FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD FIZIČKOG OBUJMA UKUPNE POLJOPRIVREDNE BRUTO PROIZVODNJE

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Ukupna poljoprivredna brutoproizvodnja u Hrvatskoj prošle je, izrazito sušne godine, u odnosu nagodinu ranije smanjena za osjetnih 15,9 posto.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Ukupna poljoprivredna bruto proizvodnja u Hrvatskoj prošle je, izrazito sušne godine, u odnosu na godinu ranije smanjena za osjetnih 15,9 posto.

Pri tome su pravne osobe i njihovi dijelovi zabilježili pad od deset posto, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva od 17,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na takav nepovoljan rezultat utjecalo je smanjenje ukupne biljne proizvodnje za čak 29,8 posto, pri čemu je smanjena proizvodnja pravnih osoba i njihovih dijelova za 28,3 posto, dok je biljna proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pala za 30 posto.

U stočarskoj su proizvodnji prošle godine u odnosu na godinu ranije ostvareni povoljni proizvodni rezultati, odnosno zabilježen je porast proizvodnje od 5,2 posto. Pritom je proizvodnja kod pravnih osoba i njihovih dijelova povećana 3,7 posto, a proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za 5,7 posto.

Prema podacima DZS-a, u biljnoj proizvodnji velik je pad zabilježen kod većine kultura, dok je povećanje proizvodnje ostvareno kod uljane repice i suncokreta te u voćarstvu, odnosno u proizvodnji šljiva, oraha, višanja i krušaka.

U stočarskoj je proizvodnji prošle godine u odnosu na prethodnu godinu povećan prirast goveda, svinja i ovaca, dok je prirast peradi smanjen. Značajno je porasla proizvodnja kozjeg mlijeka, a istodobno je smanjena proizvodnja kravljeg i ovčjeg mlijeka. Povećanje proizvodnje zabilježeno je u proizvodnji vune i jaja, dok je proizvodnja meda smanjena.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙