FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je u utorak bivšeg političkog čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milana Babića na 13 godina zatvora zbog progona Hrvata i drugih nesrba s područja tzv. Krajine 1991-92.

Milan Babić (48), nekadašnji premijer i predsjednik tzv. RS Krajine paradržavne tvorevine koju su Srbi 1991. proglasili na okupiranom teritoriju Hrvatske, je 27. siječnja ove godine priznao krivnju za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo do ostale četiri točke optužnice i preporučilo kaznu do 11 godina zatvora.

"Vijeće smatra da kazna do 11 godina zatvora koju je predložilo Tužiteljstvo ne ispunjava svrhu kažnjavanja i ne zadovoljava pravdu", kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie Babiću.

Potom ga je pozvao da ustane i rekao da mu raspravno vijeće izriče kaznu od 13 godina zatvora u koju će mu biti uračunato 211 dana koje je proveo u pritvoru ICTY-a, što je Babić primio mirno.

LISABON

Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso danas će objaviti prihvaća li mjesto predsjednika Eruopske komisije, izvijestili su u utorak portugalski mediji. Tijekom jutra bio je predviđen njegov izvanredni sastanak s vijećem ministara, a zatim sastanak članova političkog povjerenstva Socijaldemokratske stranke, glavne političke stranke u portugalskoj vladajućoj koaliciji čiji je Durao Barroso predsjednik. Nakon toga sastanka očekuje se informacija o njegovoj odluci o tomu prihvaća li portugalski premijer mjesto predsjednika Komisije.

Irski premijer Bertie Ahern čija zemlja predsjedava EU-om, izjavio je da su 24 zemlje partnerice Portugala u EU-u suglasne s prijedlogom o Barrosovu imenovanju na mjesto predsjednika Komisije. Za večeras je u Bruxellesu zakazan izvanredni sastanak predstavnika 25 zemalja članica EU-a na kojemu će Durao Barroso i službeno objaviti svoju konačnu odluku.

KAIRO

Trojica turskih civila, koje su držali irački militanti, puštena su na slobodu, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul. Odluka o puštanju talaca, prema video-snimci koju su militanti poslali Al-Jazeeri, znak je zahvalnosti Turcima što se protive NATO-ovom summitu u Istanbulu i američkoj politici u Iraku.

Gul je za tursku televiziju potvrdio oslobađanje talaca. Otmičari su u subotu zaprijetili da će Turcima odrubiti glave ako se sve turske tvrtke i radnici ne povuku iz Iraka u roku 72 sata.

PARIZ

Bivši glavni UN-ov inspektor za iračko naoružanje Hans Blix poručio je u utorak novoj iračkoj vladi da se "previše ne klanja" Amerikancima ili će izgubiti povjerenje naroda.

"Iračka vlada trebat će potporu Amerikanaca, ali se također ne smije previše klanjati", rekao je Blix za francuski radio France Inter.

"Ako to učine, izgubit će povjerenje stanovništva", dodao je.

Blix upozorava da se američka pomoć, iako potrebna, mora postupno smanjivati nakon čega će uslijediti izbori za vladu koja će imati potporu većine Iračana.

LONDON

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw priznao je u utorak da su koalicijske snage u Iraku počinile neke pogreške u razdoblju koje je prethodilo prijenosu vlasti na Iračane.

Straw smatra da će se nasilje u Iraku nastaviti još neko vrijeme. "Trebat će vremena prije nego Irak postane stabilan, za to ne mogu odrediti točan datum", rekao je. Izrazio je ipak uvjerenje da će nakon izbora, predviđenih za siječanj iduće godine, u Iraku nastupiti posve nova situacija. Iračani, naglasio je, također vjeruju da će uspjeti izgraditi demokratski Irak.

LJUBLJANA

Slovenski parlament će već početkom idućeg tjedna, glasovati o imenovanju novog ministra vanjskih poslova, a s prijedlogom da Dimitrija Rupela na tom mjestu zamijeni sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Ivo Vajgl premijer Anton Rop neće imati teškoća jer njegova trostranačka koalicija ima znatnu većinu zastupnika, prenosi danas slovensko novinstvo.

Kako navodi mariborski list "Večer", parlament će o imenovanju Vajgla glasovati u ponedjeljak ili utorak, a kandidat za ministra će se još ovog tjedna predstaviti pred vanjskopolitičkim odborom.

ISTANBUL

Čelnici NATO-a u utorak su na sastanku članova povjerenstva NATO-Ukrajina održanom na marginama summita u Istanbulu pozvali tu zemlju da se što snažnije angažira na jačanju demokratskih vrijednosti ako se jednog dana želi pridružiti Savezu.

"Pozdravljamo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u, no istodobno smo bili vrlo jasni - uspjeh toga koraka zahtijeva veće vojne reforme te još snažniji angažman kada su u pitanju najvažnije, demokratske vrijednosti NATO-a", rekao je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer na konferenciji za novinare održanoj s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom.

Kučma je rekao kako njegova zemlja još uvijek nije spremna za pridruženje NATO-u. "Ekonomski razvoj zemlje i društva nisu još zreli za takav korak. Zbog toga ni NATO ni Ukrajina ne mogu napredovati kada je riječ o određivanju datuma" pridruženja te zemlje NATO-u, rekao je ukrajinski predsjednik.

BERLIN

Tanker koji je prevozio 960 tona sumporne kiseline sudario se u ponedjeljak navečer u luci u Hamburgu s kontejnerskim brodom i prevrnuo, pri čemu je ozlijeđeno 11 ljudi, objavile su u utorak njemačke vlasti. Devetorica lučkih radnika i dvojica policajaca zadobili su ozljede zbog isparavanja kiseline i smješteni su u bolnicu, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Prema prvim testovima, čini se da spremnici s kiselinom u sudaru nisu oštećeni, tvrde vlasti. Mediji su, međutim, objavili da je nešto kiseline završilo u moru i izazvalo ograničeni pomor ribe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙