FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 23. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 23. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DUBAI

Južnokorejskom taocu u Iraku su njegovi otmičari, pripadnici fundamentalističke skupine Tawid wal jihad (Ujedinjenje i sveti rat) povezane s al-Qaidom, odrubili glavu, objavila je u utorak katarska tv-mreža al-Jazeera. U nedjelju je al-Jazeera objavila video snimku oružane skupine koja je prijetila odrubljivanjem glave južnokorejskom taocu ako Seul ne povuče svoje postrojbe iz Iraka. Južna Koreja je prošlog tjedna odlučila poslati u kolovozu u Irak dodatnih 3.000 vojnika. Tridesettrogodišnji talac je bio zaposlen u južnokorejskom poduzeću koje ispručuje vojnu opremu američkoj vojsci. U Seulu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao da je pronađeno tijelo žrtve.

SEUL

Svi južnokorejski civili, osim nužnog osoblja, bit će evakuirani iz Iraka, ali će vojnici tamo ostati unatoč pogubljenju južnokorejskog taoca, objavio je u srijedu po lokalnom vremenu jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Da bi spriječili slične incidente, svi južnokorejski državljani koji se nalaze u Iraku, osim nužnog osoblja, bit će evakuirani", rekao je glasnogovornik na konferenciji za novinare. "Neće biti promjena u stavu vlade o raspoređivanju vojnika", unatoč pogubljenju taoca, rekao je glasnogovornik nakon sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti.

SEUL

Predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun osudio je u srijedu okrutno ubojstvo južnokorejskog taoca u Iraku, ali je i potvrdio da će njegova zemlja u Irak poslati dodatne postrojbe kako bi se konačno stalo na kraj terorizmu. Južna Koreja je prošlog tjedna odlučila poslati tijekom kolovoza u Irak dodatnih 3.000 vojnika.

DEN HAAG

Nizozemski parlament odobrio je velikom većinom u utorak navečer odluku nizozemske vlade da produži za osam mjeseci misiju svojeg vojnog kontingenta u Iraku, objavila je nizozemska novinska agencija ANP. Misija koja se prvotno trebala završiti 30. lipnja nastavit će se do ožujka, prema odluci nizozemskog kabineta.

Oko 1.300 nizozemskih vojnika smješteno je u pokrajini Al Muthanna, na jugu Iraka, pod britanskim zapovjedništvom.

TEHERAN/LONDON

Osam britanskih vojnika koje je u ponedjeljak uhitila iranska vojska na granici s Irakom "uskoro će biti oslobođeni" objavila je u srijedu iranska službena agencija Irna pozivajući se nai dobro obaviješten izvor.

Zatočenici "će uskoro biti oslobođeni, budući da je istraga utvrdila da su greškom ušli u iranske teritorijalne vode te da nisu imali neprijateljskih namjera", objavila je Irna.

Kontakti iranskog i britanskog ministra vanjskih poslova Kamala Kharazija i Jacka Strawa "odigrali su važnu ulogu" u tom najavljenom oslobađanju", dodaje Irna.

Izvor u britanskom ministarstvu vanjskih poslova je za agenciju Reuters potvrdio ovu informaciju. "Osam članova posade britanskih čamaca bit će uskoro na slobodi", izjavio je izvor.

PEKING

Pregovori šest zemalja o sjevernokorejskom nuklearnom programu nastavljeni su u srijedu u Pekingu. Predviđene da traju eventualno do subote, te rasprave na razini zamjenika ministara okupljaju obje Koreje, Japan, Kinu, Rusiju i SAD radi pronalaženja izlaza iz krize započete u listopadu 2002. obnovom nuklearnog programa Pjongjanga.

Dva prethodna kruga pregovora u kolovozu i u veljači u kineskom glavnom gradu nisu omogućila razrješenje krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙