FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair izjavio je u nedjelju da će kampanja za referendum o novom europskom ustavu biti "bitka između stvarnosti i mitova" iza kojih stoji euroskeptična oporba. Ocijenivši da se "ne treba žuriti" s provedbom tog referenduma koji bi se trebao održati nakon parlamentarnih izbora koji se ne predviđaju prije 2005., Blair je ustvrdio da bi opširna rasprava omogućila da se razotkriju "mitovi" koje je stvorila oporba, napose konzervativna stranka. Protivnici novog ustava "strahuju da će se mitovi koje šire razotkriti to prije što rasprava bude dulja", kazao je Blair tijekom nedjeljne emisije "Breakfast with Frost" na televizijskoj postaji BBC.

NEW DELHI

Indija i Pakistan postigli su u nedjelju dogovor o uvođenju "crvenog telefona" između svojih ministarstava vanjskih poslova kako bi smanjili rizik od sukoba između dviju suparničkih nuklearnih sila, prema zajedničkom priopćenju. "Kodirana crvena telefonska linija za posebnu namjenu uspostavit će se između dvaju ministarstava vanjskih poslova kako bi se izbjegli nesporazumi i smanjila opasnost u svezi s nuklearnim pitanjima", dodaje se u priopćenju koje je objavljeno nakon dvodnevnih nenajavljenih pregovora u New Delhiju između dviju zemalja. Dvije se zemlje obvezuju da će nastaviti moratorij na nuklearne pokuse "osim ako, na temelju državnog suvereniteta jedna zemlja ne odluči da izvanredni događaji ugrožavaju njezine nacionalne interese", kaže se dalje u priopćenju.

TEHERAN

Iran je u nedjelju osudio "neljudsko" smaknuće Amerikanca Paula Marshalla Johnsona kojemu je u petak u Saudijskoj Arabiji odrubila glavu ispostava al-Qaide koja ga je bila otela, ali je i doveo u pitanje "pogrešnu" politiku Sjedinjenih Država u suzbijanju terorizma. "Ubojstvo ljudske osobe za nas je uvijek neprihvatljivo", izjavio je za novinare službeni predstavnik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi. "Riječ je o neljudskom činu, ali ne treba zaboraviti da su porast nasilja i mržnje posljedica pogrešne politike SAD-a u borbi protiv terorizma", kazao je.

BAGDAD

Tri su osobe ranjene u eksploziji bombe kućne izrade na ulasku na jedan most u Bagdadu u nedjelju ujutro, izjavio je za AFP policajac na mjestu događaja. "Riječ je o bombi kućne izrade koja je bila postavljena na ulasku u tunel, nedaleko od mosta Chouhada (Mučenici). Tri su osobe ranjene", kazao je policijski časnik Raed Mohammad. Bomba je savila rešetke na stubama koje vode do tunela i oštetila jedan autobus i minibus. Tragovi sasušene krvi bili su vidljivi na cesti, a promet je prekinut na mostu s metalnom konstrukcijom preko Tigrisa.

CANBERRA

Australija će početkom srpnja potisati protokol o sudjelovanju u američkom projektu proturaketnog štita, priopćio je australski ministar obrane Robert Hill. "Planiramo potpisati protokol", navodi Hill u priopćenju. "To je dugoročna obveza koja će osigurati našu budućnost i ojačati savez", dodao je, istaknuvši da će do potpisivanja doći u prigodi američko-australskih ministarskih konzultacija početkom srpnja u Sjedinjenim Državama. Protokol će postaviti temelje dvadesetpetogodišnje suradnje koja uključuje zajedničko istraživanje i razvoj tehnologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙