FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 25. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 25. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

CLEVELAND

Na skupu hrvatskih poslovnih ljudi iz cijeloga svijeta koji u petak počinje u Clevelandu o mogućnostima za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj, govorit će više hrvatskih ministara. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, te ministar financija Ivan Šuker, sudjeluju od 25. do 27. lipnja na sastanku organiziranom kako bi se potaknulo ulaganje dijaspore u hrvatsko gospodarstvo i poslovanje s hrvatskim poduzetnicima. Cilj susreta bogatih Hrvata iz iseljeništva jest formiranje Grupe 100 koja bi trebala olakšati investiranje dijaspore u hrvatsko gospodarstvo i poslovanje prvenstveno s malim i srednjim poduzetništvom u Hrvatskoj.

WASHINGTON

Prvi put od početka rata u Iraku većina Amerikanaca smatra da je američka invazija na tu zemlju bila pogreška, pokazuje anketa USA Todaya-a, CNN-a i instituta Gallup objavljena u četvrtak. U vrijeme sve žešćeg nasilja u Iraku i preispitivanja opravdanosti rata, 54 posto od 1.005 anketiranih Amerikanaca izjavilo je da je slanje vojnika u Irak bilo pogrešno. To isto mišljenje imalo je prije tri tjedna 41 posto ispitanih. Rezultat ankete utoliko je značajniji što prvi put od rata u Vijetnamu većina Amerikanaca smatra pogrešnim masovni odlazak vojnika iz zemlje, objavio je list USA Today na svojim web stranicama. Anketa je osim toga pokazala da prvi puta većina građana smatra da je zbog rata u Iraku Amerika manje sigurna od terorizma.

SANA

Jemen je priopćio da je 46 pristaša protuameričkoga muslimanskog svećenika ubijeno, a 35 ih je ranjeno u sukoba sa snagama sigurnosti u posljednjih nekoliko dana. Iz priopćenja ministarstva unutarnjih poslova objavljenog u četvrtak kasno navečer, državna agencija Saba prenosi kako su 43 "pobunjenika", pristaša Husseina al-Houthija, uhićena nakon 20. lipnja, kad je policijski pokušaj uhićenja tog šijitskoga vođe potaknuo oružane sukobe. U priopćenju se ne kaže je li bilo žrtava među snagama reda, ali jedan izvor iz policije kaže da su ubijena dvojica policajaca, a petorica su ranjena.

BERLIN

Njemačko ministarstvo obrane u petak je djelomično potvrdilo napise tiska o ozračenosti 50,000 vojnika Bundeswehra koji su godinama bili izloženi radioaktivnim bojama koje se upotrebljavaju u vojnoj industriji. Svjetleće boje koje sadrže kancerogeni radij 226 upotrebljavane su u tenkovima, zrakoplovima, te radarskim postrojenjima. Dnevnik "Bild" je u broju od četvrtka naveo izjave nekih vojnika da je opasnost od radioaktivne boje bila poznata već 1960. godine, ali da je tek 1980. povučena iz upotrebe. Ministarstvo je potvrdilo upotrebu radioaktivnih boja, ali je odbilo iznijeti podatke o broju pogođenih vojnika navodeći da je brojka od 50,000 "nerealna".

LOS ANGELES

Mnoge hollywoodske zvijezde, poput Barbre Streisand, Roberta de Nira, Bena Afflecka i Leonarda DiCaprija, sudjelovale su u četvrtak u Los Angelesu na velikom koncertu potpore demokratskom kandidatu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima Johnu Kerryju. Koncertu koji se trebao održati 7. lipnja, ali je odgođen zbog smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, prisustvovalo je oko 2.000 gledatelja koji su ulaznice platili od 250 do 25.000 dolara. Sav prikupljeni novac, a riječ je o oko 10 milijuna dolara, namijenjen je predizbornoj kampanji Johna Kerrya koji je i sam prisustvovao koncertu. Veliki spektakl održan je u novoj koncertnoj dvorani Walt Disney u Los Angelesu.

VILNIUS

Litavci u nedjelju izlaze na birališta na drugi krug predsjedničkih izbora koji će se odvijati u sjeni novog korupcijskog skandala u koji su umiješani političari iz samih vrhova vlasti. Birači, njih 2,6 milijuna, odlučit će između bivšeg predsjednika Valdasa Adamkusa (77) i Kazimire Prunskiene (61), predsjednice prve post-sovjetske vlade. Iako su posljednja ispitivanja javnog mnijenja davala i desetak postotaka prednosti favoriziranom Adamkusu, kojeg podržavaju desno orijentirani birači, novi skandal, prema mišljenju analitičara, mogao bi destabilizirati glasače.

Zbog sumnje u korupciju, državne službe su u utorak pretresle sjedišta četiriju političkih stranaka, među kojima tri podupiru Adamkusa. Istražitelji su uputili zahtjev za podizanjem optužnice protiv pet zastupnika, među kojima je potpredsjednik parlamenta i predsjednik jednog parlamentarnog povjerenstva, tvrde mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙