FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUVAJT: OPEC ĆE NA SASTANKU U SRPNJU POVISITI PROIZVODNJU

KUVAJT, 5. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznicanafte (OPEC) najvjerojatnije će, kao što je planirano ako cijene nafteostanu na sadašnjim razinama, od 1. kolovoza povisiti svojuproizvodnju za 500 tisuća barela nafte dnevno, kazao je kuvajtskiministar za energetiku.
KUVAJT, 5. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) najvjerojatnije će, kao što je planirano ako cijene nafte ostanu na sadašnjim razinama, od 1. kolovoza povisiti svoju proizvodnju za 500 tisuća barela nafte dnevno, kazao je kuvajtski ministar za energetiku.

"Ta odluka o povećanju proizvodnje donesena je u Bejrutu i bit će provedena u nadolazećem razdoblju. Ako okolnosti i cijene ostanu takvi kakvi su danas, odluka o povećanju proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno ostat će na snazi", kazao je Sheikh Ahmad u razgovoru s novinarima.

"No, bude li kakvih promjena u cijenama nafte i potrebama tržišta, ta će odluka biti izmijenjena", kazao je u odgovoru na pitanje da li taj naftni kartel planira provesti odluku o povećanju proizvodnje od 1. kolovoza.

Idući sastanak OPEC-a, čija je Kuvajt članica, zakazan je za 21. srpnja u Beču, kada će se razmatrati tržišne okolnosti i proizvodna politika kartela.

Radi smirivanja visokih cijena nafte OPEC je na svojem posljednjem sastanku početkom lipnja u Bejrutu donio odluku o povećanju proizvodnje u dvije faze: prvo povećanjem za 2 milijuna barela nafte dnevno od 1. srpnja, te za dodatnih 500 tisuća od kolovoza.

"Cijene nafte i dalje premašuju 30 dolara, što znači da se još uvijek kreću unutar raspona kojega smatramo prihvatljivim", kazao je Sheikh Ahmad, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan tekućim razinama cijena nafte.

No, upitan da komentira spekulacije da vodeći OPEC-ov proizvođač Saudijska Arabija možda neće podržati najavljeno povećanje proizvodnje, kazao je: "Cijene nafte sada su ponovno na razinama od 35 dolara ili više, tako da mislim da ćemo nešto morati poduzeti ako se ne počnu spuštati".

Prošlotjedna izjava saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija da su cijene nafte "poštene", izazvala je spekulacije na svjetskim tržištima da najveći proizvođač tog kartela možda neće podržati najavljeno povećanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙