FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BAGDAD

Irački gerilci u četvrtak su napali američke i iračke snage u očito koordiniranim napadima u nekoliko većinom sunitskih gradova u Iraku i ubili su najmanje 21 osobu, priopćila je policija. Napadi izvršeni istodobno u Baqubi, Falluji, Ramadiju i Mosulu posljednja su epizoda krvave kampanje pobunjenika koji žele sabotirati formalnu predaju vlasti iračkoj prijelaznoj vladi za šest dana. Najmanje 11 ljudi je ubijeno kada su naoružani muškarci u crnom napali policijsku postaju u Baqubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, otvorivši vatru iz strojnica i raketnih bacača. Pobunjenici su ispalili minobacačke granate na dvije policijske postaje i kuću jednog vojnog dužnosnika u Ramadiju, 110 kilometara zapadno od Bagdada, i pritom su ubili najmanje tri osobe, rekli su očevici. U Mosulu je eksplodirao automobil bomba ispred zgrade policije. Još jedna snažna eksplozije je pogodila taj grad jedan sat nakon prve, rekli su očevici.

TEHERAN

Britanski i iranski dužnosnici nastavili su u četvrtak razgovore o oslobađanju osmorice pripadnika britanske ratne mornarice, koji su zarobljeni u Iranu, rekao je britanski diplomat. "Razgovori su upravo počeli", rekao je diplomat za Reuters. Britanski vojnici, koje je u ponedjeljak uhitila iranska vojska na granici s Irakom, trebali su biti oslobođeni u srijedu, ali je oslobađanje odgođeno jer britanski diplomati i iranski dužnosnici nisu dogovorili okolnosti oslobađanja. Britanski diplomati su otišli na jugozapad zemlje gdje je zatočeno osam mornara i nakon što su s njima kontaktirali, rekli su da su oni dobrog zdravlja.

MANILA

Filipinski je Kongres u četvrtak ujutro službeno proglasio predsjednicu Gloriju Macapagal Arroyo pobjednicom prošlomjesečnih predsjedničkih izbora unatoč prosvjedima oporbe koja osporava izborne rezultate. Zastupnički dom i Senat na zajedničkoj su sjednici podržali podatke kongresnog odbora koji su pokazali da je Arroyo osvojila 1,12 milijuna glasova više od oporbenog kandidata i glumca Fernanda Poea Juniora. Novim potpredsjednikom proglašen je senator Noli de Castro. Međutim, ovo proglašenje vjerojatno neće okončati ogorčene sporove s oporbom koja tvrdi da je Poe pobijedio s 500.000 glasova više i da je prevaren. Neki čelnici oporbe najavili su da bi mogli pokrenuti masovne ulične prosvjede kako bi spriječili svečanu inauguraciju Arroyo najavljenu za 30. lipnja.

SEUL

Predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun naredio je u četvrtak punu istragu otmice i ubojstva korejskog taoca u Iraku, nakon što je, prema pisanju agencija, izašlo na vidjelo da se otmica dogodila tri tjedna prije nego što je Seul za nju saznao. Zatočeom Kim Sun-ilu irački su militanti u utorak odrubili glavu, nakon što je Seul odbio njihove zahtjeve da povuku svoje osobe iz Iraka i odustanu od slanja novih 3.000 vojnika. Mediji su u četvrtak objavili da je američka televizijska postaja APTN početkom lipnja o otmici izvijestila južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Dužnosnici tog ministarstva nisu odmah bili dostupni za izjave.

TIRANA

Albanska policija u suradnji s glavnim državnim tužiteljstvom uhitila je skupinu od 19 osoba koja je krijumčarila više od 10 kilograma čistog heroina iz Turske preko albanskih luka. Albanski mediji navode u četvrtak kako se u uhićenoj skupini koja se bavila trgovinom drogom nalaze i neke istaknute osobe s albanske političke scene, iz kulturnog života i svijeta biznisa. Tamošnja policija je pokrenula široku akciju protiv trgovine drogom, s obzirom da je ta zemlja ruta preko koje prolaze velike količine droge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙