FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Premijer Ivo Sanader danas je u ime Vlade izrazio zadovoljstvo što je došlo do prijenosa vlasti u Iraku na privremenu iračku vladu. Na sjednici Vlade najavio je da će Hrvatska slijediti praksu EU i prijateljskih zemalja te u Ministarstvu vanjskih poslova imenovati visokog diplomatu koji će pokrivati Irak.

Sanader je u ime Vlade pozdravio i jednoglasan izbor Jose Manuel Durrao Barrosa za novog predsjednika Europske komisije. Barroso je portugalski predsjednik vlade i prijatelj Hrvatske, istaknuo je Sanader.

Sanader je na današnjoj sjednici Vlade demantirao medijske tvrdnje o zahlađenju odnosa Hrvatske i SAD-a. Ni do kakvog zahlađenja odnosa prema Sjedinjenim Državama nije došlo, naglasio je Sanader.

Kad je riječ o summitu NATO-a održanom u Istanbulu, premijer je poručio da to nije bio summit proširenja da je Hrvatska dobila ono za što se borila, a to je puno drugačiji tekst završne deklaracije.

BAGDAD

Sjedinjene Države predale su Sadama Huseina i 11 visokih dužnosnika bivšeg iračkog režima pod nadležnost nove iračke vlade, no bivšeg iračkog predsjednika i dalje će čuvati američke vojne snage, izvjestio je u srijedu američki dužnosnik.

Sadam Husein bit će u četvrtak službeno optužen pred posebnim iračkim sudom, rekao je ranije glasnogovornik iračke vlade Girgis Saada. "Sadam Husein danas će u zatvoru dobiti pismo suda u kojemu se objašnjava za što je sve optužen. Sutra (četvrtak) će uz jaku pratnju biti izveden pred sud i sudac će mu pročitati optužnicu", izjavio je glasnogovornik.

WASHINGTON

Iračke snage sigurnosti nisu spremne spriječiti napade pobunjenika u Iraku jer njihove postrojbe nisu dobro uvježbane, jer su loše naoružane, navodi se u izvješću američkog Kongresa.

"Iračke snage sigurnost nisu spremne preuzeti odgovornost kada je riječ o sigurnosti multinacionalnih vojnih snaga", kaže se u priopćenju što su ga objavili šefovi povjerenstava za međunarodne odnose Senata i predstavničkog doma.

Oko 82 posto članova postrojbi Civilne obrane razmještenih na zapadu Iraka i oko grada Falluje dezertiralo je u travnju kada su pobunjenici pokrenuli ofenzivu na snage koalicije. Iz područja oko Bagdada dezertiralo je oko 49 posto pripadnika iračkih snaga sigurnosti , a iz područja oko gradova Bakube, Tikrita, Kerbale, Najafa i Kuta pobjeglo ih je oko 30 posto.

BEČ

Bečka zračna luka zatvorila je u srijedu glavni terminal nakon pronalaska sumnjivog kovčega koji je na prvim testovima bio pozitivan na eksploziv, objavila je policija."Pronađen je komad prtljage bez vlasnika. Prvi test na eksploziv bio je pozitivan. Poslani su pirotehničari i oni sada na njemu rade", rekao je glasnogovornik policije u zračnoj luci.

Terminal 1, veći od dva terminala zračne luke, evakuiran je nakon otkrića sumnjivog kovčega.

KARTUM

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan doputovao je u srijedu u Sudan zbog humanitarne krize koja je pogodila pokrajinu Darfour, izvijestili su u srijedu službeni izvori. U srijedu je, drugoga dana boravka u Sudanu, u tu pokrajinu stigao i američki državni tajnik Colin Powell. Powell se prethodno u Kartumu sastao s plemenskim vođama i političkim dužnosnicima, a danas će posjetiti glavni grad sjevernog Darfoura Al-Facher gdje bi trebao razgovarati s osobljem humanitarnih organizacija i obići izbjeglički kamp.

Powell bi se večeras u Kartumu trebao sastati s Annanom.

Darfour potresa, prema UN-u, trenutno najveća humanitarna kriza u svijetu. Sukob između lokalnih pobunjenika i provladinih militanata uzrokovao je smrt oko 10.000 osoba, raseljavanje njih milijun i više od 100.000 tisuća izbjeglica u susjednom Čadu.

LONDON

Većina linija londonskog metroa u srijedu je bila paralizirana štrajkom koji je uzrokovao kaos u prometu glavnog britanskog grada i prisilio stotine tisuća ljudi da na posao krenu prepunim autobusima ili pješice. Štrajk, koji je počeo u utorak u 18.30 sati po mjesnom vremenu, trebao bi trajati 24 sata, no situacija se neće vratiti u normalu prije četvrtka ujutro.

Pregovori između glavnog sindikata u sektoru RMT i Londonske podzemne željeznice (LU), javnog društva koje upravlja metroom, u utorak nisu urodili plodom. Glavni kamen spoticanja su uvjeti prelaska na 35-satni radni tjedan, umjesto 37,5-satnog, od 2006. godine, te plaće.

Londonska podzemna željeznica, prema RMT-u, ne garantira 35-satni radni tjedan za radnike na signalizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙