FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozdravio je u ponedjeljak prijevremeni prijenos vlasti u Iraku i povratak te zemlje u "zajednicu suverenih nacija". Annan "pozdravlja povratak Iraka u zajednicu suverenih i neovisnih nacija", kazao je u priopćenju njegov službeni predstavnik. Glavni je tajnik pozvao sve Iračane da se "zbliže u duhu nacionalnog jedinstva i pomirbe" i zauzeo se za "dijalog" i duh konsenzusa između različitih strana kako bi se "postavili čvrsti temelji za novi Irak". "Glavna je zadaća" Iračana, rekao je, "pomagati prijelaznoj vladi da uspostavi sigurnost" radi "povratka u normalan život".

BAGDAD

Sjedinjene Države obnovile su u ponedjeljak diplomatske veze s Irakom koje su bile prekinule 1990. nakon upada postrojba Sadama Huseina u Kuvajt, priopćilo je američko veleposlanstvo u Bagdadu. "SAD je u ponedjeljak ponovno uspostavio diplomatske odnose s iračkom vladom" na koju je koalicija pod američkim vodstvom prenijela ovlasti danas prijepodne, ističe diplomatski ured u priopćenju. Priopćenje je objavljeno pošto je potvrđeno da će novi američki veleposlanik u Bagdadu biti John Negroponte.

ISTANBUL

Francuski predsjednik Jacques Chirac oštro je u ponedjeljak u Istanbulu odgovorio američkom predsjedniku Georgeu Bushu nakon što je on pozvao dužnosnike EU-a da odrede točan datum početka razgovora s turskim predstavnicima za ulazak te zemlje u europsku organizaciju. Oštra Chiracova reakcija dogodila se na NATO-ovu summitu u Istanbulu čiji je cilj izgladiti nesuglasice unutar Saveza oko pitanja rata u Iraku koji su povele Sjedinjene Države, a Francuzi su mu se silovito protivili. "Ako je predsjednik Bush uistinu to izjavio na način na koji je preneseno, ne samo da je otišao predaleko, već je otišao u područje koje nije njegovo. To je kao da ja pokušam Sjedinjenim Državama sugerirati kako bi trebale rješavati svoje odnose s Meksikom", rekao je novinarima Chirac.

ANKARA

Eksplozija čiji uzrok još nije utvrđen dogodila se u ponedjeljak navečer u dvorištu kompleksa zgrada u kojemu svoje prostorije ima tursko ministarstvo obrane, u središtu Ankare, i prošla je bez žrtava, javljaju turski mediji. Agencija Anadolija prenosi izjavu načelnika policije Ercumenta Yilmaza koji kaže da je eksplodirala jedna od sigurnosnih kamera, odnosno da se nije radilo o podmetnutoj bombi. Eksplozija je raznijela prozorska stakla na zgradi koju u logističke svrhe rabi ministarstvo obrane, kao i na susjednim zgradama, javljaju televizijske postaje. Oštećeni su i automobili koji su bili parkirani u blizini zgrade, javlja postaja CNN-Turk. U tom je kompleksu središte za dopremu goriva turskoj vojsci i NATO-u, priopćila je novinska agencija Anadolija.

BERN

Od sredine prošle godine Švicarci su sve skloniji ulasku svoje zemlje u Europsku uniju, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio institut gfs. bern. Taj je institut početkom lipnja proveo istraživanje među 1.001 stalnim ispitanikom, 35. takve vrste koje ovaj institut provodi otkako su Švicarci 1992. odbili ući u Europsku ekonomsku zajednicu. U ovom času 43 posto ispitanika priželjkuje ulazak u Uniju, dok mu se protivi njih 44 posto, dodaje Institut. Prema mišljenju Instituta, zaključivanje bilateralnih ugovora pridonijelo je porastu pozitivnog mišljenja o EU-u. 66 posto ispitanika kaže da podupire te ugovore, dok ih 17 posto nema o njima dobro mišljenje.

KAIRO

Televizijska postaja al-Jazeera emitirala je u ponedjeljak navečer video snimku koja prikazuje kako militanti ubijaju američkog vojnika, zarobljenog u Iraku 9. travnja. Na snimci se s leđa vidi vojnik u kojeg jedan militant ispaljuje hitac, a nakon toga tijelo pada u rupu. Snimka je načinjena u zamračenoj prostoriji. Američki obrambeni dužnosnici rekli su da su obitelj vojnika Keitha Matthewa Maupina (20) obavijestili o postojanju snimke, ali da još uvijek ne mogu potvrditi da je on ubijen. Al-Jazeera je citirala izjavu dosad nepoznate militantne skupine koja tvrdi da je američkog vojnika ubila zbog američke politike u Iraku, te u znak osvete zbog žrtava "mučenika" u Iraku, Saudijskoj Arabiji i Alžiru.

WASHINGTON

Američki Vrhovni sud presudio je u ponedjeljak da osumnjičeni teroristi koje Sjedinjene Države drže u zatočeništvu kao neprijateljske borce imaju pravo da pred američkim sudovima postave pitanje svoga zatvaranja stavivši time prva ograničenja predsjedniku Bushu u njegovoj borbi protiv terorizma. Vrhovni sud je zanijekao pravo Bushove administracije da neograničeno drži u zatvoru neprijateljske borce, bili oni stranci ili američki građani, bez pristupa sudu ili odvjetnicima. U jednoj presudi Sud je rekao da se nekih 600 osumnjičenih terorista zatočenih u američkoj vojnoj bazi u Guantanamo Bay na Kubi mogu na američkim sudovima staviti u pitanje svoje zatočenje. Vrhovni sud je odbacio tvrdnju američke administracije da američki sudovi nemaju jurisdikciju nad tim zatvorenicima ustvrdivši da je Guantanamo pod kontrolom SAD-a i time pod sudskim ovlastima američkog pravosuđa. U drugoj presudi Sud je kazao kako američki državljanin Yaser Hamdi, uhićen u Afganistanu kao pomagač Talibana koji je u vojnom zatvoru bez optužnice, ima pravo na sudu pokušati dokazati da nije neprijatelski borac i pravo na odvjetnika.

TRIPOLI

Sjedinjene Države i Libija obnovili su izravne diplomatske veze, a američki dužnosnik William Burns otvorio je u ponedjeljak novi američki "ured za vezu" u Tripoliju, piše u službenom priopćenju tog ureda objavljenom u libijskoj prijestolnici. Zamjenik državnog tajnika William Burns "službeno je otvorio novi američki ured za vezu u Tripoliju i tako obilježio ponovnu uspostavu izravnih diplomatskih odnosa", kaže se u priopćenju koje je objavljeno nakon Burnsova posjeta Libiji i podijeljeno novinarima. "Ovo se događa 24 godine nakon povlačenja američkog osoblja i zatvaranja američkog veleposlanstva" u Tripoliju, dodaje se u priopćenju. Burns je zahvalio belgijskoj vladi što je u vrijeme prekida američko-libijskih diplomatskih veza zastupala američke interese u Libiji.

LJUBLJANA

Slovenski predsjendik Janez Drnovšek u ponedjeljak je u čestici upućenoj Borisu Tadiću, pobjedniku drugog kruga izbora za predsjendika Srbije, izrazio želju za njegovanjem prijateljskih odnosa između Slovenije i Srbije, priopćio je Drnovšekov ured. Slovenski je predsjednik izrazio uvjerenje da će nastavak reformi i demokratizacije doprinijeti razvitku i stabilnosti Srbije i cijele regije. Kako je priopćio Drnovšekov ured, u čestici se izražavaju i želje za nastavak svestrane suradnje i u budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙