FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati Četiri dana nakon što je češki premijer Vladimir Špidla rekao daće odstupiti, on je u srijedu predao službenu ostavku, čime je okončaodvogodišnji boravak na vlasti. Nizozemska, koja će u drugoj polovici godine predsjedatiEuropskom unijom, u srijedu je upozorila kako se na kraju godine ne bismjeli dodavati dodatni uvjeti Turskoj za početak pregovora opunopravnom članstvu u uniji. Kuvajt je u srijedu odredio svojeg predstavnika na suđenjuSadamu Huseinu, gdje će ponoviti svoj zahtjev da mu se odredi smrtnakazna zbog okupacije Kuvajta (1990.-1991.) koja je dovela doZaljevskog rata. Četiri su osobe poginule u zračnom napadu na kuću u Falluji zakoju su američke snage rekle da je skrovište terorista. Slovenska vlada neće parlamentu predložiti poseban zakon oRomima jer se ta problematika može rješavati podzakonskim aktima,pojasnio je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV usrijedu direktor vladina ureda za manjine Janez Obreza, najavivši daće ovog tjedna o romskoj problematici raspravljati i posebna komisijavlade.
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

PRAG

Četiri dana nakon što je češki premijer Vladimir Špidla rekao da će odstupiti, on je u srijedu predao službenu ostavku, čime je okončao dvogodišnji boravak na vlasti.

Predsjednik Vaclav Klaus namjerava prihvatiti Špidlinu ostavku u četvrtak i odmah početi pregovore sa stranačkim čelnicima oko imenovanja novog premijera.

Špidla (53) je prošlog tjedna najavio namjeru da odstupi s položaja premijera, ali i predsjednika vladajućih socijaldemokrata, nakon što se našao pod sve jačim pritiskom zbog činjenice da su sve tri stranke njegove koalicije u izborima za Europski parlament pretrpjele teški poraz od oporbenih stranaka.

DEN HAAG

Nizozemska, koja će u drugoj polovici godine predsjedati Europskom unijom, u srijedu je upozorila kako se na kraju godine ne bi smjeli dodavati dodatni uvjeti Turskoj za početak pregovora o punopravnom članstvu u uniji.

"Smatram da moramo igrati otvoreno i ne dodavati odjednom nove uvjete. Pravila igre su jasna", izjavio je nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.

Politički čelnici zemalja članica EU u prosincu trebaju odlučiti hoće li početi pregovore o punopravnom članstvu s Turskom, a odluke će se temeljiti na preporuci Europske komisije koja bi trebala biti objavljena početkom listopada.

KUVAJT

Kuvajt je u srijedu odredio svojeg predstavnika na suđenju Sadamu Huseinu, gdje će ponoviti svoj zahtjev da mu se odredi smrtna kazna zbog okupacije Kuvajta (1990.-1991.) koja je dovela do Zaljevskog rata.

"Nadamo se da će mu dani biti okončani, jer je ono što je učinio Kuvajtu bilo zločinačko i nečovječno djelo", izjavio je za kuvajtsku agenciju KUNU premijer šeik Sbah al-Ahmad al-Sabah.

Ministar pravosuđa Ahmad Baqer rekao je kako je za kuvajtskog predstavnika na suđenju izabran profesor s pravnog fakulteta Mohammad Bouzabar, koji će sudjelovati u radu odbora posebnog iračkog suda koji će suditi Sadamu Huseinu i njegovim najvažnijim suradnicima.

Kuvajtski državni tužitelj u ožujku je rekao kako će njegova zemlja tražiti smrtnu kaznu za Sadama zbog zločina koje je počinio u Kuvajtu.

"Ti zločini obuhvaćaju ubojstva, silovanja, progone, krađe i druge ratne zločine i zločne protiv čovječnosti, uz zločine kažnjive po iračkim zakonima", rekao je Baqer.

BAGDAD

Četiri su osobe poginule u zračnom napadu na kuću u Falluji za koju su američke snage rekle da je skrovište terorista.

Najmanje 10 osoba je ranjeno u napadu na kuću za koju su američki izvori rekli da je služila kao skrovište pokreta Tawhid i Jihad kojem je na čelu Abu Musab al Zarqawi, kojeg se optužuje za brojne terorističke napade u Iraku.

Glasnogovornik američke vojske rekao je da je napad izveden navođenim bombama nakon što su informacije iz skrovišta provjerene iz više iračkih i međunarodnih obavještajnih izvora.

LJUBLJANA

Slovenska vlada neće parlamentu predložiti poseban zakon o Romima jer se ta problematika može rješavati podzakonskim aktima, pojasnio je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u srijedu direktor vladina ureda za manjine Janez Obreza, najavivši da će ovog tjedna o romskoj problematici raspravljati i posebna komisija vlade.

Predstavnici više općina iz središnje i južne Slovenije zahtijevali su početkom mjeseca peticijom od vlade da donese poseban zakon o Romima jer smatraju da su konflikti lokalnog neromskog stanovništva s romskom zajednicom, od kojih su neki zadnjih mjeseci završili i oružanim incidentima, u osnovi nastali zbog uzurpacije privatnog zemljišta na kojima se nalaze romska naselja.

Obreza je rekao da po podacima vlade u Sloveniji trenutačno postoji 90 romskih naselja u 35 općina, no da su podnositelji peticije o posebnom zakonu za Rome pogrešno interpretirali ustav koji u jednom članku navodi da će pitanje manjinske romske zajednice biti regulirano zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙