FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

WASHINGTON

Iako Hrvatska čini značajne napore kako bi udovoljila minimalnim standardima za iskorjenjivanje trgovine ljudima, od prošle godine je ostvarila nedovoljan napredak u suzbijanju tog modernog ropstva, ocijenio je u ponedjeljak američki State Department. "Hrvatska Vlada ne udovoljava u potpunosti minimalnim standardima za uklanjanje trgovine ljudima; međutim, čini značajne napore da to postigne", navodi se u četvrtom godišnjem izvješću State Departmenta koje ocjenjuje kako vlasti suzbijaju trgovinu ljudima. Hrvatska je izvješću koje obuhvaća razdoblje od travnja 2003. do ožujka 2004. ostala u istoj skupini zemalja kao i prethodne godine.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u ponedjeljak optužile 10 zemalja u svijetu da ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima i otvorile mogućnost da im se uvedu sankcije. U godišnjem izvješću o trgovini ljudima za 2004. State Department je procijenio da je godišnje između 600.000 i 800.000 ljudi u svijetu, većinom žena i djece, žrtvom trgovine preko granica, dok se uz uključenje trgovine unutar zemalja ta brojka kreće od 2 do 4 milijuna.

Deset zemalja, Bangladeš, Burma, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, Gvajana, Kuba, Sjeverna Koreja, Sierra Leone, Sudan i Venecuela, svrstane su u ovogodišnjem izvješću među zemlje najniže treće skupine koje ne poštuju u cijelosti minimalne standarde koje propisuje američki zakon u borbi protiv trgovine ljudima niti čine napore da to postignu.

Te zemlje mogle bi biti predmet američkih sankcija, uključujući uskraćivanje američke pomoći koja nije humanitarna, razvojna i trgovačka, ukoliko ne postignu napredak do listopada ove godine.

TOKIO

Japan je u utorak obećao da će pojačati mjere protiv trgovine ljudima nakon što je objavljeno izvješće State Departmenta prema kojem Tokio ne čini dosta da "zaštiti tisuće žrtava seksualnog ropstva". U svom godišnjem izvješću o trgovini ljudima State Department je objavio da je Japan destinacija za žene i djecu koja se dovode iz Azije, južne Amerike i istočne Europe zbog prisilnog rada ili seksualnog izrabljivanja.

"Eliminacija teških kršenja prava čovjeka je hitan zadatak", kazao je glasnogovornik japanske vlade Hiroyouki Hosoda na konferenciji za novinare. U izvješću State Departmenta navodi se da u takvim zločinima sudjeluju japanske zloglasne bande yakuza.

DOHA

Irački premijer Iyad Allawi je za televizijski kanal Al Jazeera izjavio da će Amerikanci bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina predati prijelaznoj iračkoj vladi za dva tjedna. "Predaja Sadama Huseina i drugih (bivših iračkih dužnosnika) izvest će se u iduća dva tjedna", rekao je Allawi za ovu katarsku televiziju.

U Washingtonu je jedan visoki dužnosnik State Departmenta izjavio da se "pitanje sudbine Sadama Huseina trenutačno raspravlja i da su, ako ga Iračani traže, Amerikanci otvoreni za ideju da ga predaju". "No, koliko znam ne postoji plan o tome", dodao je neimenovani dužnosnik State Departmenta.

PEKING

Treći krug pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu održat će se od 23. do 25. lipnja u Pekingu, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Quiyue.

Prva dva kruga pregovora od kolovoza prošle godine do veljače ove godine nisu doveli do rješavanja krize koja je nastala nakon što su SAD objavile da je službeni Pjongjang obnovio nuklearni program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙