FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAUDIJSKA ARABIJA: CIJENE NAFTE SU POŠTENE, NEMA PROMJENE U PROIZVODNJI

RIJAD, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija, najvećisvjetski izvoznik nafte koji je povećao proizvodnju kako bi pomogaoumiriti rastuće cijene nafte, smatra da je tržište sada spustilocijenu nafte na poštenu razinu te ne vidi razloga za promjenu razinesvoje proizvodnje, kazao je danas saudijski ministar za naftu Alial-Naimi.
RIJAD, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte koji je povećao proizvodnju kako bi pomogao umiriti rastuće cijene nafte, smatra da je tržište sada spustilo cijenu nafte na poštenu razinu te ne vidi razloga za promjenu razine svoje proizvodnje, kazao je danas saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.

"Vjerujem da su tekuće cijene poštene te da nema razloga za poduzimanje ikakvih mjera bilo za smanjivanje ili za povećavanje proizvodnje", kazao je on.

U okviru nastojanja usmjerenih na smirivanje cijena sirove nafte koje su dosegle najviše razine u 21 godinu, Saudijska Arabija od početka lipnja proizvodi 9,1 milijun barela nafte dnevno. To je znatno iznad njezine službene OPEC-ove proizvodne kvote od 8,288 milijuna barela nafte dnevno, a najavila je nastavak više proizvodnje i u srpnju.

Veća proizvodnja pomogla je obnoviti zalihe sirove nafte i spustiti cijenu sirove nafte na američkom tržištu za oko 6 dolara ili 15 posto, s najviše razine dosegnute početkom lipnja od 42,45 dolara za barel.

Rast cijena izazvao je pozive zemalja potrošača na hitno povećanje opskrbe iz zemalja proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kako bi se spriječilo da rast cijena energenata našteti gospodarskom rastu.

Ciljani OPEC-ov raspon cijena je između 22 i 28 dolara za njegovu košaricu sirove nafte, no ta je cijena čitave godine bila znatno iznad toga raspona. Prema najnovijim podacima, barel nafte toga kartela stoji 32,5 dolara.

OPEC se sastaje za tri tjedna kako bi razmotrio planirano povećanje proizvodnje za 500 tisuća barela od kolovoza.

Predsjednik tog kartela Purnomo Yusgiantoro kazao je danas kako taj kartel nije zabrinut zbog pada cijena. "Cijena postupno pada, ali ne dramatično", kazao je Purnomo, koji je također i ministar za naftu Indonezije.

Analitičari upozoravaju da bi svaki eventualni veći napad na naftne objekte vrlo brzo izazvao ponovan rast cijene nafte, budući je rast saudijske proizvodnje umanjio višak svjetskih proizvodnih kapaciteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙