FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Osam tijela do sada je ekshumirano iz masovne grobnice u istočnoj Bosni što ju je nedavno otkrilo posebno povjerenstvo zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, prenosi u srijedu bosanskohercegovački dnevni tisak.

Masovna grobnica u mjestu Sendići u blizini Bratunca u istočnoj Bosni otvorena je u ponedjeljak nakon što su predstavnici Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH dobili izvješće u kojemu je naznačeno da bi se tamo mogla nalaziti tijela nekih od Bošnjaka ubijenih u srebreničkom masakru.

Povjerenstvo za Srebrenicu utemeljila je prošle godine Vlada Republike Srpske kako bi se ispunila odluka Doma za ljudska prava BiH da entitetske vlasti obiteljima nestalih Srebreničana moraju dati sve raspoložive informacije o zbivanjima u srpnju 1995. godine kada su snage bosanskih Srba okupirale tadašnju zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda ubivši pri tom više od osam tisuća Bošnjaka.

Povjerenstvo je 11. lipnja dostavilo preliminarno izvješće u kojemu se, među ostalim, potvrđuje kako su postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića odgovorne za masovna ubojstva zarobljenika i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.Istraživanje je također utvrdilo kako postoje najmanje 32 masovne grobnice s tijelima ubijenih Srebreničana od kojih je deset do tada bilo potpuno nepoznato.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush odredio je u utorak generala Georgea Caseya za novog američkog glavnog zapovjednika u Iraku gdje će zamijeniti generala Ricarda Sancheza upletenog u skandal sa zlostavljanjem iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib.

Casey je od prošloga listopda služio kao zamjenik načelnika američke kopnene vojske, a njegovo imenovanje treba još proći odobrenje američkog Senata.

Casey dolazi na novostvoreno mjesto zapovjednika multinacionalnih snaga u Iraku, 138.000 američkih i 22.000 savezničkh vojnika, i bit će kao jedini general sa četiri zvjezdice odgovoran za nadzor vojnih operacija koalicije i odnose s novom iračkom vladom koja preuzima vlast 30. lipnja.

DUBAI

Šef osiguranja iračkih naftnih polja u Kirkuku Ghazi Talabani ubijen je, objavila je u srijedu arapska televizija al Jazeera. Pozivajući se na policijske izvore, al Jazeera javlja da su na Talabanija nepoznati napadači otvorili vatru ispred njegove kuće u Kirkuku, kad je krenuo na posao. Od službenog završetka većih oružanih sukoba u Iraku 1. svibnja 2003. nepoznati saboteri postavljaju eksploziv na naftna postrojenja i naftovode a napadaju i dužnosnike naftnih kompanija zaduženih za eksploataciju iračkog "crnog zlata"

JERUZALEM

Većina Izraelaca protivi se, prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u srijedu, ulasku laburista u vladu, s obzirom da bi se upravo to moglo dogoditi nakon odluke izraelskog državnog tužitelja o nekažnjavanju izraelskog premijera Ariela Sharona, navodno umiješenog u korupcijsku aferu, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Ukupno 54 posto ispitanika je na pitanje "bi li nakon prekida istrage o umiješanosti premijera u korupcijsku aferu željeli da u vladu uđu članovi Laburističke stranke" odgovorilo negativno, a 37 posto ih je odgovorilo potvrdno.

U pogledu odluke izraelskog državnog tužitelja Menahema Mazuza o nepokretanju sudskog postupka protiv Sharona 44 posto ispitanih Izraelaca bilo je za takav korak, a 42 posto ih je takvu mogućnost kritiziralo. Mazuz je u utorak izjavio kako ne namjerava pokrenuti postupak o slučaju umiješanosti izraelskog premijera i njegova sina Gilada u korupcijsku aferu.

BOMBAJ

Najmanje je dvanaest ljudi poginulo kad je u srijedu ujutro u zapadnoj Indiji vlak iskočio iz tračnica na mostu, objavile su željeznica i policija. Deset vagona i lokomotiva Matsyagandha Expressa iskočilo je iz tračnica oko 160 kilometara južno od indijskoga trgovačkog središta Bombaja.

"Nesreća se dogodila kad je vlak tek počeo prelaziti most. Dva vagona još vise s mosta. Lokomotiva je pala u rijeku", rekla je za Reuters predstavnica željeznice Vaishali Patange.Vlak je iz tračnica iskočio oko 18.00 sati po mjesnom vremenu, kad je iz južnoga obalnog grada Mangalorea putovao prema Bombaju. Indija ima jednu od najvećih željezničkih mreža na svijetu, ali dosta slabu sigurnost na njoj. Svaki dan oko 14 tisuća vlakova preveze više od 13 milijuna putnika, ali godišnje ima i oko tristo nesreća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙