FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

SARAJEVO

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Kalinić koji obnaša i dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić bit će smijenjen tijekom dana, najavilo je u srijedu nekoliko bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

Prema tvrdnjama sarajevskog "Dnevnog avaza", predstavnici međunarodne zajednice u BiH drže kako je Kalinić osoba koja snosi najveću odgovornost zbog činjenice da su najtraženiji haaški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Nedavna provjera financijskog poslovanja SDS-a otkrila je brojne zloporabe i kriminalne aktivnosti u ovoj stranci za što je Kalinć također izravno odgovoran kao njen predsjednik. Pretpostavlja se kako je iz fondova SDS-a dio novca izravno izdvajan kao pomoć za skrivanje osumnjičenih za ratne zločine.

Odluku o smjeni Kalinića te većeg broja drugih dužnosnika RS tijekom dana bi trebao objaviti Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, pišu dnevni listovi u BiH.

DŽAKARTA

Ministri vanjskih poslova jugoistočne Azije počeli su u srijedu jednodnevni sastanak u Džakarti posvećen međunarodnom terorizmu i demokraciji u Mianmaru. Indonezija, koja predsjeda ASEAN-om, najavila je da će redoviti godišnji sastanak uputiti odlučnu poruku u pogledu borbe protiv terorizma.

Nakon ministarskog sastanka ASEAN-a, u Džakarti će se u petak održati i summit Regionalnog foruma ASEAN-a koji okuplja 10 zemalja članica organizacije, 12 zemalja azijsko-pacifičke regije i Europsku uniju, a nazočit će mu i američki državni tajnik Colin Powell. Glavne teme summita bit će ponovno terorizam te sjevernokorejski nuklearni program.

JERUZALEM

Izraelski Visoki sud naredio je u srijedu izmjenu trase kontroverzne sigurnosne ograde na Zapadnoj obali kako bi se minimalizirale poteškoće koje ona predstavlja za Palestince koji žive u tom području.

Važna odluka tročlanog sudskog vijeća donesena je u očekivanju odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji bi 9. srpnja trebao presuditi o zakonitosti ograde.

"Trasa je uzrokovala toliko poteškoća za mjesno stanovništvo da država mora pronaći alternativu koja će možda značiti manje sigurnosti, ali bi i manje smetala ljudima. Takve alternativne trase postoje", navodi se u presudi.

Presuda bi mogla postati presedan za više od 20 palestinskih žalbi protiv dijelova ograde koja se proteže već na 190 kilometara, a bit će i znatno dulja. Izrael tvrdi da bi ograda trebala spriječiti infiltraciju palestinskih bombaša samoubojica na izraelski teritorij.

JERUZALEM

Izraelska vojska priprema se za višemjesečno djelovanje u sektoru Beit Hanoun, na sjeveru pojasa Gaze, kako bi spriječila napade raketama Qassam na Izrael, objavili su u srijedu izraelski mediji.

Izraelska vojska je u utorak navečer, prema izjavama očevidaca, proširila operacije na sjever pojasa Gaze, blokiravši sektor Beit Hanouna i poslavši snage na ulaz u mjesta Beit Lahya i Jabaliya.

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz rekao je u utorak za izraelsku javnu televiziju da je jedino rješenje nadzor nad područjima iz kojih se ispaljuju rakete. "Ostat ćemo koliko bude potrebno. Uništit ćemo infrastrukture koje omogućuju proizvodnju raketa", rekao je ministar.

HANOI

Najmanje 4.500 pilića uginulo je ili ubijeno u Vijetnamu zbog pojave jednog oblika ptičje gripe koji nije opasan za ljude, samo tri mjeseca nakon epidemije smrtonosnog virusa H5N1 koji je uz milijune pilića odnio i 16 ljudskih života, objavili su vijetnamski dužnosnici.

Pilići na trima farmama u pokrajini Bac Lieu, u delti Mekonga, uginuli su ili su uništeni nakon što je utvrđeno da su pozitivni na H5 soj virusa ptičje gripe. H5 nije opasan za ljude, dok H5N1 jest.

"Virus zasad nije opasan po ljudsko zdravlje, no prijetnja postoji.... sva perad trebala bi proći inspekciju prije konzumiranja", rekao je visoki Nguyen Van Thong, dužnosnik vijetnamskog ministarstva poljoprivrede. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je u svakodnevnom kontaktu s vijetnamskim vlastima te da nema razloga za paniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙