega 600 tisuća barela, dok se očekuje pad zaliha benzina za milijun barela, nakon snažne potražnje tijekom produljenog vikenda u SAD-u.

"Situacija s plinskim uljem u Europi je napeta i pomaže jačanju cijena loživog ulja na američkom tržištu, prije nego obrnuto", kazao je Frederic Lasserre iz SG Commodities. "Vrlo su niske zalihe plinskog ulja u Europi u ovome trenutku".

Analitičari kažu da su trgovci i dalje nervozni zbog ukupnih isporuka sirove nafte. "Zabrinutosti glede isporuka nisu nestale. Ne vidim da će cijene značajnije pasti", kazao je Paul Bednarczyk iz 4Casta.

Cijene nafte porasle su za nekih četiri dolara od kraja lipnja uslijed niza prekida isporuka, prije svega iz Iraka i Nigerije. Većina prekinute proizvodnje ponovno je pokrenuta, a i Saudijska je Arabija ranije ovoga tjedna obećala da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastaviti s provedbom planiranog povećanja proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno.

No analitičare još brine daljnji razvoj situacije u Rusiji s najvećim tamošnjim izvoznikom sirove nafte Jukosom, zaslužnim za petinu ukupne ruske proizvodnje sirove nafte, kojemu je rok istekao za isplatu poreznog duga od 3,4 milijarde dolara te u svakom trenutku može očekivati dolazak ovrhovoditelja u njegovo sjedište u Moskvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙