FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 5. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled ažnijih događaja do12,30 sati. Austrijski predsjednik Thomas Klestil u ponedjeljak ujutrohitno je reanimiran u njegovoj vili blizu Beča zbog zatajenja radasrca, samo tri dana prije službenog odlaska s predsjedničke funkcije,izvijestili su službeni izvori. Radikalni šijitski svećenik Moqtada al Sadr objavio je uponedjeljak priopćenje kao reakciju na izjave iračkog premijera IyadaAllawija koji je kazao da al Sadr namjerava raspustiti svojepostrojbe. Irački premijer Iyad Allawi najavio je u ponedjeljak skorašnjuponovnu uspostavu diplomatskih odnosa između njegove zemlje iFrancuske, prekinutih 1991. na inicijativu bivšeg predsjednika SadamaHuseina. Opasnost od kemijskih, bioloških ili nuklearnih atentata uporastu je u Aziji, upozorili su u ponedjeljak sudionici konferencijeo terorizmu okupljeni u Kuala Lumpuru. Izraelska vlada još nije dala nikakvo službenoobjašnjenje u pogledu dvojice svojih državljana koji su u NovomeZelandu osumnjičeni da su agenti Mossada, izjavila je u ponedjeljaknovozelandska premijerka Helen Clark. Izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, norveškiveleposlanik Kai Eide, zadužen da sačini izvješće o političkojsituaciji na Kosovu nakon ožujskih nemira, stiže kasno poslijepodne uposjet Kosovu, javili su u ponedjeljak mediji na albanskome uPrištini.
ZAGREB, 5. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled ažnijih događaja do 12,30 sati.

BEČ

Austrijski predsjednik Thomas Klestil u ponedjeljak ujutro hitno je reanimiran u njegovoj vili blizu Beča zbog zatajenja rada srca, samo tri dana prije službenog odlaska s predsjedničke funkcije, izvijestili su službeni izvori.

71-godišnjeg Klestila koji je na dužnosti predsjednika već 12 godina, reanimirao je njegov tjelohranitelj pozvavši zatim hitnu pomoć. Klestil je helikopterom prebačen u bolnicu u glavnome gradu.

Poznato je da Klestil već dugo ima zdravstvenih problema s plućima čija je posljedica bila "atipična upala pluća" zbog koje 1996. hospitaliziran nekoliko tjedana. Iz bolnice još uvijek nema službenih informacija o Klestilovu stanju.

NAJAF/KAIRO

Radikalni šijitski svećenik Moqtada al Sadr objavio je u ponedjeljak priopćenje kao reakciju na izjave iračkog premijera Iyada Allawija koji je kazao da al Sadr namjerava raspustiti svoje postrojbe.

"Nastavit ćemo se boriti protiv okupacijskih snaga dok ne ostvarimo suverenitet i dok se ne održe pošteni izbori. Nećemo raspustiti naše snage", navodi se u priopćenju kojeg je objavio al Sadr u Najafu.

On je iračku privremenu vladu nazvao "nezakonitom i pogrešnom".

Allawi je ranije kazao da je al Sadr predložio iračkoj vladi da raspusti njegove al Mahdi postrojbe u zamjenu da pripadnici tih postrojbi budu zaposleni u sigurnosnom i vojnom aparatu.

List "al Hayat" je u ponedjeljak objavio da Allawi još uvijek razmatra al Sadrov prijedlog.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi najavio je u ponedjeljak skorašnju ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa između njegove zemlje i Francuske, prekinutih 1991. na inicijativu bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

"Želimo otvoriti novo poglavlje s Francuskom i imati s njom pozitivne i konstruktivne odnose", kazao je Allawi novinarima nakon susreta sa šefom francuske diplomatske misije u Bagdadu, veleposlanikom Bernardom Bajoletom.

"Potpuno se slažemo oko brze obnove diplomatskih odnosa", kazao je Bajolet kojemu je to bio prvi službeni kontakt s Allawijem nakon prijenosa vlasti 28. lipnja na prijelaznu iračku vladu.

Iz francuskog diplomatskog izvora istaknuto je da je na iračkim vlastima da učine prvi korak oko obnove bilateralnih odnosa budući da je Bagdad taj koji je prekinuo odnose s Francuskom 1991. godine.

KUALA LUMPUR

Opasnost od kemijskih, bioloških ili nuklearnih atentata u porastu je u Aziji, upozorili su u ponedjeljak sudionici konferencije o terorizmu okupljeni u Kuala Lumpuru.

"Zabrinutost je sve veća glede potencijalne prijetnje koju predstavlja kemijsko, biološko, radiološko ili nuklearno oružje u rukama terorista", kazao je Zainal Abidin Zain, glavni direktor Regionalnog centra za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Aziji, ispred sedamdesetak stručnjaka iz 12 zemalja, među kojima Japana, Kine, Kanade i SAD-a.

Summit bi trebao trajati pet dana.

WELLINGTON

Izraelska vlada još nije dala nikakvo službeno objašnjenje u pogledu dvojice svojih državljana koji su u Novome Zelandu osumnjičeni da su agenti Mossada, izjavila je u ponedjeljak novozelandska premijerka Helen Clark.

Zoshe Kelman (30) i Eli Cara (50) priznali su u petak krivicu nakon što su pred Visokim sudom u Aucklandu optuženi da su pokušali ishoditi lažne putovnice te da su se priključili jednoj kriminalnoj organizaciji kako bi dobili putovnice.

Oni su uhićeni u ožujku pod optužbom da su izraelski špijuni. Jeruzalem nam do danas "nije dao nikakvo objašnjenje", rekla je Clark dodavši kako namjerava raščistiti taj problem. Dvojica optuženika mogli bi dobiti maksimalnu kaznu u trajanju od sedam godina zatvora.

PRIŠTINA

Izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, norveški veleposlanik Kai Eide, zadužen da sačini izvješće o političkoj situaciji na Kosovu nakon ožujskih nemira, stiže kasno poslijepodne u posjet Kosovu, javili su u ponedjeljak mediji na albanskome u Prištini.

Veleposlanik Eide, koji je od 15. do 20. lipnja posjetio Kosovo na čelu četveročlanog izaslanstva, pripremio je izvješće o političkoj situaciji na Kosovu s kojim će, kako se najavljuje, večeras upoznati predstavnike kosovskih političkih institucija i druge političke čelnike te predstavnike UNMIK-a. Isto izvješće Eide će objaviti i u Beogradu.

Veleposlanik Eide trebao bi u svom izvješću dati ocjenu opće situacije na Kosovu te predložiti načine za unapređenje uloge misije UNMIK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙